Mobiel bankieren met een app: Revolut en N26 in Nederland en België

Revolut en N26 zijn twee Europese banken, waarmee je via een app kunt bankieren. Ze rekenen lage kosten, maar er zijn wel wat aandachtspunten.

Wie verder wil kijken dan bunq of de traditionele banken kan tegenwoordig terecht bij Europese spelers zoals N26. Binnenkort komt daar ook Revolut bij, een bankier-app van Britse komaf.


Revolut bankkaart

Revolut komt naar Nederland en België

Revolut is net als bunq een ‘bank in je broekzak’. Ze hebben geen dure kantoren en werken uitsluitend via een app. Na Frankrijk, Duitsland en Spanje wil het bedrijf nu ook actief worden in de Benelux. Onder leiding van Evert van der Hoorn (voormalig LYNX) wil Revolut de Belgen en Nederlanders overhalen om via de app een Europese IBAN-rekening te openen. Daarna kun je alles doen wat met een traditionele bankrekening het geval is, zoals betalingen en overschrijven. Maar hoe veilig is je geld?

Eén ding om bij Revolut in de gaten te houden is dat het bedrijf geen bankvergunning heeft. Dat kan tot een financiële strop leiden als het bedrijf in de problemen komt. Concurrenten zoals N26, Monzo, Starling Bank en Atom Bank hebben wel zo’n bankvergunning, waardoor je kans hebt op compensatie bij een faillissement. Verder moet je er rekening mee houden dat de Britten op termijn niet meer bij de EU horen.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

In de Revolut-app kun je momenteel alleen met normaal geld betalen. Later dit jaar willen ze ook beleggen in aandelen en het handelen in cryptomunten toevoegen. Je krijgt er ook een prepaid bankpas van Mastercard bij, die je via je rekening bij een traditionele bank kunt opladen. Daarna kun je alle betalingen doen met je Revolut-tegoed. Geld overboeken is gratis en het bedrijf belooft de echte wisselkoers zonder toeslag te rekenen. Ze claimen dat je tot 6% kunt besparen bij het internationaal geld overmaken, dat mogelijk is in 26 muntsoorten.

Nog geen week geleden ging Revolut van start met IBAN-accounts in euro’s, zodat je je rekening kunt gebruiken om bijvoorbeeld je salaris te ontvangen. Voorheen moest dit lopen via een speciale rekening van Revolut zelf.

Via de app kun je ook een betaalverzoek doen aan vrienden, automatisch herhalende betalingen inplannen (voor bijvoorbeeld huur) en je uitgaven bijhouden. Je kunt zelfs geld lenen voor een grote aankoop en in maandelijkse termijnen terugbetalen. Revolut meldt op de website dat ze daarbij niet zelf geldverstrekker zijn, maar slechts een tussenpersoon. De werkelijke lening wordt verstrekt door Lending Works, een peer-to-peer leenplatform.

Geld overmaken is dus gratis en ook voor andere diensten rekent Revolut weinig geld. Het plan is om geld te verdienen uit extra diensten, zoals een reisverzekering van 8 euro per maand. Eind dit jaar wil de digitale bank 1 miljoen gebruikers hebben; dat zijn er nu 800.000. Ze hebben tot nu toe $66 miljoen investeringen ontvangen om te groeien en maken nog geen winst.

Al langer actief: N26 in Nederland en België

Als je je geluk wilt beproeven bij buitenlandse banken kun je sinds december vorig jaar ook bij N26 terecht. Deze Duitse digitale bank opende z’n deuren voor vrijwel alle EU-landen. Ook N26 werkt met een app, waarmee je alle bankzaken kunt regelen, van internationaal geld overmaken tot je boodschappen betalen.

N26 bankieren

N26 heeft wel een banklicentie, nadat het eerder meeliftte op de licentie van Wirecard Bank. Bij N26 krijg je ook een Mastercard-pasje, waarmee je 5x per maand gratis flappen kunt tappen. Hoewel gratis… bij mensen met een gratis account haalt N26 er 1,7% vanaf als bijdrage in de kosten bij geldopname in buitenlandse valuta, dus buiten de eurozone.

N26 bankieren-app

Ook krijg je notificaties op je iPhone en Apple Watch als er een transactie heeft plaatsgevonden. Het gratis account kost niets voor mensen die zich nu inschrijven. Later is N26 van plan om €2,90 per maand te vragen voor gebruik van de (optionele) Mastercard, maar alleen voor klanten die later aanhaken (lees even de kleine lettertjes op de website als je alle details over kosten exact wilt weten). N26 heeft ook een gratis Maestro-kaart, die bij de introductie alleen voor Duitse en Oostenrijkse klanten te krijgen was, maar nu ook voor klanten elders in Europa te bemachtigen is zodat je niet pasloos door het leven hoeft te gaan.

Neem je het betaalde abonnement van €5,90 per maand dan is een verzekering inbegrepen (tegen diefstal van je mobiele telefoon, diefstal bij pinautomaten en een reisverzekering). Bovendien krijg je dan een exclusiever uitziende zwarte variant van de Mastercard. Het bedrijf is opgezet met 57 miljoen euro groeigeld.

Wie heeft al ervaring met deze apps en met het ‘over de grens’ mobiel bankieren? We zijn benieuwd!

Reacties: 34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.