iTunes- en App Store-kaart, Apple Store-kaart en Apple-cadeaukaart

Apple-cadeaukaart (of App Store- en iTunes-kaart) inwisselen op de iPhone, iPad en Mac

Je hebt een Apple-cadeaukaart of App Store- en iTunes-kaart gekregen en nu wil je het tegoed inwisselen. In deze tip lees je hoe je zo'n Apple-kaart inwisselt op de iPhone, iPad en Mac en hoe het zit met cadeaubonnen van de Apple Store en Apple Premium Retailers.

Je bent net jarig geweest of de feestdagen zijn achter de rug en hebt van je favoriete oom een cadeaukaart van Apple gekregen. Hoera! Die komt van pas bij je volgende aankoop. Want met een App Store- en iTunes-kaart of een Apple-cadeaukaart kun je veel doen. Maar hoe kun je zo’n iTunes-kaart inwisselen? In deze tip lees je hoe je een Apple-cadeaubon gebruikt op de iPhone, iPad en Mac en waar je rekening mee moet houden bij het inwisselen.

Wat kun je allemaal met Apple- en iTunes-tegoed?

Om betaalde apps te kunnen downloaden moet er een geldig betaalmiddel aan je Apple ID gekoppeld zijn, bijvoorbeeld PayPal of een creditcard. Je kunt echter ook gebruikmaken van je Apple-accountsaldo, dat je op allerlei manieren kan verhogen. Dat kan bijvoorbeeld met de App Store- en iTunes-kaarten, maar ook met Apple-cadeaukaarten. Je houdt met dergelijke kaarten beter zicht op je uitgaven: je geeft nooit meer geld uit dan er op de iTunes-kaart of cadeaubon staat en als het tegoed op is kun je bij honderden winkels in Nederland weer een nieuwe kaart halen. Bovendien kun je in Nederland alle kaarten sinds juni 2022 gebruiken voor alles waar je Apple-spullen kunt kopen, zowel software als hardware. Je kan met de kaarten dus ook producten kopen bij de Apple Store.

iTunes- en App Store-kaart, Apple Store-kaart en Apple-cadeaukaart
Boven: Apple-cadeaukaart. Onder: App Store- en iTunes-kaart & Apple Store-bon

Een App Store- en iTunes-kaart of een Apple-cadeaubon is dus eigenlijk een prepaid tegoed. De kaarten zijn verkrijgbaar in een waarde vanaf 15 euro en ze zijn geschikt voor apps, muziek, ebooks en andere online Apple-content en sinds juni 2022 ook voor aankopen in de Apple Store (zoals producten en accessoires). Je kunt iTunes-tegoed van iemand anders cadeau krijgen, maar je kunt natuurlijk ook zelf zo’n kaart kopen om je eigen iTunes-tegoed aan te vullen.

Je kan Apple-tegoed (voorheen iTunes-tegoed) dus gebruiken voor de volgende aankopen:

 • Apps en games (App Store)
 • Muziek en films (iTunes Store)
 • Boeken en audioboeken (Apple Books)
 • Apple TV+
 • Apple Music
 • Apple Arcade
 • iCloud+
 • Apple One
 • Producten en accessoires (Apple Store)

Voor België geldt nog een uitzondering: daar heb je nog wel een losse iTunes- en App Store-kaart enerzijds en de Apple Store-cadeaubon anderzijds.

Hoe kan ik een Apple-cadeaubon of iTunes-kaart inwisselen op iPhone en iPad?

Op de achterkant van een Apple-cadeaubon of App Store- en iTunes-cadeaukaart vind je een dikke zilveren streep, waar je overheen kunt krassen met bijvoorbeeld een munt of je nagel. Hierdoor verschijnt er een unieke code die je kunt invoeren in de App Store om je tegoed in te wisselen. Soms zit er een label op die je los moet trekken.

Dit doe je als volgt:

 1. Start de App Store-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar het tabblad Vandaag.
 3. Tik rechtsboven op je profielfoto.
 4. Kies voor Wissel cadeaubon of code in.
 5. Scan de streepjescode met je camera via Gebruik camera of kies voor Voer code in om zelf het nummer in te tikken.
 6. Bevestig nogmaals dat je het tegoed wil inwisselen en het tegoed zal worden toegevoegd.

Op de iPhone App Store- en iTunes-kaart of Apple-cadeaukaart inwisselen

Na het inwisselen van de iTunes-cadeaukaart of Apple-caeaubon kun je altijd via je profiel in de App Store kijken hoeveel resterend tegoed je nog hebt. Koop je een app of product dat duurder is dan je resterende tegoed, dan wordt het resterende bedrag afgeschreven via een ander betaalmiddel dat aan je Apple ID is gekoppeld. Heb je bijvoorbeeld tegoed toegevoegd met iTunes-cadeaukaarten, dan zullen alle aankopen eerst van dit tegoed worden afgehaald. Pas als het tegoed op is zullen aankopen via je creditcard worden afgerekend. Maak je deel uit van een gezin dat via Gezinsdeling ingesteld is, dan wordt er eerst gebruikgemaakt van het eigen tegoed op de Apple ID, in plaats van de gezamenlijke betaalmethode.

Snel een iTunes-kaart scannen met camera

Omdat het scannen van de code op de iTunes-kaart of Apple-cadeaubon erg handig is, bespreken we dit nog even apart. Er is namelijk een heel snelle manier als je meerdere kaarten wilt scannen:

 1. Hou het App Store-icoontje ingedrukt, totdat je de snelle acties te zien krijgt.
 2. Kies Wissel in > Gebruik camera.
 3. Scan de code achterop de kaart met je iPhone-camera.

Apple-cadeaukaart inwisselen met camera

Hoe kan ik een iTunes-kaart of Apple-cadeaubon inwisselen op de Mac?

Je kunt de iTunes-cadeaukaart of cadeaubon ook inwisselen op de Mac. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar de App Store en klik linksonder op je naam.
 2. Klik rechtsboven op Wissel cadeaubon in.
 3. Je komt nu terecht op een formulier waar je de code kunt invullen, die achterop de plastic cadeaukaart staat. Ook kun je met de camera van je Mac de code scannen.
 4. Je tegoed is nu verhoogd met het bedrag van de cadeaukaart.

Mac Apple Gift Card of iTunes- en App Store-kaart inwisselen

Gebruik je een Windows-pc? Open dan iTunes en kies in de menubalk bovenaan voor Account > Inwisselen.

Het kan soms aantrekkelijk zijn om een Amerikaans iTunes-account aan te maken, omdat de prijs van apps door het koersverschil iets gunstiger is en omdat sommige apps alleen in de Amerikaanse App Store verkrijgbaar zijn. Je zult dan wel gebruik moeten maken van Amerikaanse iTunes-kaarten als je nieuw tegoed nodig hebt. Of dit uiteindelijk goedkoper uitpakt, is nog maar de vraag.

Verschillende Apple-cadeaukaarten in omloop

Belangrijk om te weten: je kunt met Nederlandse kaarten alleen apps aanschaffen uit de Nederlandse App Store en iTunes Store en aankopen doen in de Nederlandse Apple Store. Hetzelfde geldt voor Belgische, Duitse en Franse iTunes-kaarten: die zijn alleen te gebruiken in het betreffende land.

iTunes- en App Store cadeaukaart.

Sinds juni 2022 is er geen verschil meer tussen kaarten voor de App Store, iTunes Store en de Apple Store. Alle kanalen van Apple waar je aankopen kunt doen (online of in de winkel, software of hardware) kun je betalen met je overkoepelende Apple-accountsaldo. Het maakt dus niet meer uit of je een App Store- en iTunes-kaart inwisselt of een Apple-cadeaubon, want beide vullen hetzelfde saldo aan.

Voorheen waren er ook aparte cadeaukaarten voor de Apple Store (de fysieke winkels van Apple). Deze waren alleen te gebruiken voor hardware en accessoires die je in de Apple Store koopt (dus niet voor apps en iTunes-content). De Apple Store-cadeaubonnen zijn te herkennen aan een gouden of zilveren voorkant met een groot Apple-logo. Er staat geen tekst op de voorkant, terwijl dat bij iTunes- en App Store-kaarten vaak wel het geval is. Sinds juni 2022 kunnen alle kaarten dus overal gebruikt worden. Maar zoals gezegd is dit onderscheid er in België nog wel.

Soms bieden Apple Premium Resellers ook hun eigen tegoedbonnen en cadeaukaarten aan. Deze zijn alleen in te leveren bij de deelnemende winkels, dus niet bij de App Store, iTunes Store of Apple Store. Dit heeft ermee te maken dat de Apple Premium Resellers geen eigendom van Apple zijn, maar zelfstandige winkeliers.

Het inwisselen van iTunes-kaarten werkt op een soortgelijke manier als het inwisselen van promocodes in iTunes.

Bekijk ook

Promocodes voor apps inwisselen op iPhone, iPad en desktop

Heb je een promocode of redeemcode gekregen voor het gratis downloaden van een app en heb je geen idee hoe je zo'n code moet inwisselen? In deze tip leggen we uit hoe promocodes inwisselen werkt en wat de beperkingen zijn.

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes