Bing met GPT-4

Microsoft wilde in 2020 de Bing-zoekmachine aan Apple verkopen

Microsoft heeft in 2020 plannen gehad om de zoekmachine Bing te verkopen aan Apple. Als de verkoop was doorgegaan, dan zou Bing de standaard zoekmachine op de iPhone zijn geworden. Maar de deal ging niet door om een voor de hand liggende reden: het zou Apple alleen maar geld kosten, terwijl de huidige deal met Google extreem lucratief is.

Update 25 februari 2024: In september 2023 werd al bekend dat Apple verkennende gesprekken had gevoerd met Microsoft over de overname van de Bing-zoekmachine. Nu zijn er rechtbankdocumenten vrijgegeven, waarin meer details te vinden zijn over de overnamegesprekken tussen Apple en Microsoft. Deze documenten maken deel uit van een Amerikaanse rechtszaak tegen Google, waarin wordt beweerd dat Google een monopolie heeft in de webzoekindustrie. De gesprekken tussen Apple en Microsoft vonden plaats in 2020. Volgens de documenten heeft Microsoft bij minstens zeven verschillende gelegenheden bij Apple erop aangedrongen om Bing de standaardzoekmachine in Safari te maken. Dit gebeurde in 2009, 2013, 2015, 2016, 2018 en 2020. Telkens wees Apple het aanbod af, naar verluidt omdat Google betere zoekresultaten oplevert dan Bing.

“In alle gevallen heeft Apple goed gekeken naar de relatieve kwaliteit van Bing versus Google en geconcludeerd dat Google de superieure standaardkeuze was voor zijn Safari-gebruikers.”, aldus Google. Google meldt ook dat Microsoft in 2018 Apple heeft benaderd om duidelijk te maken dat de zoekkwaliteit van Bing was verbeterd. Het doel van Microsoft was om “Bing aan Apple te verkopen of een Bing-gerelateerde joint venture op te richten.”

De documenten bevatten ook opmerking van Eddy Cue, verantwoordelijk voor Apple’s dienstentak. Hij merkt op dat de zoekkwaliteit van Bing niet zo goed was. Microsoft investeerde niet op een niveau vergelijkbaar met Google. “Hun advertentie-organisatie en hoe ze geld verdienden, was ook niet erg goed”, aldus Cue.

Google en Apple hebben al jaren een lucratieve samenwerking. Google betaalt miljarden dollars per jaar om de standaard zoekmachine op de platformen van Apple te kunnen zijn. De inkomsten uit de Google-deal waren een belangrijke reden voor Apple om Bing niet over te nemen. Een overname zou immers alleen maar extra kosten met zich meebrengen en de miljarden van Google zouden daarbij wegvallen. De gesprekken bleven daarom steeds in een verkennend stadium.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 29 september 2023.

Apple Bing?

Er wordt al jaren gesproken over een toekomstige zoekmachine van Apple, maar die lijkt er steeds niet te komen. Er is een moment geweest waarop het bal al bijna voor het doel lag en Apple alleen nog maar een schop hoefde te geven. In 2020 voerden leidinggevenden van Microsoft gesprekken met topman Eddy Cue om een mogelijke deal te bespreken. De deal werd echter niet doorgezet.


Volgens Bloomberg zouden de gesprekken gestrand zijn omdat Apple nu jaarlijks miljarden verdient aan de deal met Google. Een deal met Microsoft had alleen maar geld gekost, zonder dat Apple zeker wist of het ook een succes zou worden. Het bedrijf was namelijk bang dat de Bing-zoekmachine niet kan concurreren met Google, zowel in kwaliteit als in mogelijkheden.

Eddy Cue en Tim Cook op Oktoberfest 2023


Dit jaar geen Oktoberfest voor Eddy Cue (links op de foto): hij heeft het druk met de rechtszaak, terwijl Tim Cook door Europa reist.

In 2021 hebben Google en Apple de zoekmachinedeal nog eens verlengd. Deze deal wordt nu nader bekeken in de antitrustzaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Google heeft aangespannen. Het ministerie denkt dat Google’s dominantie op de devices van Apple nog eens extra bevestigt is dat Google een monopolie heeft.

Eddy Cue staat deze week als getuige in de rechtszaal en heeft in het kader daarvan uitgelegd waarom Apple kiest voor Google als standaardzoekmachine, terwijl die toch niet het beste presteert als het om privacy gaat. Cue legde uit, dat “we altijd hebben gedacht dat het de beste was”. Apple wilde daarom Google en geen andere. Ook zegt Cue dat de deal tussen beide bedrijven inhoudt dat Google gebruikers moet laten zoeken, zonder in te loggen. En er zouden in de Safari-webbrowser ook allerlei features zijn ingebouwd om te zorgen dat gebruikers veilig zijn.

Wil je toch liever de standaard zoekmachine op je iPhone wijzigen? Dat kan. Je kunt sinds iOS 17 zelfs twee verschillende zoekmachines instellen voor normaal zoeken en privé zoeken.

Bekijk ook

Standaard zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome

In Safari op de iPhone kun je de standaard zoekmachine Google vervangen door een andere aanbieder, namelijk Microsoft Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia. Maar er zijn ook nog andere manieren om te zoeken zonder Google. Daarnaast kun je in Chrome voor iOS een andere standaardzoekmachine kiezen.

Microsoft

Microsoft is, naast Apple en Google, een van de grootste techbedrijven ter wereld. Microsoft is vooral bekend van de Windows-pc's, maar ook van Office, de Internet Explorer- en Edge-browsers, Xbox en meer. Lees alles over Microsoft op je iPhone, iPad en Mac gebruiken. Microsoft heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn, zoals Office en Outlook. Hier zie je alles op een rijtje.

Microsoft

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.