Amac Flagship Store

Apple Premium Reseller: wat is een APR en wat is het verschil met Apple Store?

Alles over Apple Premium Resellers: wat is een APR en wat is het verschil met Apple Autorized Resellers, Apple Stores en de Apple Shops die je bij grote elektronicawinkels vindt? We leggen uit welke APR's er zijn in Nederland en België en aan welke richtlijnen ze moeten voldoen.

Alles over Apple Premium Resellers (APR’s)

Apple-producten kun je op verschillende plekken kopen:

  • Apple Stores
  • Apple Premium Resellers (APR)
  • Apple Authorized Resellers

Op deze pagina leggen we uit wat een APR is en wat de verschillen zijn met een Apple Authorized Reseller, de Apple Stores en de kleinere Apple-shops die je in de grote elektronicawinkels vindt.

Wat is een Apple Premium Reseller (APR)?

Een Apple Premium Reseller (APR) verkoopt alleen Apple-producten en merken die door Apple zijn goedgekeurd. Voor een APR gelden veel strengere eisen, bijvoorbeeld wat de inrichting van de winkels en de training van de medewerkers betreft. Medewerkers van een APR beschikken doorgaans over betere kennis van Apple-producten dan de gangbare elektronicawinkels. APR’s zijn zelfstandige ondernemers en winkelketens die Apple-producten mogen verkopen als ze aan strenge voorwaarden voldoen. APR’s vervullen vooral een regiofunctie: in regio’s waar nog geen Apple Store te vinden is zijn de APR’s de meest voor de hand liggende plek om je Apple-producten te kopen, bijvoorbeeld in de noordelijke, oostelijke en zuidelijke provincies van Nederland. Veel mensen zien dit als de ‘Apple Store’ maar in feite gaat het om zelfstandige winkels. Daarnaast verzorgen ze door Apple gecertificeerde cursussen waarin allerlei aspecten van de Mac, iPhone en iPad aan de orde komen.

Amac Flagship Store

Apple omschrijft het zelf als volgt op de website:

Apple Premium Resellers zijn erkend door Apple en leveren uitstekende klantenservice met speciale aandacht voor oplossingen, service en ondersteuning voor Apple.

De bekendste APR in Nederland is. Amac. Ook Xando is een bekende naam. Voorheen was er nog iCentre, maar Amac nam die winkels in 2017 over. In december 2019 heeft Amac ook de drie winkels en website van ivizi overgenomen. In België kun je terecht bij Switch en voorheen M-Easy, Abelsys en Mac Line. De APR’s hanteren vaak dezelfde adviesprijzen als in de Apple Store. Wil je goedkoper uit zijn, dan ben je beter af bij een Apple Authorized Reseller of een ander verkooppunt van Apple-producten.

Je kunt de dichtsbijzijnde APR zoeken via de website van Apple (klik op het vakje Verkoop).

Verschil APR en Apple Store

De Apple Store is een winkel die door Apple zelf wordt beheerd, het is dus geen zelfstandige winkelier. De officiële Nederlandse Apple Stores zijn te vinden in Amsterdam, Haarlem en Den Haag. De enige Belgische Apple Store bevindt zich in Brussel. In iedere Apple Store is een Genius Bar aanwezig, waar je terecht kunt met vragen en problemen. In de Apple Stores betaal je de officiële prijzen voor producten, zoals je ook op de Apple-website aantreft. Er is daarom weinig kans op koopjes.

Amac Flagship Store

Verschil APR en Apple Shops

In winkels zoals Media Markt, Saturn, FNAC en BCC vind je soms ook een shop-in-shop of een verkoophoek voor Apple-producten. Dit zijn winkels van Apple in andere winkels, dus het zijn geen zelfstandige ondernemers. Apple beschrijft het zelf als volgt:

Apple Shops zijn door Apple ontworpen verkooppunten binnen winkels van bepaalde Apple-resellers en overige winkels. Op veel locaties zijn Apple Solutions Consultants werkzaam. Dit zijn speciaal opgeleide Apple-werknemers die u kunnen helpen bij het kiezen van de beste oplossing.

Amac Flagship Store

Wat is een Apple Authorized Reseller?

Apple Authorized Resellers lijken erg op APR’s, maar er is een duidelijk verschil. Een Apple Autorized Reseller (AAR) kan ook producten van allerlei andere merken verkopen, zoals Microsoft en Samsung. Als je een AAR binnenstapt kun je een of twee gespecialiseerde Apple-verkopers aantreffen, maar dit is slechts één van de activiteiten. Bij een APR vind je alleen Macs, iPhones, iPads en de bijbehorende accessoires terwijl je bij een AAR ook Android-smartphones en Windows-laptops kunt aantreffen. De kennis van Apple-producten is vaak iets minder, maar daar staat wel een ander voordeel tegenover: de AAR’s geven vaak betere kortingen.

Kortom: wil je de nieuwste producten bekijken en aanschaffen of wil je verkoopadvies van iemand die veel verstand van Apple-producten heeft, dan ben je beter af in de Apple Store of bij de APR in jouw regio. Zoek je korting en gaat het niet om de allernieuwste producten, dan ben je beter af bij AAR’s.

Naast de Apple Premium Resellers heeft Apple ook nog een netwerk van Apple Authorised Service Providers:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2020