Kan je bankpasje beschadigen door magneten en draadloze opladers? Wij zochten het uit!

Welk gevaar loop je met bankpasjes in een iPhone-hoesjes met magneetsluiting, of als je gebruik maakt van draadloos opladen? Kan de magneetstrip gewist worden, kan de chip kapot gaan? En heeft de magneet invloed op de iPhone zelf? Wij zochten het uit!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Heel wat mensen hebben een iPhone-hoesje met magneetsluiting, waar je bankpasjes in kunt bewaren. Kan zo’n hoesje schadelijk zijn voor je bankpasjes? En hoe zit het met draadloze opladers als je een iPhone-hoes met vakken voor bankpasjes gebruikt? iCulture deed navraag bij een grote Nederlandse bank en bij de Betaalvereniging.

De magneetstrip wordt nog steeds gebruikt

We beginnen met de vraag of de magneetstrip op bankpasjes nog wel wordt gebruikt. Hoe rampzalig is het als de strip gedemagnetiseerd raakt? Nederlandse bankpasjes zijn immers voorzien van een ingebouwde chip, die in betaalautomaten wordt uitgelezen om af te rekenen. Maar ook in Nederland wordt de magneetstrip nog steeds gebruikt.

iPhone-hoesje met bankpasjes

Een woordvoerster van ING liet ons weten:

De magneetstrip heeft nog steeds een functie en dan met name in geldautomaten, ook in Nederland. Een geldautomaat leest namelijk eerst de magneetstrip en als dat goed is, gaat de machine over naar de chip. Het komt dus wel eens voor dat de magneetstrip is gewist door een magnetisch veld. Het gevolg daarvan is, dat deze niet meer bruikbaar is in een geldautomaat.

We vroegen het ook aan woordvoerder Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging, de organisatie die het betalingverkeer in Nederland coördineert. Als de magneetstrip van de betaalpas wordt gewist loop je tegen een aantal problemen aan:

Je kunt je betaalpas dan vaak niet meer buiten Europa gebruiken. Ook het openen van deuren naar afgesloten ruimten met geldautomaten zal dan niet meer mogelijk zijn.

Er zijn allerlei pasjesmapjes waarmee je bankpassen kunt beschermen tegen elektromagnetische straling, zoals Secrid. Maar ja, daar past geen iPhone in en veel mensen vinden het toch prettig om beide te combineren.

Secrid-hoesjes

Invloed van magneten op bankpasjes

Het kan dus zomaar gebeuren dat je bankpas niet meer goed werkt in de geldautomaat, omdat de magneetstrip beschadigd is geraakt. De vraag is alleen of de magneet in een iPhone-hoesje sterk genoeg is om schade toe te brengen. Dat is ook het standpunt van de Betaalvereniging:

Bij een continu magnetisch veld, bijvoorbeeld van een uitgeschakelde luidspreker, kan alleen de magneetstrip worden gewist [red: dus niet de chip op de pas]. Je zou verwachten dat hoesjes voor betaalpassen zo zijn gemaakt dat ze niet schadelijk zijn voor de magneetstrip van betaalpassen.

De ING-woordvoerster:

Een magnetisch veld kan effect hebben op de magneetstrip. De magneetstrip kan dan gewist worden. Het moet dan wel een behoorlijk sterk magnetisch veld zijn, denk bijv. aan winkels waar ze bij de kassa de beveiliging in artikelen onklaar maken door deze over een sterke magneet te halen. Als je daar je pasje dichtbij in de buurt houdt, dan is de kans groot dat je magneetstrip is gewist.

Het is dus moeilijk te zeggen of hoesjes met magneten sterk genoeg zijn om de magneetstrip te wissen. Dat is een kwestie van uitproberen, al zal niet iedereen tijdens de feestdagen zin hebben om een aantal pasjes op te offeren en weer opnieuw aan te vragen. Vervangen van een defect bankpasje is bij de meeste banken overigens wel gratis.

Toch kun je reden hebben om hoesjes met magneten te mijden, omdat ze ook invloed kunnen hebben op de werking van de iPhone zelf. Daarover lees je verderop meer.

Mujjo cases in olijfgroen

Invloed van draadloze opladers op bankpasjes

Bij draadloos opladen biedt Apple je extra gemak: je kunt het hoesje gewoon om de iPhone laten zitten. Dat werkt ook bij modellen met pasjesvakje op de achterkant, zoals de onlangs gereviewde Mujjo Leather Wallet-case.

EVM-chip op bankpassen

Maar is het wel veilig om je bankpassen op de lader te leggen, omdat er bij draadloze opladers ook een magnetisch veld ontstaat? Woordvoerder Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging legt uit dat niet alleen de magneetstrip gevaar loopt, maar ook de zogenaamde EMV-chip:

De EMV-chip kan ontregeld raken van snel wisselende, sterke magneetvelden. Een betaalpas in de magnetron leggen, is geen goed idee 😉
In theorie kan een draadloze oplader ook schadelijk zijn, wanneer die heel sterk is. Alle draadloze opladers berusten immers op snel wisselende magneetvelden om een elektrische spanning op te wekken.
Zwakke, wisselende magneetvelden zijn echter ook noodzakelijk om een contactloze betaalpas te kunnen gebruiken. Daarmee wordt in de betaalpas tijdelijk elektriciteit opgewekt om de EMV-betaalchip te voeden. Ook de NFC-verbinding tussen de betaalautomaat en de EMV-betaalchip werkt met zwakke, wisselende magneetvelden. Als een draadloze oplader te sterk is, zal een contacloze betaalpas oververhit raken en kunnen schakelingen in de EMV-betaalchip doorbranden.

Zoals veel mensen misschien wel gemerkt hebben kan je iPhone warm worden tijdens draadloos opladen. Het is daarom zaak om de oplader in de gaten te houden en af en toe te voelen op de iPhone niet te warm wordt. Opladers van goede merken hebben een ingebouwde beveiliging tegen oververhitting. Bij een slordig gefabriceerde oplader van vijf euro weet je dat je extra risico loopt.

De Betaalvereniging vermoedt dat de meeste opladers voor smartphones te zwak zijn om NFC-betaalpassen te beschadigen. “In ieder geval hebben we daar nog geen meldingen van gekregen”.

Invloed van magneten op de iPhone zelf

iCulture-lezer Jochem attendeerde ons een heel ander probleem, namelijk de invloed van magneten op de werking van je iPhone (dus niet zozeer op bankpasjes, maar op interne functies van de zoals het kompas). Jochem had een Otterbox Strada gekocht voor zijn iPhone X en had bedenkingen over de magneet, maar volgens de verkoper was het onzin. Navraag bij de fabrikant leidde tot het antwoord dat de magneet nooit invloed kan hebben op de werking van een smartphone. Bij Apple wisten ze niet zeker of de magneten invloed hebben, maar bij de Folio-case raden ze aan om bankpassen zodanig in de hoes te stoppen dat de magneetstrip aan de rugzijde van het boekje zit.

Otterbox Strada

Jochem ging op onderzoek uit en ontdekte dat magneten in een hoesje wel degelijk invloed hebben op het kompas. Bij gebruik van Apple Kaarten wordt bijvoorbeeld niet het juiste noorden aangewezen. Hij heeft zijn hoesje uiteindelijk teruggebracht. Het vreemde is echter dat veel mensen en verkopers dit niet weten. “Ik denk dat Apple dit wel weet, want bij hen zie je geen hoesjes met magneet”, aldus Jochem. Overigens zit in de Folio Case wel een magneetje voor de Hall-sensor, die het scherm automatisch in- en uitschakelt, maar die is zo zwak dat je er niets van merkt.

Conclusie: schadelijk of niet?

Bankpasjes kunnen daadwerkelijk beschadigd raken door sterke magneetvelden, maar het is de vraag of de hoesjes en draadloze opladers sterk genoeg zijn om schade te veroorzaken. Mocht het toch gebeuren, dan is dat niet meteen rampzalig: het is alleen wat onhandig omdat je opeens niet meer kunt pinnen en een nieuwe bankpas moet aanvragen. Vind je dit een acceptabel risico en ben je écht verknocht aan een bepaald type iPhone-hoesje met magneetsluiting, dan zou je die kunnen blijven gebruiken.

Apple Leren Folio voor iPhone X

Als je de keuze hebt, raden we aan om voor hoesjes zonder magneten te kiezen, maar vooral omdat de magneten in hoesjes mogelijk invloed kunnen hebben op de werking van de iPhone zelf. Er zijn genoeg hoesjes met een alternatieve sluiting, zoals een drukknoop, lusje of klittenband. Wil je draadloos opladen, dan zou je kunnen kiezen voor een folio-achtig model (‘boekje’) waarbij de bankpassen aan de voorkant zitten. Dit voorkomt dat je de bankpas rechtstreeks op een draadloze oplader moet leggen. De iPhone zit ertussen als buffer.

Uiteindelijk zijn er geen harde bewijzen dat magneten en draadloze opladers sterk genoeg zijn om je bankpas te beschadigen. Er zijn zowel bij de Betaalvereniging als bij ons geen meldingen over binnengekomen, dus het aantal gevallen zal erg beperkt zijn. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je bankpasje in een freak accident kapot gaat door een oververhitte draadloze oplader, maar de kans daarop is niet zo groot. Kwalitatief goede opladers zijn voorzien van beveiliging tegen overmatig laden en oververhitting.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.