Startpagina van Cinemapp op de iPhone.

Review: Handige bioscoop-app Cinemapp nu ook in Nederland

Handig bioscoopoverzicht nu ook in Nederland!
Bioscoopgangers en filmliefhebbers opgelet: de Belgische app Cinemapp is nu ook in Nederland te gebruiken. Met ondersteuning voor meer dan 100 Nederlandse bioscopen, zie je altijd welke film waar draait. Is Cinemapp het kijken waard?

Als bioscoopganger heb ik altijd met een jaloerse blik naar de Belgische app Cinemapp (link) gekeken. Cinemapp bestaat in België al jaren en biedt een vrij compleet overzicht van welke films in welke bioscopen draaien. Cinemapp groepeert alle tijden van verschillende bioscopen in één app, maar helaas waren Nederlandse bioscopen niet te bekijken. Vanaf vandaag is Cinemapp eindelijk ook in Nederland te gebruiken, met meer dan honderd verschillende bioscopen. Wij testten de app om te kijken of hij echt zo handig is.


Startpagina van Cinemapp op de iPhone.

Cinemapp: handige bioscoop-app nu in Nederland

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het in Cinemapp alleen maar om films. De app bestaat al enkele jaren, maar vandaag is versie 3.0 in de App Store te downloaden. In deze compleet nieuwe versie is het design op de schop gegaan. De vorige versie had een donker uiterlijk, maar in de nieuwe versie is nagenoeg alles wit. Als je op iOS 11 zit zal de app meteen herkenbaar aanvoelen, want het design is erg geïnspireerd op de designelementen van iOS 11. Dat betekent bijvoorbeeld veel dikgedrukte titels in hetzelfde lettertype als in bijvoorbeeld de Muziek-app. Cinemapp misstaat qua design dan ook niet op je iPhone of iPad.

In het Home-scherm zie je een mooi overzicht van zowel de films die nu in de bioscoop draaien als titels die binnenkort in premiere gaan. Je kunt op elk afzonderlijk onderdeel tikken om naar een completer overzicht te gaan. Kies je bijvoorbeeld voor Nu in de bioscoop, dan wordt je in de app doorgestuurd naar het tabblad Speelt nu. In dit overzicht kun je de filmposters in een raster weergeven, maar je kunt ook eenvoudig schakelen naar een lijstweergave. Standaard krijg je te zien welke films er deze week allemaal draaien, maar door naar links en rechts te vegen bekijk je de speelschema’s van vandaag, morgen of later.

Cinemapp met Home en speeltijden.

Meer dan 100 bioscopen in Nederland
In België toont Cinemapp de voorstellingen in meer dan 65 bioscopen, maar in Nederland zijn dit er meer dan honderd. Standaard worden de bioscopen in de buurt getoond, nadat je toestemming gegeven hebt om je locatie te gebruiken. Je kunt ook handmatig naar bioscopen zoeken via de zoekbalk, die je vervolgens als favoriet kunt markeren. In de speelschema’s worden favoriete bioscopen standaard getoond, naast de bioscopen in de buurt. Op het startscherm van de app verschijnt zelfs direct de bioscoop waar je het dichtst bij in de buurt bent, zodat je meteen het filmoverzicht van die bioscoop kunt bekijken.

In Nederland worden alle vestigingen van de bekende bioscoopketens Pathé en Kinepolis in de app getoond. Daarnaast vind je er ook de bioscopen van CineMec en allerlei zelfstandige bioscopen, zoals de FilmHallen en Cinecenter in Amsterdam. Het is helaas niet mogelijk om door een complete lijst van deelnemende bioscopen te scrollen, maar de zoekfunctie helpt je een eind op weg met het vinden van je gewenste bioscoop.

Cinemapp met filmoverzicht.

Het handige van Cinemapp is dat je ook tickets kunt bestellen, mits de bioscoop dit ondersteunt. In het geval van Pathé word je vanuit Cinemapp doorgestuurd naar de mobiele website van Pathé. Helaas is er geen directe koppeling met de Pathé-app, maar het feit dat je alle exacte speeltijden van alle deelnemende bioscopen in Cinemapp kunt bekijken, is al erg handig. Bij de speeltijden zie je overigens ook meteen om wat voor een uitvoering het gaat, bijvoorbeeld IMAX of 3D. Toch moet gezegd worden dat als je enkel en alleen naar Pathé-bioscopen gaat, de meerwaarde van Cinemapp een stuk minder is. Nagenoeg alle info in Cinemapp vind je dan ook gewoon in de Pathé- of Kinepolis-app, waar je ook meteen direct de kaartjes kunt aanschaffen.

Ook voor filmliefhebbers
Als je wel van films houdt, maar niet zo vaak naar de bioscoop gaat, is Cinemapp ook prima te gebruiken als informatieve film-app. Op de individuele filmpagina’s lees je niet alleen meer over het verhaal van de film, maar bekijk je ook trailers en ander materiaal. Helaas zijn de omschrijvingen niet altijd in het Nederlands (en ontbreken ze soms helemaal), omdat deze afkomstig zijn van IMDb. Je vindt er dan ook de IMDb-score, wat meteen een aardige indicatie is voor de kwaliteit van de desbetreffende film. Er is helaas geen koppeling met Rotten Tomatoes, een andere veelgebruikte site met filminformatie en beoordelingen. Ook zie je hier wie er allemaal in de film speelt, van waaruit je verder kunt navigeren naar de individuele acteurspagina. In onze test waren deze pagina’s vaak leeg, waardoor je niet kunt zien in welke film de desbetreffende acteur of actrice nog meer gespeeld heeft.

Cinemapp met lijsten en recensie.

Cinemapp biedt daarnaast nog de mogelijkheid om films als gezien te markeren, waardoor je hem ook meteen kunt gebruiken als een soort archief van al je films. Daarnaast is er een verlanglijstje waarin je de films kunt zetten waar je naar uitkijkt. Zodra de film in premiere gaat, krijg je vanzelf een pushbericht. Verder kun je zowel tickets als filmpagina’s delen met vrienden met de standaard deelfunctie van iOS.

De vorige versies van Cinemapp hadden ook speciale Apple Watch- en Apple TV-versies, maar de eerstgenoemde is tijdelijk verdwenen. De Apple TV-app is nog wel te downloaden, maar functioneert niet meer goed. De ontwikkelaar heeft tegenover iCulture aangegeven dat de Apple TV- en Apple Watch-versies in december weer te gebruiken zijn. Het is jammer dan beide versies nu niet beschikbaar zijn, want dat had Cinemapp in één klap op al je apparaten beschikbaar gemaakt. De app wordt binnenkort ook uitgebreid met informatie over on-demand-diensten, zodat je kunt zien waar je films (en series) allemaal kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, iTunes en Blu-Ray. Deze functie komt overeen met de app Film.nl die afgelopen januari uitgebracht werd. De ontwikkelaar van Cinemapp belooft verder dat de app de komende tijd uitgebreid wordt met nog meer functies.

Score

8.2

Cinemapp

Cinemapp

Gratis

Voordelen +

  • Erg mooi iOS 11-achtig design
  • Ondersteuning voor meer dan 100 bioscopen in Nederland
  • Ook prima te gebruiken als watchlist

Nadelen -

  • Kaartjes kopen kan meestal niet in Cinemapp zelf
  • Omschrijvingen bij films ontbreekt soms of is Engelstalig
  • Voegt niet veel toe als je alleen naar Pathé of Kinepolis gaat

Conclusie Cinemapp

Voor bioscoopgangers en filmliefhebbers is Cinemapp een hele fijne app. Het aanbod van Nederlandse bioscopen is met meer dan honderd behoorlijk groot, dus er is altijd wel een bioscoop bij jou in de buurt die je in Cinemapp terug kunt vinden. Bij veruit het grootste deel kun je helaas niet direct kaartjes reserveren, maar voor bijvoorbeeld Pathé-bioscopen word je wel rechtstreeks naar de juiste pagina op de Pathé-site gebracht. Het daadwerkelijke nut van een app als Cinemapp hangt een beetje van je situatie af. Ga je vaak naar de film, maar is dit bijvoorbeeld altijd bij Pathé of Kinepolis, dan heb je momenteel aan de apps van deze ketens genoeg. Als je alleen meer informatie wil over welke films er allemaal in de bioscopen in Nederland draaien (en met welke tijden), dan kan Cinemapp heel goed van pas komen. Wel is het jammer dat de informatiepagina’s van de films niet altijd voorzien zijn van een omschrijving en dat deze soms Engelstalig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.