Flitsmeister met matrixborden.

Getest: Flitsmeister toont nu ook matrixborden met rode kruizen en snelheidslimieten

Hoe handig is dit?

Flitsmeister werkt nu ook nauw samen met de matrixborden bij snelwegen. Hierdoor krijg je tijdig nuttige verkeersinformatie met betrekking tot de verlichte borden boven de weg via Flitsmeister op je telefoon. Wij hebben alvast met deze nieuwe versie gereden.

Flitsmeister met matrixborden

Flitsmeister gebruik je voornamelijk om informatie te krijgen over flitsers en je maximum toegestane snelheid, maar de app doet inmiddels veel meer. Zo heeft Flitsmeister navigatie sinds versie 7.0, zodat je ook een route kan starten en daarbij de juiste begeleiding krijgt. Juist op het gebied van begeleiding zorgt versie 7.8 voor verbeteringen dankzij de samenwerking met Rijkswaterstaat en de matrixborden.


Flitsmeister wilde al langere tijd matrixborden in haar app, maar daarvoor waren wel wijzigingen bij de achterliggende systemen van Rijkswaterstaat nodig. Dat is nu gebeurd. “In de afgelopen maanden is door Rijkswaterstaat systematisch gewerkt om de datalevering vanuit de verkeersmanagementsystemen op een goed niveau van kwaliteit en stabiliteit te brengen”, zo vertelt Folkert Bloembergen van Rijkswaterstaat. Nu dat zover is, kunnen ook partijen als Flitsmeister gebruikmaken van de informatie van de matrixborden boven onze snelwegen. Dat betekent dat je in Flitsmeister nu dezelfde matrixborden ziet als op de weg. Je vindt de matrixborden in Flitsmeister zowel tijdens de navigatie als in het dashboard-scherm. De begeleidende stem geeft aan wat er aan de hand is, bijvoorbeeld een afgesloten rijbaan.

Flitsmeister toont matrixborden met rood kruis.

De informatie geldt alleen voor de vierkante matrixborden boven de snelwegen en dus niet voor de grotere tekstborden die je wel eens boven de weg ziet hangen. Behalve voor afgesloten rijbanen met rode kruizen, geldt het ook voor de wisselende snelheden, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Deze snelheden gelden op dat moment als maximumsnelheid, terwijl veel mensen denken dat dit adviessnelheden zijn. Ook moet de nieuwe functie zorgen voor meer duidelijkheid met betrekking tot spitsstroken.

Flitsmeister met matrixborden.

Naast de matrixborden heeft Flitsmeister nog meer kleinere verbeteringen toegevoegd. Je krijgt nu ook meldingen van brugopeningen, zodat je weet dat je tijdens je route voor een open brug komt te staan. Je kan dan eventueel een andere route kiezen om sneller bij je bestemming aan te komen. En als je dan bijna bij je bestemming bent, kun je meteen navigeren naar parkeerplekken in de buurt.

Matrixborden zijn een welkome toevoeging
Wij zijn al even de weg op gegaan met deze nieuwe functie. Vooral de waarschuwing bij een gesloten rijbaan kan van pas komen, omdat dit ruim van tevoren aangegeven wordt. Je kan daardoor beter anticiperen op de naderende verkeerssituatie door bijvoorbeeld richting aan te geven en een baan op te schuiven.

Wel vonden we het wat onhandig dat de rode kruizen van de matrixborden enkelvoudig weergegeven worden met daarbij in tekstvorm om welke rijstrook het gaat. Het was iets duidelijker geweest als een rood kruis vergezeld wordt door groene pijlen voor de rijbanen die wél open zijn. Je kunt daarom het beste af gaan op de stem, maar het stemgeluid van Flitsmeister is niet altijd even duidelijk. Desalniettemin is deze nieuwe functie een welkome toevoeging, zowel tijdens het navigeren als het gebruik van Flitsmeister voor het bijhouden van files en flitsers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2018, 8:54
Categorie Apps
Onderwerp flitsmeister
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.