zipbestand openen icoon

Zipbestanden openen op iPhone en iPad

Zipbestanden openen op de iPad en iPhone doe je met apps zoals GoodReader, Transmit en Zip Browser. Maar wist je dat iOS ook standaard al ingebouwde functies voor zipbestanden uitpakken bevat?

ZIP is een populair formaat om meerdere bestanden te bundelen. Op de iPhone en iPad kun je zipbestanden gewoon openen, soms zonder dat je er speciale software voor nodig hebt. In deze tip lees je alles over het downloaden, uitpakken en bekijken van zipbestanden op iOS.

Zipbestanden openen via Mail of Berichten-app

zipbestand openen icoonVoorheen kon iOS niet omgaan met zipbestanden, waardoor je altijd apps zoals GoodReader voor iPhone (link) of Transmit (link) moest gebruiken.

Sinds iOS 7 werkt het echter vanzelf: als je een zipbestand binnenkrijgt via de Mail- of Berichten-app kun je die meteen openen na het downloaden. Je kunt elk bestand bekijken via de Quick Look-functie. Ook kun je bestanden selecteren om ze door te sturen naar andere apps. Sinds iOS 11 gaat Apple nog een stapje verder: je kunt dan ook via de Bestanden-app zipbestanden openen en bekijken, al heb je er nog wel apps van derden voor nodig.

Zipbestanden openen via AirDrop

Je kunt ook zipbestanden binnenkrijgen via AirDrop. Sinds iOS 8 is het mogelijk om te ‘airdroppen’ tussen Mac, iPhone en iPad. Stuur je bijvoorbeeld vanaf de Mac een zipbestand naar de iPhone, dan ziet dat er als volgt uit:

Zip-bestanden openen op de iPhone.

Nadat je het bestand hebt geaccepteerd krijg je te zien welke apps het zipbestand kunnen inlezen. Dit werkt hetzelfde bij het downloaden van een zipbestand via Safari: je kunt de inhoud van het zipbestand niet meteen bekijken, maar wordt doorgestuurd naar een app van derden.

Je kunt ook zipbestanden van iCloud Drive opslaan en daar bekijken. Ook kun je Dropbox gebruiken voor het opslaan van een zipbestand dat je met anderen wilt delen. Voor het uitpakken van dit zipbestand heb je echter een speciale app nodig, want de Dropbox-app voor iOS kan het zipbestand wel uitpakken, maar niet weergeven.

Zipbestanden openen via de Bestanden-app

Sinds iOS 11 heb je de beschikking over een nieuwe Bestanden-app, waarmee je documenten kunt zoeken, bekijken en ordenen. Voor zipbestanden heb je nog wel apps van derden nodig, bijvoorbeeld Zipped of Kpressor. Hieronder bespreken we beide apps apart.

Zipped voor zipbestanden

Zipped is een app waarmee je drag-and-drop kunt gebruiken om je zipbestanden te openen en te bekijken. Dit werkt het beste als je gebruik maakt van Split View op de iPad, want dan kun je beide apps (Bestanden en Zipped) gelijktijdig in beeld hebben.
Om een bestand te zippen sleep je het vanuit de Bestanden-app naar Zipped. Je geeft aan dat je wilt opslaan, geeft het bestand een naam en kiest de gewenste locatie. Dat kan lokaal op je iPad zijn, maar ook iCloud Drive of Dropbox. Eventueel kun je het bestand meteen doorsturen naar Mail, iMessage en dergelijke. Helaas kun je niet op een later moment nog losse bestanden toevoegen. Bij Kpressor kan dat wel.
Voor het unzippen neem je dezelfde stappen: je sleept het zipbestand vanuit de Bestanden-app naar Zipped. Het wordt dan meteen uitgepakt.

Kpressor voor zipbestanden

Kpressor is een app die eveneens samenwerkt met de Bestanden-app, maar geen drag-and-drop ondersteunt. In plaats daarvan maak je gebruik van het deelmenu in iOS.
Selecteer de bestanden die je wilt zippen, open het deelmenu op je toestel en Kpressor doet de rest. Je kunt aangeven waar je het zipbestand wilt opslaan. Net Kpressor kun je ook zipbestanden openen, door er in de Bestanden-app op te tikken. Kpressor komt dan meteen in actie en toont je de inhoud van het bestand. Je kunt ook een preview doen van bestanden of een gedeelte van de bestanden eruit halen.

Officiële WinZip-app voor iOS

WinZip foto's in DropboxDe bekendste app om zipbestanden uit te pakken op Windows-computers is WinZip. Deze app is er ook voor de iPhone en iPad. Met WinZip voor iOS kun je zip- en zipx-bestanden maken, voorzien van encryptie, openen en delen naar Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud, Twitter en Facebook. Als je regelmatig grote bestanden moet uitwisselen vanaf je iPhone of iPad, dan is het de moeite om in deze betaalde app te investeren. Je kunt er ook 7z-, RAR- en LHA-bestanden mee openen.

Op het openingsscherm van WinZip zie je duidelijk welke gezipte mappen lokaal staan en welke op clouddiensten zoals Dropbox en iCloud staan. Bij het maken van een nieuw zipbestand geef je aan welke bestanden je wilt toevoegen, uit welke bronnen. Erg compleet.

Zipbestanden uitpakken met andere apps

Wil je een zipbestand openen via Safari, AirDrop of een andere app, dan krijg je het ‘Open in…’-scherm. Je krijgt te zien welke apps op jouw iPhone of iPad geschikt zijn om het zip-bestandsformaat te openen. Tik op de gewenste app en je krijgt de inhoud van het zipbestand te zien.

Transmit is een van de apps waarmee je makkelijk bestanden kunt uitpakken. Deze app legt net als GoodReader een lokale mappenstructuur aan, waarin de losse bestanden komen te staan.Je kunt daarna bladeren door de bestanden, sorteren en opnieuw verpakken. Na het downloaden van het zipbestand tik je op Decompress om het bestand uit te pakken. Je kunt in Transmit ook bestanden in een map weer opnieuw inpakken naar zipformaat via de menu-optie Actions > Compress.

Transmit zipbestand openen Transmit zipbestanden openen foto

Zoek je een goedkopere oplossing, dan is er de app Zip Browser (link). Als je een zipbestand krijgt toegestuurd, kun je deze openen door je vinger op de bijlage te houden en ‘Zip Browser’ te selecteren. Met deze app kun je door de bestanden bladeren, de bestanden bekijken en ze doorsturen naar andere gebruikers. Naast de betaalde versie van de app is er ook een gratis variant. Geavanceerde functies zijn o.a. bestanden sorteren en ontvangen bestanden opnieuw verpakken in een zip.

Ook genoemd in dit artikel:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Documenten
Onderwerp zip