Hooikoorts-apps voor iPhone

De beste hooikoorts-apps voor iPhone en iPad

Graspollen? Niezen door berk, hazelaar of weegbree? Met onze applijst met hooikoorts-apps zie je precies wanneer het pollenseizoen is en wanneer je moet oppassen voor extra pollen in de lucht.

Hooikoorts-apps voor je iPhone

Je ogen beginnen te kriebelen en je neus zit constant verstopt. Kortom: het hooikoortsseizoen is aangebroken. Met deze hooikoortsapps helpen we je aan een betrouwbare voorspelling van pollen, waarbij je notificaties kunt krijgen op de moeilijke dagen.


De iPhone is natuurlijk niet hét middel tegen hooikoorts, maar de telefoon kan je met apps wel waarschuwen als de kans op een allergische reactie groot is. Er zijn talrijke iPhone-apps die pollen signaleren, maar niet allemaal zijn ze even nuttig en actueel. iCulture zet daarom de beste hooikoorts-apps op een rij waar je wél wat aan hebt. In deze vergelijking van pollen-apps vertellen we wat de sterke en zwakke punten van de apps zijn, om de keuze gemakkelijker te maken.

iCulture adviseert: Pollennieuws

De app Pollennieuws van ontwikkelaar World of Warmth laat weinig te wensen over. De app toont met kleuren op een kaartje aan hoeveel pollen er in de lucht hangen. Er is ook een pollenjournaal, geschreven door bioloog Maurice Martens. Je kan ook in de app aangeven hoeveel last jij vandaag hebt en via de statistieken bekijk je de klachten van heel Nederland of alleen van jouw regio.

Je kan ook zelf je eigen logboek bijhouden, waarin je aangeeft waar je precies last van hebt. Je ziet dan precies het verloop van je klachten, zodat je weet in welke periode je het meeste last hebt. De app zou ook pushberichten moeten geven, maar dat kregen wij helaas niet werkend. Voorheen was de app gratis, maar inmiddels moet je er een klein bedrag voor betalen.

 • Sterk: Duidelijke kaart, informatie over verschillende pollen en grassen, statistieken vergelijken met andere gebruikers.
 • Minder sterk: Geen meerdaagse verwachting, geen pushberichten.

Hooikoortsradar

De app Hooikoortsradar is van dezelfde ontwikkelaar als Pollennieuws, maar is vooral gefocust op het verwachtingsmodel. Hooikoortsradar maakt gebruik van hetzelfde kaartje als Buienradar (zie hieronder). Je kan zowel 3 uur, 24 uur als 5 dagen vooruit kijken, waarbij je bij de laatste optie kan inzoomen op je provincie. De app zou ook statistieken moeten geven voor percentage zon en de temperaturen, maar die tabel blijft in onze test helaas leeg. Voor bomen, grassen en kruiden wordt de huidige trend apart weergegeven. In de poll onderaan kun je aangeven hoe erg jij op dit moment last hebt van hooikoorts. Hooikoortsradar is er in een gratis variant (met advertenties) en in een betaalde versie. Met die laatste steun je de ontwikkeling ter verbetering van het verwachtingsmodel.

 • Sterk: Meerdaagse verwachtingen met duidelijke kaart, trends voor bomen, grassen en kruiden.
 • Minder sterk: Geen pushberichten, weerstatistieken ontbreken.

Buienradar
Buienradar heeft een mooie pollenradar in haar app verwerkt. Met de pollenradar bekijk je de verwachtingen wat betreft de hoeveelheid pollen en hoe zich dit over Nederland verspreidt. Dit wordt op een kaart zowel met kleuren als met cijfers aangegeven, waarbij 10 en rood de hoogste categorie is. Je kunt tot zes dagen vooruit kijken, inclusief de huidige dag. De app start automatisch een animatie, zodat je het verloop van het hooikoortsweerbericht kunt bekijken. De app geeft verder geen gedetailleerde info over de soorten pollen in de lucht, maar het geeft wel een duidelijk algemeen beeld van de hooikoortssituatie.

 • Sterk: Voorspelling voor zes dagen, duidelijke kaart.
 • Minder sterk: Geen methode om zelf gegevens in te voeren, geen gedetailleerde info van soorten pollen.

Weeronline
De bekende weerapp Weeronline heeft net als Buienradar een eigen sectie voor hooikoorts. Maar in tegenstelling tot Buienradar, geeft Weeronline geen kaartje met hooikoortsverwachtingen. Onderaan de voorpagina vind je alleen een waarschuwing met betrekking tot hooikoortsklachten. Tik je hierop, dan zie je met gekleurde bolletjes hoe groot de kans is op klachten voor de komende vijf dagen, inclusief vandaag. De app geeft ook aan waar de klachten vooral vandaan komen, zodat je weet welke pollen momenteel het ergst zijn.

 • Sterk: Simpele weergave voor mate van hooikoortsklachten op jouw locatie, geeft voorspelling voor verschillende bomen en grassen.
 • Minder sterk: Geen kaartje met hooikoortsvoorspellingen, geen gedetailleerde uurweergave.

AllerGoGo
De hooikoortsapp AllerGoGo is vooral bedoeld voor kinderen, maar kan ook door volwassenen gebruikt worden. De app heeft een speels karakter, waarin je aan een Allergotchi aangeeft hoeveel last je hebt. De klachten, zoals een snotneus of tranige ogen, zie je direct terug bij het poppetje. Je geeft ook aan hoeveel medicijnen je gebruikt hebt, zodat je in de app ziet welke invloed dit heeft op Allergotchi. In plaats van het virtuele poppetje kun je ook een foto van jezelf maken.

In tegenstelling tot de andere apps, is AllerGoGo dus niet bedoeld om verwachtingen te geven van het hooikoortsseizoen. De app laat kinderen vooral op een speelse manier omgaan met hun eigen klachten, zodat ze bewust worden wat hooikoorts eigenlijk in houdt.

 • Sterk: Ideaal voor kinderen om meer te begrijpen van hun hooikoortsklachten.
 • Minder sterk: Geeft geen verwachtingen (maar daar is de app ook niet voor bedoeld).

Meer pollenapps

Zit er niet bij wat je nodig hebt? Probeer dan deze alternatieve apps om iets aan je allergie te doen:

 • A.Vogel Hooikoortsweerbericht (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Het hooikoortsweerbericht, afkomstig van Weeronline. De kaart is wat ons betreft wat onduidelijk.
 • MASK-air (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Voor de echt fanatieke hooikoorts-patiënten. Hiermee kun je een dagboek bijhouden van je hooikoorts-symptomen.
 • Allergie Analyse (gratis, iPhone, iOS 6.0+) - Nederlandse app die verder gaat dan alleen hooikoorts. Kijkt ook naar voedsel en in contact komen met allerlei andere stoffen. Laatste update verscheen twee jaar geleden.
 • Pollen-News (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Meertalige app voor als je op vakantie naar Zwitserland gaat.

Hooikoorts: van januari tot half oktober

Wanneer moet je eigenlijk uitkijken voor het hooikoortsseizoen? Dat zie je in de afbeelding hieronder. In het voorjaar is vooral de berk een geduchte boosdoener. Vanaf begin juni tot ver in september moet je oppassen voor diverse grassen, terwijl bijvoet vooral in augustus toeslaat.

Hooikoorts kalender

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Apps
Onderwerpen hooikoorts, pollen
Device iPhone
Software iOS