iPhone 14 Plus review: onderkant

Zo werken de stereospeakers van de iPhone

Daarom klinkt ‘ie zo luid
Recente iPhones hebben stereospeakers met een breder geluid. Daardoor hoor je het geluid van twee kanten komen. Hoe werken de iPhone stereospeakers precies en levert het echt een beter geluid op?

iPhone-stereospeakers: zo werkt het

De iPhone heeft al sinds de iPhone 7 stereospeakers. Het geluid komt dan op twee plaatsen uit de behuizing. Hoe werkt het precies en waarom zitten er zoveel speakergaatjes aan de onderkant van de iPhone? Je leest het in dit artikel!

iPhone stereospeakers

Bij de iPhone 7 introduceerde Apple voor het eerst stereospeakers op de iPhone. Dit viel samen met het verdwijnen van de koptelefoonuitgang. Apple claimde destijds dat de speakers van de iPhone 7 tweemaal luider zijn dan die van de iPhone 6s, het voorgaande model. Ook hebben ze een groter dynamisch bereik waardoor je meer verschil tussen tonen zou moeten horen. De iPhone 8 heeft een 25% luidere speaker, maar bij de iPhone XS (Max) en iPhone XR werden de stereospeakers voor het eerst écht sterk verbeterd. Het stereogeluid is volgens Apple niet zozeer luider, maar vooral ‘breder’ geworden zodat je een betere scheiding hoort tussen links en rechts.

iPhone 14 Plus review: onderkant

Stereogeluid het beste in landscape

Het stereogeluid is beschikbaar als je je iPhone zowel verticaal als horizontaal houdt. Het beste resultaat hoor je als je de iPhone een kwartslag kantelt en in landschapsweergave gebruikt. Het geluid komt dan echt van links én rechts: boven het scherm uit de telefoonspeaker en aan de onderkant van het toestel uit de rechter grille.

Als je goed kijkt zie je aan de onderkant van de iPhone een reeks gaatjes. De linker gaatjes zijn bedoeld voor de microfoon tijdens het bellen. Alleen uit de rechter gaatjes komt geluid. Je kunt dit testen door tijdens het afspelen van muziek je vinger op de gaatjes te leggen. Alleen aan de rechterkant wordt de muziek geblokkeerd.

Stereospeaker iPhone 8 onderkant

Bij sommige iPhones is het ontwerp van de gaatjes links en rechts hetzelfde, maar bij recente modellen heeft de linkerkant minder gaatjes. Dat komt door de extra antenneband op recentere modellen.

Stereogeluid op de iPhone: twee speakers gecombineerd

Zodra je de iPhone in landschapsweergave (horizontaal) draait, worden de speaker onder het toestel en de speaker boven het scherm (waarmee je telefoneert) gecombineerd tot een stereogeluid. Om te detecteren of je je toestel draait, maakt Apple gebruik van de gyroscoop, dezelfde sensor die ook zorgt dat apps op het scherm meedraaien als je je toestel kantelt.

Of het geluid goed genoeg is, is een kwestie van voorkeur. Volgens sommige mensen is de speaker boven het scherm kleiner en minder luid dan die aan de onderkant van de iPhone. Op nieuwere modellen vinden wij het goed geluid.

Dat Apple geen tweede speaker aan de onderkant heeft toegevoegd is wel te verklaren: de speakergaatjes zouden dan zo dicht bij elkaar zitten dat je toch nauwelijks scheiding in het geluid hoort. Bovendien zul je films en tv-series meestal in landschapsweergave kijken. Op de iPad Pro’s vind je maar liefst vier speakers voor een nog ruimtelijker geluid: op elk van de vier hoeken zitten speakergaatjes.

Wil je op de iPhone goede stereokwaliteit met duidelijke scheiding tussen links en rechts, dan kun je het beste oordopjes of een koptelefoon gebruiken.

Andere tips:

Bekijk ook

De beste draadloze oordopjes voor muziek luisteren op je iPhone

Draadloze oordopjes zijn ideaal als je gaat sporten. Maar ook tijdens dagelijks gebruik zijn Bluetooth oortjes erg handig, omdat je nooit meer achter de kabel blijft hangen. De draadloze oordopjes die we in dit overzicht bespreken zijn onze aanraders, die zowel met de iPhone, iPad als Apple Watch werken.