zipbestand openen icoon

Zipbestanden gebruiken op iPhone en iPad

Inpakken, uitpakken en delen
Zipbestanden openen op de iPad en iPhone doe je met de standaardfuncties in iOS, maar je kunt ook gebruik maken van apps van derden zoals GoodReader, Transmit en Zip Browser. In dit artikel leggen we de mogelijkheden uit van zipbestanden inpakken en uitpakken.

Zipbestanden in iOS

ZIP is een populair formaat om meerdere bestanden te bundelen. Op de iPhone en iPad kun je zipbestanden gewoon openen, soms zonder dat je er speciale software voor nodig hebt. In deze tip lees je alles over het downloaden, uitpakken en bekijken van zipbestanden op iOS.

Zipbestanden in de Bestanden-app

Vanuit de Bestanden-app en in iCloud Drive kun je gemakkelijker zipbestanden inpakken, uitpakken en bekijken. Door je vinger op een gezipt bestand te leggen kun je een map uitpakken met de optie Decomprimeer. Leg je op een bestand of map, dan kun je deze op dezelfde manier inpakken en vervolgens weer uitpakken. Bij het maken van een zipbestand blijft het origineel overigens ook bestaan.

Zipbestand op iPhone

Het zippen kan een oplossing zijn als je een complete folder met iemand anders via iCloud wilt delen. In de Bestanden-app kun je ook een preview bekijken van de gezipte bestanden, zodat je weet wat je te zien krijgt voordat je het uitpakt.

Zipbestanden openen vanuit Safari, Mail of Berichten

In de Mail- en Berichten-app kun je ook zipbestanden die je binnenkrijgt meteen openen na het downloaden. Je kunt elk bestand dat je binnenkrijgt bekijken via de Quick Look-functie. Ook kun je bestanden selecteren om ze door te sturen naar andere apps.

Wil je bijvoorbeeld gezipte bestanden van Apple downloaden, dan gaat dit als volgt:

  1. Ga naar een website waarop je de zipbestanden kunt downloaden.
  2. Tik op de downloadlink en bevestig de pop-up.
  3. Je vindt de uitgevoerde downloads nu door op het omlaagwijzende pijltje in de adresbalk te tikken.

Zipbestanden downloaden

  1. Kies Downloads.
  2. Tik op het bestand dat je wilt uitpakken en bekijken.
  3. Je ziet nu de map met alle inhoud in de Bestanden-app.

Zipbestanden downloaden

Een andere optie is het opslaan van zipbestanden in de Notitie-app, al is dat sinds de komst van de Bestanden-app niet meer nodig. In de meeste gevallen zul je dergelijke bestanden opslaan in iCloud Drive en vervolgens openen met de Bestanden-app.

Je kunt na het downloaden van het zipbestand ook besluiten om deze door te sturen naar een andere app of een andere persoon, door de locatie te kiezen. Ook kun je apps van derden zoals GoodReader gebruiken om de bestanden te bekijken.

Zipbestanden openen via AirDrop

Je kunt ook zipbestanden binnenkrijgen via AirDrop. Stuur je bijvoorbeeld vanaf de Mac een zipbestand naar de iPhone. Nadat je het bestand hebt geaccepteerd krijg je te zien welke apps het zipbestand kunnen inlezen. Dit werkt hetzelfde bij het downloaden van een zipbestand via Safari: je kunt de inhoud van het zipbestand niet meteen bekijken, maar wordt doorgestuurd naar de Bestanden-app of een third party-app. Uiteraard kun je ook Dropbox gebruiken voor het opslaan van een zipbestand dat je met anderen wilt delen. Voor het uitpakken en weergeven van dit zipbestand heb je mogelijk wel een aparte app nodig.

WinZip-app voor iOS

De bekendste app om zipbestanden uit te pakken op Windows-computers is WinZip. Deze app is er ook voor de iPhone en iPad. Met WinZip voor iOS kun je zip- en zipx-bestanden openen, aanmaken en voorzien van encryptie. Je kunt de bestanden ook delen naar Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud, Twitter en diverse andere diensten. Als je regelmatig grote bestanden moet uitwisselen vanaf je iPhone of iPad, dan is het de moeite om in deze betaalde app te investeren. Je kunt er ook 7z-, RAR- en LHA-bestanden mee openen.

Op het openingsscherm van WinZip zie je duidelijk welke gezipte mappen lokaal staan en welke op clouddiensten zoals Dropbox en iCloud staan. Bij het maken van een nieuw zipbestand geef je aan welke bestanden je wilt toevoegen, uit welke bronnen.

Zipbestanden uitpakken met andere apps

Wil je een zipbestand openen via Safari, AirDrop of een andere app, dan doe je dat via het deelmenu. Je krijgt te zien welke apps op jouw iPhone of iPad geschikt zijn om het zip-bestandsformaat te openen. Tik op de gewenste app en je krijgt de inhoud van het zipbestand te zien.

Zoek je een goedkope oplossing, dan is er de app Zip Browser. Als je een zipbestand krijgt toegestuurd, kun je deze openen door je vinger op de bijlage te houden en ‘Zip Browser’ te selecteren. Met deze app kun je door de bestanden bladeren, de bestanden bekijken en ze doorsturen naar andere gebruikers. Naast de betaalde versie van de app is er ook een gratis variant. Geavanceerde functies zijn onder andere bestanden sorteren en ontvangen bestanden opnieuw verpakken in een zip.

Een beproefde oplossing is GoodReader, maar hier moet je wel iets meer voor betalen. Deze app is bedoeld voor het lezen en bewerken van allerlei bestanden, met name PDF’s. Je kunt er echter ook zipbestanden mee openen en beheren.

 
 

Meer tips over het gebruik van (zip-)bestanden lees je hier: