duckduckgo instellen feature

DuckDuckGo wilde standaard privézoekmachine op de iPhone worden, totdat…

De invloed van Google is groot
De makers van zoekmachine DuckDuckGo waren in gesprek met Apple om de standaard privézoekmachine op de iPhone te worden. Maar de gesprekken zouden zijn stukgelopen door bemoeienis van Google.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het is sinds kort mogelijk om een andere zoekmachine in Safari in te stellen voor private browsing. Je kunt dus voor normaal gebruik Google kiezen en bijvoorbeeld DuckDuckGo als privézoekmachine. Als je niets doet, staan beide ingesteld op Google, dankzij een lucratieve deal die Apple met het zoekbedrijf heeft gesloten. Maar het had ook anders kunnen zijn: DuckDuckGo was in de race om de standaard privézoekmachine te worden. De gesprekken liepen echter stuk, zo blijkt uit een gerechtelijk onderzoek dat momenteel loopt in de VS. De rechter wil dat de (nog geheime) verklaringen openbaar worden gemaakt, zodat de exacte reden bekend wordt.


Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt momenteel of Google zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en oneerlijke concurrentie. Er zijn in de zaak al diverse deals aan het licht gekomen, zoals het feit dat Apple geen Google-concurrent mag maken. Ook mag er bij het instellen van de iPhone geen alternatieve zoekmachine worden getoond. De Google-zoekmachine wordt je min of meer opgedrongen en je krijgt pas alternatieven te zien, als je er zelf naar zoekt. Een andere onthulling is dat Microsoft in 2020 de zoekmachine Bing wilde verkopen aan Apple. Dat ging niet door, omdat de deal die Apple met Google heeft gesloten veel lucratiever is.

Bekijk ook

DuckDuckGo instellen op iPhone en iPad als privacyvriendelijke zoekmachine

Met DuckDuckGo kun je privacyvriendelijk zoeken op internet. In deze tip lees je hoe je DuckDuckGo als standaard zoekmachine op iPhone en iPad instelt, in plaats van Google.

Verklaring achter gesloten deuren

De financiële invloed van Google blijkt ook bij een andere stukgelopen deal, namelijk tussen Apple en DuckDuckGo. De privacyvriendelijke zoekmachine met eendlogo had de standaard privézoekmachine in Safari kunnen worden. DuckDuckGo CEO Gabriel Weinberg en Apple-topman John Giannandrea hebben achter gesloten deuren getuigd hoe de onderhandelingen tussen beide bedrijven zijn verlopen. Rechter Amit Mehta wil echter dat de getuigenissen openbaar worden gemaakt, omdat ze “de kern van de zaak raken” en duidelijk maken hoe Google de markt in z’n greep heeft.

In het onderzoek staat vooral de deal tussen Apple en Google centraal. De uitspraak van de rechter kan gevolgen hebben voor beide bedrijven. Daardoor maakt DuckDuckGo wellicht alsnog een kans.

Verder lezen:

Bekijk ook

Standaard zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome

In Safari op de iPhone kun je de standaard zoekmachine Google vervangen door een andere aanbieder, namelijk Microsoft Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia. Maar er zijn ook nog andere manieren om te zoeken zonder Google. Daarnaast kun je in Chrome voor iOS een andere standaardzoekmachine kiezen.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.