PopGrip met MagSafe

MagSafe FAQ: zo werkt MagSafe op de iPhone en AirPods

Wil je MagSafe op de iPhone en AirPods gebruiken? In dit artikel lopen we alle veelgestelde vragen met je langs!

MagSafe is een magnetische aansluiting achterop recente iPhones. Op welke toestellen kun je het gebruiken en wat kun je ermee? Hoe snel kun je opladen via MagSafe? Al deze veelgestelde vragen vind je in deze MagSafe FAQ!

 1. #1 Wat is MagSafe voor iPhone?
 2. #2 Wat kost een MagSafe-oplader?
 3. #3 Hoe zit MagSafe voor iPhone technisch in elkaar?
 4. #4 Welke MagSafe-accessoires zijn er?
 5. #5 Moet je accessoires verwijderen voordat je met MagSafe kunt opladen?
 6. #6 Heb je speciale MagSafe-hoesjes nodig?
 7. #7 Hoe herken je een officieel MagSafe-accessoire?
 8. #8 Welke iPhones zijn geschikt voor MagSafe?
 9. #9 Wat zijn de voordelen van MagSafe?
 10. #10 Nadelen van MagSafe, zijn die er ook?
 11. #11 Is MagSafe schadelijk voor bankpasjes?
 12. #12 Waar vind ik een geschikt MagSafe hoesje?
 13. #13 Kan ik met MagSafe snelladen?
 14. #14 Hoe ziet de toekomst van MagSafe eruit?

#1 Hoe werkt MagSafe op de iPhone?

MagSafe is een systeem voor het opladen en bevestigen van accessoires op de iPhone 12-serie en nieuwer. Het werkt ook op AirPods die voorzien zijn van MagSafe-oplaadddoosje. Rondom de spoel voor draadloos opladen zijn extra magneten aangebracht. Deze kunnen worden gebruikt voor het magnetisch bevestigen van accessoires, zoals een oplader of kaarthouder. Het zorgt er ook voor dat de iPhone altijd goed op een draadloze lader ligt. Het opladen gebeurt nog steeds volgens de Qi-standaard, maar wel op een hoger vermogen van 15 Watt in plaats van 7,5 Watt.

Voorheen was het soms zo, dat je iPhone niet goed uitgelijnd op de lader lag waardoor het opladen veel trager ging dan normaal. Met de MagSafe Charger ligt de iPhone altijd in het midden. Er zijn ook diverse MagSafe-accessoires voor de iPhone verkrijgbaar, bijvoorbeeld een autohouder of selfiestick.

Dit zijn geschikte toestellen:

Niet geschikt: iPhone 11-serie en eerder en alle modellen uit de iPhone SE-serie.

MagSafe voor Mac

#2 Wat kost een MagSafe-oplader?

Apple levert geen MagSafe Charger mee bij geschikte iPhones, maar je kunt er wel los eentje kopen voor €49. Er zijn ook MagSafe-opladers van andere merken, maar let daarbij goed op of ze wel door Apple gecertificeerd zijn. Alleen dan kun je met 15 Watt opladen. Fabrikanten moeten hiervoor licentiekosten aan Apple betalen, waardoor de accessoires relatief duur zijn.

Veel fabrikanten kiezen er daarom voor om ‘MagSafe-compatibele’ accessoires uit te brengen. Die zijn niet officieel goedgekeurd door Apple. Het zijn in feite standaard Qi-laders voorzien van magneten.

Lees ons overzicht van MagSafe-laders om meer te weten.

Bekijk ook

De beste magnetische iPhone-laders die met MagSafe werken

Nu MagSafe wat langer op de markt is, is het tijd om eens naar offici├źle MagSafe-laders te kijken. Welke fabrikanten zijn ermee aan de slag gegaan? Welke offici├źle MagSafe-laders kun je kopen? Dit zijn je opties!

Belkin MagSafe

#3 Hoe zit MagSafe voor iPhone technisch in elkaar?

MagSafe voor iPhone omvat nieuwe componenten en verbeterd draadloos opladen. Achterop de iPhone zijn magneten, een magnetometer en een NFC-lezer met één spoel toegevoegd. de magnetometer (ook wel Gaussmeter of Teslameter genoemd) meet de sterkte van het magneetveld, de NFC-lezer is aanwezig om originele accessoires te kunnen detecteren.

iPhone 12 MagSafe eigenschappen

MagSafe zorgt er ook voor dat je veilig met 15 Watt draadloos kunt opladen. Bij normaal opladen op een Qi-geschikte lader is de iPhone beperkt tot 7,5 Watt om oververhitting te voorkomen. Draadloos opladen gaat dus veel sneller, ook omdat de iPhone altijd perfect op de lader ligt.

Hoesjes voor MagSafe beschikken over een ring van magneten, zoals op de tekening hieronder. De twee magneten zorgen ervoor dat je toestel op een dock of andere houder altijd recht hangt. De oplader zelf hoeft niet per se met de kabel naar beneden op de iPhone te worden geplakt.

MagSafe magneten

Een andere veelgestelde vraag is hoe sterk de magneten zijn. De magneten van de MagSafe Charger kunnen in ieder geval het gewicht van de iPhone zelf dragen. Bij hoesjes is de magneetwerking minder sterk. Meer informatie vind je in onze MagSafe Charger review.

Apple heeft strikte richtlijnen uitgebracht voor fabrikanten die MagSafe-accessoires willen maken (zie pagina 82 en verder). Zo is precies vastgelegd welk type magneten accessoiremakers moeten gebruiken voor MagSafe. Het gaat hierbij om type N45SH NdFeB met een afwerking van NiCuNi. Ook de positionering van de magneten is vastgelegd. Cases die volgens de fabrikant MagSafe-compatibel zijn mogen niet dikker zijn dan 2,1mm maar Apple raadt aan om ze niet dikker te maken dan 2mm. Normaal geldt voor Qi-laders dat de hoes niet dikker dan 3mm mag zijn.

MagSafe richtlijnen

De MagSafe-accessoires moeten een cirkel van magneten ondersteunen die binnen een ring van 1,55mm moeten passen. Hoesjes die voorzien zijn van ingebouwde magneten mogen geen interferentie veroorzaken met draadloos opladen of magnetische strips die op bankpasjes zitten. Apple heeft hiervoor speciale testprocedures.

Een hoesje dat achterop een iPhone 12 zit geplakt moet een minimale kracht van 800 gf (gram force) en een maximale kracht van 1100 gf vergen om te verwijderen.

#4 Welke MagSafe-accessoires zijn er?

Er zijn in feite twee soorten MagSafe-accessoires: opladers en allerlei andere accessoires zoals hoesjes, pasjeshouders, docks en houders.

MagSafe Charger

Apple heeft zelf de MagSafe Charger uitgebracht, waarvan er ook een dubbele variant is verschenen. De oplader kost 45 euro bij Apple, maar is bij andere winkels vaak goedkoper.

Goed om te weten: deze MagSafe Charger is óók geschikt voor de iPhone 8, iPhone X-serie (X, XR en XS), iPhone 11-serie en iPhone SE-serie, maar functioneert dan als een gewone Qi-lader. De iPhone zal in dat geval niet magnetisch op z’n plek worden gehouden en het opladen gaat trager.

Ook zijn er MagSafe-hoesjes van Apple zelf: de technologie zit ingebouwd in de siliconenhoesjes en lederen hoesjes en in het transparante exemplaar van Apple. Dit geeft je de mogelijkheid om MagSafe te gebruiken als de iPhone in de hoes zit.

iPhone 12 MagSafe Duo.

Third party-accessoiremakers kunnen ook gebruik maken van MagSafe-technologie, waardoor allerlei mogelijkheden ontstaan. Zo heeft PopSockets de houders geschikt gemaakt voor MagSafe. Lees hiervoor ook onze PopGrip-review. Je hoeft dan niet meer de PopSocket achterop de iPhone te plakken, maar het werkt magnetisch. Zo kun je accessoires ook weer gemakkelijk verwijderen.

Belkin heeft een reeks MagSafe-accessoires uitgebracht, waaronder een magnetische autohouder en een dock voor op je nachtkastje. Hierbij was de fabrikant vroegtijdig op de hoogte van Apple’s plannen, zodat de accessoires al meteen bij aankondiging van MagSafe klaar waren:

Belkin MagSafe accessoires
Belkin MagSafe-accessoires. De autohouder dient alleen om te bevestigen, hij laadt de iPhone niet op. De dock voor je nachtkastje laadt wel op.

Bekijk onze round-up van MagSafe-accessoires om meer te weten.

Bekijk ook

Overzicht: MagSafe-accessoires voor je iPhone

Er zijn diverse MagSafe-accessoires te koop voor de iPhone 12- en iPhone 13-serie. Ze zijn speciaal gemaakt voor de magnetische MagSafe-aansluiting op de nieuwste iPhones. Dit is wat je bij Apple en externe fabrikanten kunt vinden!

#5 Moet je accessoires verwijderen voordat je met MagSafe kunt opladen?

De speciale MagSafe-geschikte hoesjes kun je laten zitten als je wilt opladen. Maar allerlei andere accessoires zul je moeten verwijderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor dikkere hoesjes die achterop een vak hebben voor pasjes. Het geldt ook voor Apple’s eigen Wallet-case. Dit mapje beschermt de pasjes tegen elektromagnetische straling en voorkomt dat de magneetstrips op pasjes kapot gaan. Maar wil je opladen, dan zul je het pasjesmapje moeten verwijderen.

PopSockets

Niet-ondersteunde hoesjes mogen maximaal ca. 3 mm dik zijn. Bij superdunne hoesjes zoals die van Totallee is het materiaal dun genoeg om nog draadloos te kunnen opladen. Maar bij de wat dikkere hoesjes van leer is dat nog maar de vraag.

#6 Heb je speciale MagSafe-hoesjes nodig?

Je kunt ook de MagSafe Charger gebruiken in combinatie met een gewoon hoesje, mits deze dun genoeg zijn. Bij extreem dunne hoesjes zullen de magneten sterk genoeg zijn om door het materiaal te gaan. Deze fabrikanten noemen hun hoesjes meestal ‘MagSafe-comptibel’. Dit zijn geen officieel goedgekeurde MagSafe-accessoires, waardoor ze een stuk goedkoper zijn. Apple heeft een MFi-programma voor MagSafe-accessoires waar onder andere OtterBox aan meedoet.

Totallee iPhone 12 hoesjes
Deze Totallee-hoesjes zijn volgens de fabrikant extreem dun, waardoor ze geschikt zijn voor MagSafe. Maar ze bevatten geen speciale componenten.

Hierbij speelt de Accessory Identification NFC van het MagSafe-systeem een rol. Als je een officieel MagSafe-hoesje om de iPhone doet, zal deze worden herkend en krijg je een animatie te zien. Ook bij het plaatsen van je iPhone op een MagSafe-geschikte oplader of dock krijg je de animatie te zien.

Plaats je de transparante hoes van Apple op je iPhone, dan zal deze door de magneten worden aangetrokken. Bij dunne hoesjes zonder speciale MagSafe-componenten is dat niet het geval maar de magneetwerking gaat wel door het hoesje heen.

MagSafe hoesjes en Clear Case

Er is toestemming van Apple nodig om MagSafe-geschikte accessoires te maken die op 15 Watt kunnen opladen. Fabrikanten moeten voor deze keuring ook een licentiebedrag aan Apple afdragen. Het gebruik van magneten op zich kan Apple niet verbieden, maar daarmee is het nog niet meteen een officieel accessoire. Apple houdt hier controle over dankzij de Accessory Identification NFC van het MagSafe-systeem. Het bedrijf heeft jarenlang geld verdiend met Made for iPhone (MFi), een lucratief licentie- en certificeringsprogramma dat Apple niet zo snel zal opgeven.

Otterbox MagSafe hoesjes Figura
Deze opvallende Otterbox Figura-hoesjes zijn MagSafe-compatibel.

#7 Hoe herken je een officieel MagSafe-accessoire?

Officiële accessoires maken gebruik van Accessory Identification NFC van het MagSafe-systeem.

Bij gebruik van een officieel ondersteund hoesje krijg je bijna altijd een animatie te zien, zoals hierboven aangegeven. Dit is om duidelijk te maken dat de iPhone de case heeft herkend. Soms wordt zelfs de kleur hierop aangepast: als je een blauw hoesje gebruikt is de animatie ook blauw. In de toekomst zouden hier extra functies aan kunnen worden gekoppeld: bijvoorbeeld het automatisch inschakelen van CarPlay als je de iPhone aan een MagSafe-autohouder vastmaakt.

We hebben een aparte tip over de vraag of een MagSafe-lader echt of nep is. Dit kun je op meerdere manieren herkennen.

Bekijk ook

Hoe weet je of een MagSafe-lader echt of nep is?

Ben je van plan om je iPhone te gaan opladen met een MagSafe-lader? Lees dan dit artikel even door, want niet alles wat als MagSafe wordt verkocht is ook echt gecertificeerd door Apple. Soms zijn accessoires alleen MagSafe-compatibel.

MagSafe hoesje met klok

Waarschijnlijk zijn de meeste toekomstige accessoires van Apple MagSafe-geschikt. Bij andere accessoiremakers zal dat niet het geval zijn.

Er is bijvoorbeeld al een patent van Apple opgedoken, waarbij MagSafe is verwerkt in een batterijhoes. Bovendien kun je er AirPods mee opladen:

MagSafe batterijhoes met AirPods laden

#8 Welke iPhones zijn geschikt voor MagSafe?

De lijst met geschikte iPhones is nu nog erg kort:

De iPhone SE-serie is niet geschikt.

Sommige MagSafe-accessoires kun je ook gebruiken in combinatie met eerdere iPhones, maar je mist dan wel bepaalde functies zoals het magnetisch vastplakken en het sneller opladen met 15 Watt.

DJI Osmo Mobile 4 in de hand
Bij de DJI Osmo Mobile 4 is een magnetische bevestiging toegevoegd, maar je hebt er (nu nog wel) een speciale houder voor nodig. In de toekomst zullen dit soort houders kunnen verdwijnen dankzij MagSafe.

#9 Wat zijn de voordelen van MagSafe?

MagSafe heeft een aantal voordelen:

 • Door de magneten ligt de iPhone altijd goed op de lader
 • Door optimale positionering gaat het opladen efficiënter, er treedt minder verlies op
 • Met MagSafe kun je opladen met 15 Watt (in plaats van 7,5 Watt)
 • Er zijn nieuwe typen hoesjes mogelijk, die niet meer om het scherm heen hoeven te grijpen maar bijvoorbeeld alleen de achterkant bedekken
 • Je hebt geen lelijke grote klemmen meer nodig om je iPhone vast te maken aan een selfiestick, drone, gamecontroller, fiets, dashboard of ander accessoire
 • Er zijn allerlei accessoires mee mogelijk, zoals docks en (de horror!) holsters voor aan je riem
 • Het is een snelle tijdelijke bevestigingsmethode
 • Je hebt geen plakstrips of klemmen nodig om accessoires te bevestigen
 • Het maakt modulaire smartphones mogelijk, waarbij je extra componenten er gemakkelijk op vast klikt
 • Het maakt een toekomstige iPhone zonder oplaadpoort mogelijk (omdat snelheid van opladen geen probleem meer is)
 • Je kunt je iPhone nog verder personaliseren

Het laatste punt vraagt misschien wat toelichting. Met iOS 14 heeft Apple het mogelijk gemaakt om met widgets en appiconen de iPhone helemaal aan te passen naar eigen smaak. Vooral de app Widgetsmith kreeg daarbij veel aandacht. De buitenkant van je iPhone kan dankzij MagSafe in de toekomst ook veel meer aangepast worden aan je persoonlijke voorkeur. Er zijn maar weinig mensen die hun iPhone volplakken met stickers, maar met magnetische accessoires is er veel meer mogelijk. En in plaats van één hoesje gebruik je in de toekomst misschien wel twee of drie verschillende accessoires voor pasjes, extra cameralenzen of een gamecontroller. Grote klemmen en houders zijn niet meer nodig, waardoor een veel elegantere oplossing mogelijk is.

Otterbox PopSockets
Otterbox probeerde ooit PopSockets in een hoesje te verwerken. Ze werden zelfs in de Apple Store verkocht, maar het was niet echt een succes. Met MagSafe zijn veel mooiere oplossingen mogelijk.

#10 Nadelen van MagSafe, zijn die er?

MagSafe heeft ook een aantal nadelen:

 • Het is een eigen systeem van Apple, Apple houdt de controle
 • Fabrikanten moeten hun hoesjes speciaal geschikt maken voor MagSafe
 • Extra componenten maken hoesjes duurder: de siliconenhoesjes van Apple kostten eerst 39 euro en nu 55 euro
 • Er kan verwarring ontstaan welke hoesjes echt MagSafe-geschikt zijn, ze werken niet allemaal met Accessory Identification NFC
 • De iPhone kan eraf vliegen, als een voorbijganger bijvoorbeeld wild tegen een selfiestick botst of als je in de auto over een hobbelige weg rijdt
 • De magneten kunnen de magneetstrip op pasjes beschadigen

#11 Is MagSafe schadelijk voor bankpasjes?

Nederlandse pinautomaten in winkels gebruiken al sinds 2012 niet meer de magneetstrip op bankpasjes. In plaats daarvan wordt de chip gebruikt, die niet beschadigd kan worden door magneten. Toch wordt de magneetstrip op bankpassen nog wel gebruikt, namelijk bij het openen van deuren van pinautomaat-ruimtes. De strip wordt ook gebruikt in pinautomaten voor een eerste controle of je wel de juiste pas erin hebt gestoken. Meer hierover lees je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Kan je bankpasje beschadigen door magneten en draadloze opladers? Wij zochten het uit!

Welk gevaar loop je met bankpasjes in een iPhone-hoesjes met magneetsluiting, of als je gebruik maakt van draadloos opladen? Kan de magneetstrip gewist worden, kan de chip kapot gaan? En heeft de magneet invloed op de iPhone zelf? Wij zochten het uit!

De magnetische pasjeshouder die Apple zelf verkoopt is geschikt voor bijvoorbeeld OV-kaart, rijbewijs en bankpas. Deze heeft een speciale afscherming voor elektromagnetische velden; de pasjes kunnen daardoor niet gedemagnetiseerd worden. Wil je opladen, dan zul je deze pasjeshouder eerst moeten verwijderen.

iPhone 12 met lederen MagSafe wallet hoes

#12 Waar vind ik MagSafe-hoesjes?

Bij de meeste webwinkels kun je al voldoende geschikte MagSafe-hoesjes vinden, hetzij MagSafe-geschikt of officieel goedgekeurd en voorzien van magneten. Wil je zeker weten dat het goed werkt, dan kun je het beste de MagSafe iPhone-hoesjes van Apple aanschaffen. Ze zijn er in siliconenrubber en leer.

Bekijk ook

Review: Apple's MagSafe siliconenhoesje voor iPhone

Apple heeft eigen siliconenhoesje voor de iPhone. Deze is voorzien van MagSafe-magneten, zodat je ze kunt gebruiken voor opladen en het vastplakken van accessoires. Zijn ze het waard?

#13 Kan ik met MagSafe snelladen?

Door de juiste uitlijning met magneten kan MagSafe je toestel sneller opladen. De iPhone kan op deze manier draadloos op een vermogen van 15 Watt worden opgeladen. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van een normale Qi-lader. Die is bij iPhones namelijk gemaximaliseerd op 7,5 Watt. Voorwaarde is wel dat je een usb-c-lader van minimaal 20 Watt gebruikt.

Omdat bij draadloos opladen altijd wat meer verlies optreedt zal MagSafe langzamer gaan dan opladen via de Lightning-poort en een 15 Watt-stroomadapter. Wil je je iPhone snelladen, dan kun je beter de 20 Watt-oplader aanschaffen die Apple verkoopt.

#14 Wat kunnen we in de toekomst van MagSafe verwachten?

We zullen waarschijnlijk steeds meer accessoires met MagSafe-aansluiting gaan zien, niet alleen bij Apple maar ook bij third party-fabrikanten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het lijkt ons ook vrij logisch dat Apple ook MagSafe in de iPad gaat inbouwen, al moeten de magneten dan wel sterk genoeg zijn om bijvoorbeeld een dock te kunnen gebruiken. Zo kun je Netflix kijken en opladen tegelijk. Powerbanks met MagSafe-aansluiting zijn ook een logische volgende stap.

Bij de magnetische Apple Watch-oplader zijn fabrikanten verplicht om de ‘oplaadpuck’ van Apple te gebruiken. Dit is ook de reden waarom deze opladers altijd van wit plastic zijn. Mogelijk is dit ook bij de MagSafe-opladers het geval. Dit werpt wel een extra dempel op voor fabrikanten om ermee aan de slag te gaan.

De Accessory Identification NFC van het MagSafe-systeem werpt ook extra drempels op voor fabrikanten die officieel ondersteunde accessoires willen maken. Maar ook zonder die extra identificatie is er al veel moois mogelijk.

Meer weten over MagSafe? Lees dan ook deze artikelen!

Bekijk ook

MagSafe op de iPhone en Mac: dit moet je weten

Wat is Apple MagSafe? Je vindt deze magnetische aansluiting op verschillende devices, zoals de iPhone en MacBook. In dit overzicht vertellen je alles over MacSafe op de iPhone, Mac en MacBook!

Actuele iPhone 14 Pro deals

MagSafe

MagSafe is een magnetische aansluiting voor het opladen van je device. Er zijn twee varianten: MagSafe op de iPhone is een magnetische schijf om accessoires vast te plakken en om je toestel draadloos op te laden op 15 Watt, terwijl MagSafe 3 op de Mac een magnetische kabelaansluiting is. Dit voorkomt dat je MacBook op de grond valt als er iemand over de kabel struikelt. Apple maakt kabels met MagSafe-aansluiting voor de Mac en voor de iPhone zijn er allerlei accessoires zoals de MagSafe Charger. Alle uitleg over MagSafe vind je hier!

MagSafe