Philips Hue Bridge nieuw

Philips Hue Bridge veelzijdiger dankzij overstap naar Zigbee 3.0

Philips Hue is aangepast voor Zigbee 3.0. Het werkt daardoor samen met meer producten, ook van andere merken die nog niet HomeKit-geschikt zijn. Wat is Zigbee 3.0 en wat merk je ervan? Dat lees je in dit artikel!

Philips heeft een firmware-update voor het Hue-systeem uitgebracht. Die zorgt ervoor dat de Hue Bridge nu werkt met Zigbee 3.0, het vernieuwde protocol waarmee een bredere ondersteuning van lampen mogelijk is. Dat geldt ook voor producten van andere merken. De firmware is uitgebracht voor de oorspronkelijke Hue Bridge en voor de tweede generatie Bridge met HomeKit-ondersteuning. De Bridge zal nog steeds werken met apparaten die het oudere Zigbee Light Link gebruiken, maar ook met nieuwere apparaten die voor Zigbee 3.0 zijn aangepast.

Je hoeft niets te doen om de firmware op de Bridge te installeren, want dit gebeurt automatisch. De firmware werd op onze Hue Bridge 2.0 afgelopen maandag vanzelf geïnstalleerd, maar er zijn ook gebruikers die nog geen update zien in de app. Zij zullen nog iets meer geduld moeten hebben. Er verschijnt een melding van de update als je de app opstart, zoals hieronder te zien is.

Zigbee 3.0 voor Philips Hue Bridge

Zigbee bestond voorheen uit een lappendeken van protocollen, allemaal bedoeld voor Internet of Things-apparaten. Zo zijn er specificaties zoals Light Link, Remote Control en Home Automation. Zigbee 3.0 brengt ze allemaal samen in één specificatie, zodat het met elk apparaat werkt. Voor de Hue Bridge houdt het in dat de Bridge nu kan communiceren met meer apparaten dan alleen lampen, ook als ze door derden zijn gemaakt. Het betekent ook dat apparaten die voor Zigbee 3.0 geschikt zijn nu via de Hue Bridge kunnen communiceren met andere hardware. Je zit dus niet meer vast aan lampen die met Zigbee Light Link werken.

Hue Bridge met Zigbee 3.0

Andersom biedt het ook weer nieuwe opties. Je zou de Hue-lampen vanaf nu kunnen bedienen met een afstandsbediening van een ander merk, als deze Zigbee 3.0 ondersteunt. Omdat de Hue Bridge HomeKit ondersteunt, betekent het ook dat je apparaten kunt bedienen die zelf niet met HomeKit werken.

Werkt het met IKEA?
De vraag die op de tong brandt van prijsbewuste smart home-liefhebbers: “Werkt het met IKEA?” Als je nog Tradfri-lampen met oude software hebt, heb je pech omdat ze met een afwijkende implementatie van Zigbee Light Link werken. Lampen met nieuwere software werken moeiteloos samen met de Philips Hue Bridge, omdat ze de normale Zigbee Light Link-implementatie gebruiken. IKEA heeft de lampen nog niet aanpast voor Zigbee 3.0, maar zodra dat het geval is zullen ze nog beter samenwerken.

Philips Hue Bridge nieuw

Zigbee 3.0 certificering

Philips is van plan om producten met Zigbee 3.0 te certificeren, maar dit zal geen invloed hebben op de werking van de producten. Er komt nog meer moois van Philips aan: het bedrijf introduceerde eerder dit jaar Hue Entertainment, waarmee je je lampen kunt synchroniseren met films en games. Ook komt Hue Sync eraan, een toekomstige tool voor macOS. Daarnaast kunnen we versie 3.0 van de Hue-app tegemoet zien, waarmee je sneller toegang hebt tot recente scenes en makkelijker lampen kunt samenvoegen tot een groep.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 08 februari: Opmerking over update-proces toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2018, 12:50
Categorie Accessoires
Onderwerpen lamp, philips hue

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.