vliegtuigen-schiphol

Beste vliegveldapps voor iPhone en iPad met vertrek- en vluchtinformatie

Met de apps uit dit overzicht vind je informatie over vluchten, vertrektijden, vliegtuigen en parkeren op Schiphol en andere luchthavens. Alles om je verblijf op het vliegveld zo aangenaam mogelijk te maken.

vliegtuigen-schiphol
Kies je voor een vliegreis, dan vind je in onderstaand artikel handige apps om tijdig bij de juiste gate te arriveren. Er zijn iPhone-apps die je waarschuwen bij vertragingen, die het winkel- en horeca-aanbod op luchthavens laten zien of pushberichten sturen als er vertraging is.

iCulture adviseert: Schiphol Amsterdam Airport

Algemene vliegveldapps tonen alleen vertrektijden, vluchtstatus en gatenummer. Vertrek je vanaf Schiphol, dan is het handig om wat meer info te hebben. De officiële Schiphol-app levert de meest complete informatie die je als gewone reiziger nodig hebt: informatie over aankomende en vertrekkende vluchten, parkeren, winkelen en plattegronden van de aankomst- en vertrekhallen. De app is zowel geschikt voor reizigers als voor afhalers en geeft gratis pushberichten bij statuswijzigingen. Je vindt ook info over bagagebanden, gatenummers en andere nuttige info.

schiphol-officiele-app schiphol-app-vluchten-bekijken

Bij vertrekkende vluchten laat de Schiphol-app zien hoeveel tijd je nog hebt tot boarding en hoeveel tijd je nodig hebt om naar de gate te lopen. Je krijgt ook de weerssituatie op de plaats van bestemming te zien, kunt opzoeken waar de Meeting Points en rookplekken zich bevinden en kunt vanuit de app meteen een taxi reserveren.

Lees meer over de officiële Schiphol-app.

Schiphol App

De onofficiële Schiphol-app van Evolutionhost is verwikkeld in een stevige concurrentiestrijd met de officiële Schiphol-app. Al zal de luchthaven zelf zich daar nauwelijks druk over maken: zij hebben de officiële app die reizigers toch wel downloaden. Het is juist de onofficiële app die steeds nét iets meer functies te bieden heeft. Deze app laat bijvoorbeeld zien hoe laat koffers op de bagageband ploffen en welke start- en landingsbaan de vliegtuigen gebruiken.

schiphol-evolutionhost-1 schiphol-evolutionhost-2

Met de gratis app mag je twee vluchten per maand volgen. Mensen die vaker vliegen kunnen voor €3,99 onbeperkt vluchten volgen en de reclames uitschakelen. Ook kun je voor €1,99 persoonlijke notificaties instellen. Voor informatie over parkeren, tax-free shoppen en andere voorzieningen op Schiphol ben je echter aan het verkeerde adres: deze app is alleen gericht op vluchten: vertrektijden, vluchtnummers, eventuele vertragingen en meer.

Lees meer over de onofficiële Schiphol-app van Evolutionhost.

Flying for iPhone

flyingFlying for iPhone is een app die zich nog in betafase bevindt. Je kunt de app installeren uit de App Store en gebruiken om vliegreizen te plannen. Flying levert vertrek- en aankomsttijden, informatie over terminal, gate en weerssituatie. Allemaal praktische informatie, maar tegelijk heeft Flying ook een andere kant: een sociale. In de berichtenstroom volg je de vluchten van vrienden. Ben je allebei in dezelfde stad, dan kun je de app af te spreken. Je kunt stempels verdienen voor prestaties, zoals het oversteken van de Atlantische Oceaan of een bepaald aantal vluchtkilometers. Daardoor is de app wel wat meer gericht op de frequente vliegers en minder op de incidentele vakantieganger. Niet iedereen werkt bij een multinational en zit meermaals per week in het vliegtuig. Het competitie-aspect is daardoor niet voor iedereen leuk. De bedenkers van Flying hebben veel aandacht besteed aan het maken van een mooie, gebruiksvriendelijke app. Ze beloven dat ze in de toekomst nog veel meer functies gaan toevoegen.

Lees ook ons artikel over Flying op iCulture.

FlightBoard

flightboard iphoneMobiata staat bekend als ontwikkelaar van de FlightTrack-app, waarmee je je vlucht kunt tracken. Met FlightBoard brengen ze een app uit voor mensen die op de luchthaven de borden met vertrek- en aankomsttijden willen zien. Die borden hangen natuurlijk ook overal op de luchthaven zelf, maar met deze app kun je onderweg in de taxi alvast kijken bij welke gate je moet zijn. Apple riep FlightBoard tot tweemaal toe uit tot App van de Week, dus wie iCulture op de voet volgt heeft de app vast al een keer gratis in handen gekregen.

De interface van FlightBoard is geïnspireerd op de borden die op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs hangen. FlightBoard werkt wereldwijd: voor 3.000 luchthavens krijg je de aankomst- en vertrektijden van 1.400 luchtvaartmaatschappijen te zien. De info wordt elke vijf minuten bijgewerkt, maar handmatig vernieuwen kan ook. Met één druk op de knop wissel je tussen de vertrek- en aankomsttijden op een bepaalde luchthaven. De vluchtgegevens deel je met vrienden en familie via Twitter, Facebook en e-mail.

Lees ook ons artikel van Flightboard.

GateGuru

Tripadvisor heeft een paar jaar geleden de vliegveldapp GateGuru overgenomen. De naam sluit mooi aan bij een eerdere overname: ook SeatGuru kwam in handen van Tripadvisor. Terwijl SeatGuru gespecialiseerd is in het vinden van de beste vliegtuigstoel, richt GateGuru zich op informatie over luchthavens. De dichtstbijzijnde luchthaven is met één klik onder handbereik. Je krijgt weersinformatie, plattegronden, voorzieningen en tips van reizigers te zien.

gateguru-iphone-2 gateguru-iphone-1

GateGuru staat vooral bekend om z’n informatie over bars, restaurants en winkels. Zoek je een goede pizza, dan legt GateGuru uit waar je moet zijn en of het restaurant zich vóór of na de paspoortcontrole bevindt. Je sorteert de horeca, winkels en services op naam, gate of sterrenwaardering. Op Schiphol worden Starbucks en het Food Court hoog gewaardeerd, terwijl McDonalds en Multivlaai niet in de smaak vallen. Bij Services vind je o.a. Wi-Fi, pinautomaten en hotels. Alleen de grotere luchthavens staan erin (Eindhoven, Maastricht en Rotterdam net), met de meest complete info bij Amerikaanse luchthavens.

Lees ons artikel over GateGuru.

Andere vliegveldapps

  • Toont de parkeermogelijkheden op Schiphol, gekoppeld aan realtime informatie over aankomende en vertrekkende vluchten.
  • Zakboek voor personeel dat op Schiphol werkt; officiële app, gemaakt door de Luchthaven Schiphol.
  • Niet-officiële app met vluchten, tripplanner, weersverwachting en overzicht van restaurants en andere voorzieningen.
  • Alle actuele vluchten van en naar Eindhoven AirPort, waar o.a. Ryanair, Transavia, Arkefly en Corendon vertrekken.
  • De officiële app voor Brussels Airport, biedt push-notificaties, een uitgebreide plattegrond en toont de goedkoopste parkeertarieven in de omgeving van BRU airport.

Bonustip: Waarom je je iPhone moet uitschakelen

De standaardregel in de luchtvaart is nog steeds dat je alle elektronische apparatuur moet uitschakelen tijdens opstijgen en landen. Er zijn al stappen gezet om deze regels te versoepelen, maar in de praktijk zul je nog regelmatig op de vingers getikt worden. Alle elektronische apparatuur moet uitgeschakeld worden, zelfs als je alleen maar muziek wilt luisteren via een iPod waar helemaal geen draadloze zendfunctie op zit! Maar waarom eigenlijk? Eén van de redenen is dat luchtvaartmaatschappijen verwarring willen voorkomen en daarom een standaardboodschap communiceren. Het is te lastig om onderscheid te maken tussen nieuwere vliegtuigen en vliegtuigen met oudere radio-apparatuur, die wat gevoeliger zijn voor bepaalde zendapparatuur. Ook is het lastig om onderscheid te maken tussen smartphones en mp3-spelers: cabinepersoneel zou de technische specs van gangbare gadgets moeten weten, om te kunnen bepalen of er Bluetooth, Wi-Fi, GPS of een 3G-datafunctie in zit. Goedkeuringsinstanties zouden ook alle nieuwe gadgets moeten testen, om te bepalen welke zijn toegestaan. Voor die instanties is dat een tijdrovende klus die lage prioriteit krijgt. Het is eenvoudiger om gebruik van alle consumentenelektronica gewoon standaard te verbieden.

Van een heel andere orde is de vraag in hoeverre de draadloze functies in smartphones en tablets echt interferentie opleveren met de systemen aan boord. Die vraag is nog niet definitief beantwoord, waardoor voor- en tegenstanders het oneens blijven. Tegenstanders van gebruik van mobiele apparatuur nemen liever het zekere voor het onzekere. Voorstanders vinden dat er geen aantoonbaar verband is tussen gebruik van mobiele apparatuur en vliegtuigongelukken en dat de regels dus best wat soepeler mogen worden. In Europa is het op bepaalde passagiersvluchten al toegestaan om onderweg gebruik te maken van de mobiele telefoon.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 7 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: Redjunasun via Flickr CC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorie Apps
Onderwerpen vakantiespecial, vliegtuig, vliegveld
Devices iPad, iPhone
Software iOS