Hyper 8-in-1-dock

De beste usb-hubs en docking stations voor je MacBook

Als je vaak moet thuiswerken, is het wel zo fijn als je wat extra aansluitingen hebt op je MacBook. In deze gids zetten we de beste usb-hubs en docking stations voor je op een rij. Zo koppel je makkelijk in één keer meerdere accessoires aan je Mac of MacBook.

Waarom een MacBook hub of dock?

Met een usb-hub of docking station breid je de mogelijkheden van je Mac uit. Ze zijn ook zeer geschikt als je moet thuiswerken, zodat je bijvoorbeeld een beeldscherm, bekabelde muis of een geheugenstick kunt aansluiten. In deze gids leggen we uit wat het verschil is tussen een docking station en hub. Aangezien alle recente MacBooks alleen nog over een usb-c aansluiting beschikken zijn we alleen geïnteresseerd in docks en hubs die je via usb-c kunt aansluiten. We zetten we de beste voor je op een rij.

Verschil tussen een docking station en usb-hub

Het verschil tussen een docking station en een usb-hub voor de Mac is soms moeilijk te zien, maar toch is het belangrijk om goed na te denken over je keuze. Welke je nodig hebt is afhankelijk van hoe je ermee wilt gaan werken. Beide zijn geschikt om het aantal poorten op je Mac uit te breiden. Sommige MacBooks hebben alleen usb-c-poorten, terwijl nog niet alle randapparatuur daarvoor geschikt is.

Docking station voor het zware werk

In het kort is een docking station krachtiger en heeft deze een eigen stroomvoorziening, maar is wel duurder. Je zult een docking station meestal op een vaste plek in je werkkamer of kantoor leggen, bijvoorbeeld achter je beeldscherm.

Verschillen docking station en hub Mac
Voorbeeld van een docking station met eigen stroomvoorziening.

Docking stations zijn over het algemeen uitgebreider en bieden krachtige poorten met ondersteuning voor hoge datasnelheden. Deze zijn dus bedoeld voor als je meerdere beeldschermen wil verbinden plus nog wat andere randapparatuur. Dat vergt namelijk redelijk wat stroom en vanwege de eigen stroomvoorziening gaat dat niet ten koste van de stroom die je Mac nodig heeft. De meeste docking stations zijn geschikt om je MacBook van stroom te voorzien. Kies in dat geval voor een model dat bijvoorbeeld 85 of 100 Watt vermogen levert.

Een usb-hub is makkelijk mee te nemen

Wil je alleen wat extra usb-poorten en af en toe een extra scherm aansluiten? Kies dan een usb-c hub. Deze zijn minder krachtig dan een docking station, maar ook een stuk goedkoper. Door het compacte formaat en het lichte gewicht kun je ze gemakkelijk meenemen. Dit is handig als je vaak moet reizen met je MacBook. Een usb-hub maakt gebruik van de stroomvoorzeining van de computer.

Satechi multipoort-hub USB-C pro.
Voorbeeld van een compacte usb-c-hub.

Usb-hubs voor de Mac

Heb je genoeg aan een usb-hub, dan ben je het goedkoopst uit. Bekijk hieronder welke usb-c hubs wij het beste vinden om met je Mac te gebruiken.

Hyper Slim 8-in-1 hub

Deze usb-hub van Hyper past qua design perfect bij een moderne Mac. Je kunt er één extra 4K 30Hz scherm mee aansluiten via HDMI of mini DisplayPort. Daarnaast zit er een Ethernet-poort op, plus twee usb-a en twee usb-c poorten. Het maakt niet uit welke Mac je hebt, want dankzij de pass-through oplaadfunctie kun je je MacBook opladen terwijl je aan het werk bent.

Hyper 8-in-1 usb-hub Mac

Satechi aluminium USB-C Pro adapter

De usb-c hub van Satechi biedt weer een andere collectie poorten. Deze komt namelijk ook van pas voor microSD- en SD-kaarten. Deze kunnen met een snelheid tot 104 Mbps worden gelezen. De HDMI-poort ondersteunt 4K op 30Hz en de usb-a poort gaat tot 5 Gbps. Bovendien krijg je ook één usb-c poort. Je verliest dus eigenlijk niks als je deze usb-hub op je Mac aansluit.

Satechi USB-hub voor Mac

Onder andere verkrijgbaar in de Apple Store. Er zijn nog veel meer Satechi USB-hubs, waarvan je hier een selectie vindt. Zo zijn we erg gecharmeerd van de Satechi USB-C Clamp Hub die je aan je iMac vastplakt. Of een aluminium stand waarin een hub is verwerkt. Satechi heeft zelfs een stand die je onder de Mac mini zet, waarna je veel meer poorten tot je beschikking hebt.

MacAlly USB-hubs

MacAlly heeft diverse hubs, waarvan sommige op een slimme manier zijn verwerkt. Zo is er een aluminium laptopstand met ingebouwde hub of een aluminium toetsenbord met ingebouwde hub, allemaal in Apple-stijl. Daarnaast vind je bij dit merk ook de traditionele hubs, in allerlei varianten. Wil je je MacBook uitbreiden met vier usb-a-poorten? Dat kan. Een stroomadapter voor je MacBook waar je meteen ook je iPhone mee kan opladen? Kan eveneens. Daarnaast heeft MacAlly een grote hoeveelheid toetsenborden, muizen en kabels.

MacAlly hub en muizen

MacAlly usb-hubs bekijken bij Appelhoes

Aukey Unity-hubs

Aukey heeft verschillende hubs, waaronder de Unity 5 met vijf extra poorten. Je krijgt drie usb-a-poorten, een sd- en een microSD-kaartlezer. De adapter is gemaakt van aluminium en klein van stuk, zodat hij ook gemakkelijk mee te nemen is. Een stap verder gaat de Aukey Unity 7, een usb-c hub met 100 Watt oplader. Dit zorgt ervoor dat je een Power Delivery-poort hebt waar je de MacBook op kunt aansluiten, zodat je ook kunt opladen. Verder heb je 3 usb-a-poorten, een sd- en microSD-kaartslot en HDMI 4K. Ook deze is gemaakt van aluminium.

Aukey hub

Aukey hubs bekijken bij Appelhoes

BlueBuilt 9-in-1 hub

Met de 9-in-1 hub van BlueBuilt krijg je vergelijkbare prestaties als met de bovenstaande 8-in-1 hub van Hyper. Het verschil tussen de twee is dat de BlueBuilt een extra scherm aankan. Je hebt een HDMI-poort en een mini DisplayPort hiervoor. Verder is deze hub nagenoeg hetzelfde als de Hyper. Wij vinden het design van de BlueBuilt iets minder sprekend, maar veel scheelt het niet. BlueBuilt is een merk van Coolblue, dus je kunt hem alleen daar kopen. Daar tegenover staat wel dat je 5 jaar garantie krijgt.

BlueBuilt 9-in-1 usb-hub voor Mac

Op de website noemt Coolblue hun product een docking station, maar dat is het duidelijk niet. Je kunt dit item net zo eenvoudig meenemen als de bovengenoemde alternatieven en externe voeding is al helemaal niet vereist.

Bekijk de BlueBuilt 9-in-1 hub bij Coolblue voor €119.

Twelve South StayGo

Dit is een beetje een kruising tussen een hub en een dockingstation. De naam geeft dat ook wel een beetje aan: blijven of meenemen? Het kan allebei. Je krijgt er een desktopkabel bij en zoals je op de foto’s kunt zien is deze veelzijdige usb-c-hub vooral handig om continu op z’n plek te laten liggen.

StayGo van Twelve South USB-C-hub.

De StayGo van Twelve South bevat in totaal zeven aansluitingen en zorgt ervoor dat je bijna alles weer met één apparaat kan aansluiten op je MacBook. Deze zwarte TwelveSouth heeft drie usb-a-3.0-poorten, een Gigabit Ethernet-ingang, een HDMI-poort voor 4K (maximaal 30Hz) en een (micro) SD-kaartgleuf.

Er zit ook een usb-c-poort voor het opladen van je MacBook. Deze usb-c poort met Power Delivery kan tot maximaal 85W, waardoor je er zelfs de krachtigste 15-inch MacBook Pro mee kan opladen. De hub zelf voorzie je van stroom via de usb-c-aansluiting, waar je je huidige MacBook-kabel in steekt. Opmerkelijk is dus dat de hub geen usb-c-poorten heeft voor geschikte accessoires. Zit je net in de overgang van usb-a naar usb-c en heb je diverse kabels en accessoires met de C-aansluiting, dan kan je deze niet gebruiken op de hub.

CalDigit Thunderbolt 3 minidockingstation

Het CalDigit Thunderbolt 3 minidockingstation is, zoals de naam al aangeeft, ook een kruising tussen een docking station en een hub. Deze is voorzien van busvoeding, waarmee je je Mac met Thunderbolt 3 kunt aansluiten op twee HDMI-displays tot 4K bij 60 Hz.

Er kan ook een usb-a 3.0-device (zoals usb-stick, camera of SD-kaartlezer) en een usb 2.0-toetsenbord of -muis op worden aangesloten. Verder zit er een Gigabit Ethernet-aansluiting op. Een designprijs zal deze CalDigit niet winnen, maar hij is wel heel praktisch. Door het compacte design is dit minidockingstation goed mee te nemen op reis. Je kunt direct twee 4K-displays en belangrijke accessoires aansluiten, waar je ook bent.

Bekijken bij Apple

ACT USB-C 4K Dock

Deze jongen heeft weliswaar ‘dock’ in de naam, maar dat is het eigenlijk niet. Je krijgt van de volgende poorten 1 stuk: usb-a, usb-c, HDMI en ethernet. Deze usb-hub voor je Mac is dus geschikt als je vaak reist en op verschillende HDMI-schermen moet aansluiten. De HDMI-poort ondersteunt 4K.

ACT USB-hub

Docking stations voor de Mac

Heb je besloten voor een docking station te gaan, bekijk dan hieronder wat volgens ons je beste opties zijn.

Brydge Stone Pro

Het meest stijlvolle docking station wat we hier bespreken is de Brydge Stone Pro. We begrijpen wel waar de naam vandaan komt, want je zet dit docking station als een steen op je bureau. Dankzij de vorm en de rubberen strip aan de bovenkant kan je MacBook stevig blijven staan. De Stone Pro geeft je dus meteen ook een betere kijkhoek.

Brydge Stone Pro

Aan de achterkant en zijkant van de Stone Pro vind je maar liefst 10 poorten als je de stroompoort niet meerekent. Dit item is vooral bedoeld voor mensen die niet super vaak hun kabels veranderen. Voor het gemak zit de SD-kaartlezer aan de zijkant. Je vindt aan de achterkant een ethernetpoort, maar ook meerdere usb-a-poorten en usb-c-poorten. Eén daarvan heeft ondersteuning voor 15 Watt power delivery.

Bekijk de Brydge Stone Pro bij Appelhoes voor ca. €279.

i-tec usb-dock

Het docking station van i-tec is weliswaar niet zo stijlvol als de Brydge Stone Pro, maar wij vinden hem wel een stukje praktischer voor de meeste mensen. Je vindt hier namelijk niet alleen poorten aan de achterkant, maar ook aan de voorkant. Dat maakt het makkelijker om te wisselen tussen apparaten. De i-tec is voor iedereen die écht veel poorten wil en 4K- en 5K-schermen gebruikt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Aan de achterkant vind je 4x usb-a, 2x HDMI, 2x DisplayPort, 1x ethernet, 1x usb-c met power delivery en de stroompoort. Dat is nog zeker niet alles, want je kunt aan de voorkant nóg een usb-c-poort, usb-a-poort, koptelefoonpoort en een microfoonpoort verwachten. Daarnaast vind je ook LED-lampjes die aangeven of het dock aan staat en of er data wordt overgedragen.

StarTech USB-C Triple 4K 60W PD

Dit is een krachtig docking station. Je kunt drie 4K-beeldschermen tegelijk aansluiten. Verder heb je 4 usb-a poorten en 2 usb-c poorten. Een deel van deze poorten ondersteunt ook snelladen voor bijvoorbeeld je iPhone. Mocht je het nodig hebben is de microfooningang gescheiden van de koptelefooningang. Gebruik je beide met één kabel, dan zul je een adapter moeten gebruiken.

Dit docking station is in een 60W en 100W versie te koop. Heb je een 15 of 16-inch MacBook Pro, dan raden we de 100W versie aan. Voor andere Macs moet 60W volstaan.

StarTech dock

Kensington SD-serie Docks

Kensington maakt meerdere docking station met typenummers als SD3500, SD4700 en SD5000. Ze zijn in Nederland vrij lastig verkrijgbaar. Op de SD5000 kun je bijvoorbeeld twee 4K-displays aansluiten voor volledige Ultra HD-ondersteuning via de Thunderbolt 3- en DisplayPort-poorten. Ook zit er op sommige modellen een slot, zodat het accessoire niet ‘geleend’ kan worden als je even wegloopt. Het voordeel van dit dock is dat de meeste poorten aan de achterkant zitten zodat je ze beter kunt wegwerken in je set-up.

Kensington Dock

Bekijken bij Alternate

Dell, Lenovo en HP Docking stations

Kun je niet vinden wat je zoekt? Dan zou je ook eens bij de bekende laptopfabrikanten kunnen kijken. Dell brengt bijvoorbeeld docking stations op de markt voor verschillende laptopmodellen en hetzelfde geldt voor Lenovo en HP. Let wel even goed op of ze de juiste aansluitingen hebben en of ze samenwerken met jouw MacBook. Het ligt er ook maar net aan wat je wilt aansluiten en welke poorten je nodig hebt.

Check hier enkele dockingstations

Bekijk ook

Tips voor thuiswerken: apps, accessoires en meer voor Apple-gebruikers

Moet je vanwege het coronavirus verplicht thuiswerken? Met deze tips voor thuiswerken creëer je thuis een prettigere werkomgeving. Met een extern scherm, standaard, apps en meer maak je het thuiswerken prettiger voor jezelf én je collega's.