Verschillen USB-C en Thunderbolt 3

USB-C en Thunderbolt 3 uitgelegd: dit zijn de verschillen

De USB-C en Thunderbolt 3-aansluiting hebben exact hetzelfde uiterlijk, maar wat is nou eigenlijk het verschil? En wat kan je ermee? In dit artikel zetten we de eigenschappen en verschillen van deze aansluitingen op een rijtje.

USB-C vs Thunderbolt 3 verschil

De kabels en aansluitingen met de aanduiding ‘USB-C’ of ‘USB Type C’ zien er precies zo uit als de kabels en aansluitingen die Thunderbolt 3 ondersteunen, maar toch is er een verschil tussen usb-c en Thunderbolt 3. Hoe dat zit lees je hieronder. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

USB-C en Thunderbolt 3: op welke apparaten?

Deze apparaten zijn voorzien van een USB-C-aansluiting:

Je kunt de Thunderbolt 3-poort vinden op nog veel meer apparaten, namelijk:

Verschillen USB-C en Thunderbolt 3

Verschillen USB-C en Thunderbolt 3

USB-C en Thunderbolt 3 zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Thunderbolt 3 maakt namelijk gebruikt van van de vorm van USB-C en zorgt ervoor dat je beschikt over een universele poort voor allerlei randapparatuur.

USB-C, ook wel USB Type-C, is de benaming voor de connector (de aansluitingspoort op je Mac) en de kabel. Thunderbolt 3 is het protocol dat gebruikt wordt voor dataoverdracht, uitgevoerd op de aansluitingsmogelijkheid van USB-C.

Kort gezegd, Thunderbolt 3 brengt Thunderbolt naar USB-C. Dit betekent dat Thunderbolt 3 alle mogelijkheden biedt van USB-C, maar andersom geldt niet dat elke USB-C-aansluiting beschikt over de functionaliteit van Thunderbolt 3.

Het grootste verschil is de snelheid. Thunderbolt 3 kan tot 40Gbps data overdragen en USB-C tot 10Gbps. Goed om te weten: de MacBook 12 inch maakt gebruikt van de eerste generatie USB 3.1 waardoor de snelheid maximaal 5Gbps is. Thunderbolt 3 heeft dus als voordeel dat een snellere gegevensoverdracht mogelijk wordt, waardoor bijvoorbeeld ook meer pixels op een extern scherm kunnen worden aangestuurd.

Wat kun je met USB-C en Thunderbolt 3.1 doen?

Apple noemde de USB-C poort bij introductie van de 12-inch MacBook in 2015 de meest veelzijdige aansluiting ooit op een MacBook. Of zoals Apple het nu verwoordt: “Alles aansluiten is een abc’ tje”. Beide aansluitingen zijn geschikt voor gegevensoverdracht, opladen en het aansturen van externe schermen.

Hieronder bespreken we de belangrijkste toepassingen:

USB-C vs Thunderbolt 3

Voeding

Een belangrijke eigenschap is natuurlijk dat USB-C en Thunderbolt 3 kunnen worden gebruikt voor het opladen van je computer. Een unieke functie van Thunderbolt 3 is de mogelijkheid om gelijktijdig stroom te ontvangen én te leveren. Hierdoor kan je met één enkele kabel een dock of scherm verbinden en de MacBook opladen.

Opladers

Afhankelijk van het type MacBook dat je hebt, heeft Apple hier een lader bijgeleverd met een specifiek wattage. Zo wordt de 12-inch MacBook geleverd met een 29 Watt oplader en vind je bij de 15-inch MacBook Pro een veel grotere en krachtiger 87 Watt lader in de doos.

Kan je eigenlijk zonder problemen laders met vrienden uitwisselen? Ja, het is geen probleem om een lader met een hoger wattage te gebruiken. Apple zorgt ervoor dat dit veilig gebeurt en dat je MacBook geen schade kan opladen.

Het zorgt er trouwens niet voor dat je laptop sneller zal opladen. Gebruik liever niet een oplader met een lager wattage, want deze leveren niet genoeg stroom. Naast de juiste oplader is het ook van belang dat je de correcte kabel gebruikt. Dit kan je controleren door het serienummer op de USB-C kabel te bekijken.

Het serienummer van de kabel staat aan één van de uiteinden, direct naast de woorden ‘Designed by Apple in California. Assembled in China’. Begint het serienummer met C4M of FL4 dan is dit een kabel om in combinatie met een 29 of 30 Watt oplader te gebruiken.

Staat er op de plek van de eerste tekens DLC of CTC, dan is dit een kabel voor opladers van 61 en 87 Watt. Heb je helemaal geen serienummer, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor het kwaliteitsprogramma met betrekking tot vervanging. Check hiervoor de website van Apple.

USB-C en Thunderbolt 3

Check ook even deze supportpagina van Apple voor meer informatie over kabels en opladers die bij jouw MacBook horen.

Tevens biedt USB-C de mogelijkheid tot snelladen wanneer het apparaat het USB Power Delivery Protocol ondersteunt. Je zult natuurlijk wel een oplader en kabel moeten gebruiken dit dit protocol ondersteunen. Dit werkt vanaf de iPhone 8. Je zult een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel in combinatie met een USB-C-lichtnetadapter van 18, 29, 30, 61 of 87 Watt moeten gebruiken. Vervolgens kun je de iPhone tot 50 procent opladen in 30 minuten.

Je leest er meer over in de volgende artikelen:

Display

Ook video-uitvoer behoort tot de mogelijkheden van USB-C en Thunderbolt 3, waarbij laatstgenoemde in staat is om meer pixels aan te sturen. In onderstaande tabel staat per (recente) MacBook hoeveel externe schermen je maximaal kunt aansluiten. Daarbij maken we onderscheid tussen schermen tot en met 4K en schermen met 5K-resolutie.

Model Poorten Max. schermen t/m 4K Max. schermen 5K
12 inch MacBook USB-C (1x) 1
13 inch MacBook Air (2018) Thunderbolt 3 (2x) 2 1
13 inch MacBook Pro (zonder Touch Bar) Thunderbolt 3 (2x) 2 1
13 inch MacBook Pro (met Touch Bar) Thunderbolt 3 (4x) 2 1
15 inch MacBook Pro (met Touch Bar) Thunderbolt 3 (4x) 4 2 (links en rechts aansluiten)

Bron: Hengedocks

Zoals je ziet is het mogelijk om op een 15-inch MacBook Pro twee 5K schermen aan te sluiten. Wel zul je, door beperking van de Thunderbolt 3 chipsets, één van de schermen aan een linkerpoort en de andere aan een rechterpoort moeten aansluiten.

Opslag

Door de hoge overdrachtssnelheid is het zeer gemakkelijk grote hoeveelheden data over te zetten met USB-C of Thunderbolt 3. Je zult hiervoor natuurlijk wel een externe harde schijf moeten aanschaffen die de optie biedt om te kunnen worden verbonden via USB-C of Thunderbolt 3.

Hieronder zie je enkele accessoires die met Thunderbolt 3 werken:

  • Thunderbolt 3-kabel van 0,8 m (USB‑C): 45 euro
  • Belkin Thunderbolt 3 5A-kabel (2 m): 80 euro
  • Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD: 350 euro
  • LaCie 48TB 6big RAID Thunderbolt 3 Hard Drive Storage: 2650 euro

Devices

Een apparaat aansluiten behoort natuurlijk ook gewoon tot de mogelijkheden. Zo kun je met een USB-C-naar-Lightning-kabel direct je iPhone verbinden met je MacBook, zonder dat een verloopje nodig is. Maar ook andere apparaten zoals printers of externe videokaarten (ook wel eGPU genoemd, zie foto) kun je op deze manier aansluiten. Met een eGPU kun je extra grafische kracht toevoegen aan je Mac voor bijvoorbeeld professionele applicaties, games of VR-content.

USB- C en Thunderbolt 3: de verschillen

Hoe zit het met kabels? Zit hier verschil in?
Kabels met USB-C en Thunderbolt 3 hebben in principe hetzelfde uiterlijk, maar er is wel een verschil tussen de kabels. Een Thunderbolt 3-kabel is vaak te herkennen aan de bliksemschicht die erop staat afgebeeld.

Om via Thunderbolt 3 snelheden te kunnen halen tot 40Gps zul je moeten beschikken over een geschikte Thunderbolt 3-kabel die deze snelheid aankan. Dit staat overigens altijd vermeld op de verpakking van de kabel.

Let op dat er een verschil bestaat tussen actieve en passieve Thunderbolt 3-kabels. Passieve kabels zijn vaak goedkoper en kunnen enkel de snelheid van 40Gbps behalen wanneer de kabel een maximale lengte heeft van 0,5 meter. Bij langere passieve kabels gaat de snelheid omlaag naar 20Gbps. Het is trouwens wel mogelijk een (passieve) Thunderbolt 3 kabel te gebruiken op je 12-inch MacBook, maar de snelheidsoverdracht is dan natuurlijk een stuk langzamer (maximaal 5Gbps).

Kabel: USB-C of Thunderbolt 3

Nu alles overzetten naar USB-C?

Nu Apple de volledige line-up aan computers heeft uitgerust met USB-C of Thunderbolt 3 aansluiting (op de vorige generatie MacBook Air na) is het dan aan te raden enkel externe apparatuur met een USB-C aansluiting aan te schaffen? Dit hangt natuurlijk helemaal af hoe je de externe apparatuur gebruikt. Een usb stick bijvoorbeeld zul je vaak genoeg nog gebruiken in combinatie met een ‘oude’ USB-A aansluiting. Wij raden aan goed na te denken hoe je de accessoires zult gaan gebruiken en op basis daarvan een beslissing te nemen. Zo kan het zeker lonen een externe harde schijf te kopen met bijvoorbeeld een Thunderbolt 3 aansluiting. Zo heb je binnen een minuut een film overgezet met 4K resolutie.

Apple’s toekomst naar USB-C?

Zou Apple van plan zijn om de nieuwe iPhone uit te rusten met USB-C? Apple heeft tenslotte gekozen om deze aansluitingstechniek te gebruiken in de nieuwste iPad Pro’s. Voorlopig lijkt het zo ver nog niet. De meest recent aangekondigde iPads hebben ook nog altijd een Lightning-aansluiting en het is mogelijk dat Apple USB-C en de vele extra mogelijkheden die dit biedt beschouwt als een Pro-feature. Voorlopig kun je nog even vooruit met je collectie Lightning-kabels.

Lees meer over het gebruik van USB-C en Thunderbolt 3 in onze andere tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!