Een artikel van The Information meldt dat Google het liefst zou willen dat iPhone-bezitters niet meer gebruik maken van Safari om iets op internet te zoeken. iPhone-bezitters zijn nu goed voor ongeveer 36% van de totale zoekinkomsten van Google en Apple profiteert daarvan mee. In 2022 betaalde Google maar liefst 20 miljard dollar aan Apple om de standaard zoekmachine in Safari te blijven. Toch zoekt Google nu naar andere wegen en hoopt dat iPhone-bezitters voortaan hun zoekopdrachten uitvoeren in de Chrome-browser of in de Google-app. Een campagne om dit voor elkaar te krijgen heeft maar matig succes gehad: het aantal zoekopdrachten in Chrome en de Google-app steeg in vijf jaar tijd slechts van 25% naar 30%.
Volgens The Information heeft Google als intern doel gesteld om in 2030 de helft van de zoekopdrachten op de iPhone via eigen Google-apps te laten lopen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat Safari is voorgeïnstalleerd op de iPhone en daarom de standaardmanier is waarop veel gebruikers zoeken.
De plannen komen op een opvallend moment naar buiten: net op het moment dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie Google heeft aangeklaagd vanwege een vermeende monopolie op het gebied van zoeken en adverteren. Om verder onderzoek van de toezichthouder te voorkomen, maakt Google nu haast om het uitvoeren van zoekopdrachten in Safari op de iPhone, iPad en Mac te verminderen. Eén van de ideeën was om AI-overzichten in zoekopdrachten alleen te tonen in de eigen apps, maar dat plan heeft het niet gehaald. Wel zijn functies zoals de Lens-zoekfunctie voor afbeeldingen en de Discover-feed voor persoonlijke content toegevoegd, om de eigen apps aantrekkelijker te maken. Google heeft eerder dit jaar Robby Stein ingehuurd, een voormalige manager van Instagram en Yahoo. Hij heeft als opdracht gekregen om het gebruik van Google-apps onder iPhone-gebruikers te stimuleren.
Einde aan lucratieve Apple-Google-deal?
Als de Amerikaanse overheid de rechtszaak tegen Google wint, moet de samenwerking met Apple misschien beëindigd worden en lopen beide bedrijven miljarden aan inkomsten mis. Google zou ook de toegang tot ongeveer 70 procent van de zoekopdrachten op de iPhone kunnen verliezen. Apple heeft altijd beweerd dat geld er niets mee te maken heeft, maar dat Google simpelweg de beste zoekmachine is. Google zou in de toekomst een samenwerking met Apple kunnen sluiten voor de Gemini AI-functies, om op die manier gebruikers van Safari naar eigen apps te lokken.
Was je toch al niet zo’n fan van de Google-zoekmachine in Safari, dan kun je natuurlijk gemakkelijk de standaard zoekmachine op de iPhone wijzigen. En dat kan ook met de standaard browser op de iPhone.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Discovery+ stopt op 5 december, vooral sportliefhebbers zijn de pineut (10-10)
- Apple TV+ binnenkort via Amazon af te sluiten (10-10)
- SkyShowtime komt met nieuw premium abonnement: 4K en meer streams (08-10)
- iCloud-website heeft deze handige nieuwe functies gekregen (08-10)
- Weekend kijktips: Ghostbusters, Where's Wanda, Curses en meer (05-10)
Safari
Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.
- Alles over Safari
- Handige tips voor Safari op iPhone en iPad
- De beste Safari-extensies
- Adresbalk in Safari boven of onder
- Favoriete websites openen met Safari op iPhone en iPad
- Websites vertalen via Safari
- Zo werkt de Safari-leeslijst
- Safari-tabbladen sluiten doe je zo
- Safari-wallpaper op de Mac instellen
- Zo werkt de Safari-startpagina
- Safari-privacyrapport
- Privémodus in Safari
- Safari-profielen gebruiken
Reacties: 4 reacties