Vliegveld-apps

Beste vliegveldapps met vertrek- en vluchtinformatie op je iPhone en iPad

Heb je een vliegreis gepland? Met de apps uit dit overzicht vind je informatie over vluchten, vertrektijden, vliegtuigen en parkeren op Schiphol en andere luchthavens. Alles om je verblijf op het vliegveld zo aangenaam mogelijk te maken.

Vliegen met je iPhone: dit zijn de beste apps

Vliegen levert altijd wat extra stress op: je moet op tijd je koffer ingeleverd hebben, je mag niet te laat bij de gate zijn en dan heb je ook nog te maken met vertragingen en allerlei regels. Met de apps hieronder kan er niets mis gaan: deze apps waarschuwen bij vertragingen, tonen het horeca-aanbod op de luchthavens en nog veel meer.

iCulture adviseert: Schiphol Amsterdam Airport

Algemene vliegveldapps tonen alleen vertrektijden, vluchtstatus en gatenummer. Vertrek je vanaf Schiphol, dan is het handig om wat meer info te hebben. De officiële Schiphol-app levert complete informatie die je als gewone reiziger nodig hebt: informatie over aankomende en vertrekkende vluchten, parkeren, winkelen en plattegronden van de aankomst- en vertrekhallen. De app is zowel geschikt voor reizigers als voor afhalers en geeft gratis pushberichten bij statuswijzigingen. Je vindt ook info over bagagebanden, gatenummers en andere nuttige info.

Bij vertrekkende vluchten laat de Schiphol-app zien hoeveel tijd je nog hebt tot boarding en hoeveel tijd je nodig hebt om naar de gate te lopen. Je krijgt ook de weerssituatie op de plaats van bestemming te zien, kunt opzoeken waar de Meeting Points en rookplekken zich bevinden en kunt vanuit de app meteen een taxi reserveren.

Schiphol App

De onofficiële Schiphol-app van Evolutionhost is verwikkeld in een stevige concurrentiestrijd met de officiële Schiphol-app. Deze app liep met nieuwe functies vaak voorop en liet bijvoorbeeld sneller dan andere zien hoe laat koffers op de bagageband ploffen en welke start- en landingsbaan de vliegtuigen gebruiken.

Met de gratis app mag je twee vluchten per maand volgen. Mensen die vaker vliegen kunnen voor een paar euro onbeperkt vluchten volgen en de reclames uitschakelen. Ook kun je voor een extra in-app aankoop persoonlijke notificaties instellen. Voor informatie over parkeren, tax-free shoppen en andere voorzieningen op Schiphol ben je echter aan het verkeerde adres: deze app is alleen gericht op vluchten: vertrektijden, vluchtnummers, eventuele vertragingen en meer.

Apple Kaarten

Apple Kaarten is misschien niet de app waar je het eerst aan denkt als je op Schiphol aanwezig bent, maar Apple’s kaartendienst komt bijzonder goed van pas. Apple Kaarten heeft namelijk een indoor plattegrond van heel Schiphol. Je ziet dan precies waar de winkels, toiletten en gates zijn. De app geeft ook aan op welke verdieping je precies bent, zodat je weet waar je heen moet lopen om je vlucht niet te missen. Je vindt in de app geen vliegtijden, maar je vindt er wel je weg mee door het grootste vliegveld van Nederland.

Douane Reizen

Bij het vliegen buiten Europa is het altijd belangrijk om te weten wat je mag meenemen. Daarom is de Douane Reizen-app een goede informatiebron. Vul je bestemming in en de app geeft aan wat je mag mee terugnemen naar Nederland, verdeeld per categorie. Je kunt met de app ook handig valuta omrekenen en foto’s maken van aankoopbonnen. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen als je dure apparatuur mee op vakantie neemt, die je al voor de reis had gekocht. Bij de douane kun je dan makkelijker aantonen dat je de spullen niet in het buitenland hebt gekocht.

24/7 BZ Reis

Ga je naar een ‘moeilijk’ land zoals Libanon of Syrië, dan kun je in de 24/7 BZ Reis-app de actuele reisadviezen zien voor alle landen wereldwijd. Ook biedt de app hulp als je in de problemen bent gekomen, bijvoorbeeld wanneer je paspoort is gestolen. Je vindt de adressen van lokale ambassades die je kunnen helpen als je in een noodsituatie zit. Misschien niet nodig als je naar Spanje op vakantie gaat, maar buiten Europa kan het erg van pas komen.

GateGuru

Tripadvisor heeft een paar jaar geleden de vliegveldapp GateGuru overgenomen. De naam sluit mooi aan bij een eerdere overname: ook SeatGuru kwam in handen van Tripadvisor. Terwijl SeatGuru gespecialiseerd is in het vinden van de beste vliegtuigstoel, richt GateGuru zich op informatie over luchthavens. De dichtstbijzijnde luchthaven is met één klik onder handbereik. Je krijgt weersinformatie, plattegronden, voorzieningen en tips van reizigers te zien. Natuurlijk ook voor alle buitenlandse luchthavens.

GateGuru staat vooral bekend om z’n informatie over bars, restaurants en winkels. Zoek je een goede pizza, dan legt GateGuru uit waar je moet zijn en of het restaurant zich vóór of na de paspoortcontrole bevindt. Je sorteert de horeca, winkels en services op naam, gate of sterrenwaardering. Op Schiphol worden Starbucks en het Food Court hoog gewaardeerd, terwijl McDonalds en Multivlaai niet in de smaak vallen. Bij Services vind je o.a. Wi-Fi, pinautomaten en hotels. Alleen de grotere luchthavens staan erin (Eindhoven, Maastricht en Rotterdam net), met de meest complete info bij Amerikaanse luchthavens.

Andere vliegveldapps

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Toont de parkeermogelijkheden op Schiphol, gekoppeld aan realtime informatie over aankomende en vertrekkende vluchten.
  • BrusselsAirport (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - De officiële app voor Brussels Airport, biedt push-notificaties, een uitgebreide plattegrond en toont de goedkoopste parkeertarieven in de omgeving van BRU airport.
  • KLM (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - De app van onze nationale luchtvaartmaatschappij.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Gratis digitale tijdschriften downloaden voordat je vlucht vertrekt.
  • easyJet: Travel App (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - De app van budget vliegmaatschappij EasyJet.
  • Transavia (gratis, iPhone, iOS 7.0+) - Inchecken en vluchtinfo bekijken van Transavia.
  • Vueling-Goedkope Vliegtickets (gratis, iPhone/ Watch, iOS 10.0+) - Zoek je vlucht op en kijk wat de status is bij Vueling.

Vliegveld-apps

Bonustip: Waarom je je iPhone moet uitschakelen

De standaardregel in de luchtvaart is nog steeds dat je alle elektronische apparatuur moet uitschakelen tijdens opstijgen en landen. Er zijn al stappen gezet om deze regels te versoepelen, maar in de praktijk zul je nog regelmatig op de vingers getikt worden. Alle elektronische apparatuur met zendfunctie moet uitgeschakeld worden, zelfs als je alleen maar muziek wilt luisteren via je draadloze oordopjes! Maar waarom eigenlijk?

Eén van de redenen is dat luchtvaartmaatschappijen verwarring willen voorkomen en daarom een standaardboodschap communiceren. Het is te lastig om onderscheid te maken tussen nieuwere vliegtuigen en vliegtuigen met oudere radio-apparatuur, die wat gevoeliger zijn voor bepaalde zendapparatuur. Ook is het lastig om onderscheid te maken tussen allerlei apparaten: cabinepersoneel zou de technische specs moeten weten, om te kunnen bepalen of er Bluetooth, Wi-Fi, GPS of een mobiele datafunctie in zit. Het is daarom eenvoudiger om gebruik van alle consumentenelektronica met zendfunctie gewoon standaard te verbieden.

Van een heel andere orde is de vraag in hoeverre de draadloze functies in smartphones en tablets echt interferentie opleveren met de systemen aan boord. Die vraag is nog niet definitief beantwoord, waardoor voor- en tegenstanders het oneens blijven. Tegenstanders van gebruik van mobiele apparatuur nemen liever het zekere voor het onzekere. Voorstanders vinden dat er geen aantoonbaar verband is tussen gebruik van mobiele apparatuur en vliegtuigongelukken en dat de regels dus best wat soepeler mogen worden. In Europa is het op bepaalde passagiersvluchten al toegestaan om onderweg gebruik te maken van de mobiele telefoon.

Voordat je op vakantie gaat moet je natuurlijk wel je koffer inpakken. We helpen je op weg met een uitgebreide lijst van apps waarmee je inpaklijsten kunt maken, zodat je niets vergeet.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juli 2018. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen vakantiespecial, vliegtuig, vliegveld
Devices iPad, iPhone
Software iOS