App Store featured

Promocodes voor apps inwisselen op iPhone, iPad en desktop

Heb je een promocode of redeemcode gekregen voor het gratis downloaden van een app en heb je geen idee hoe je zo'n code moet inwisselen? In deze tip leggen we uit hoe promocodes inwisselen werkt en wat de beperkingen zijn.

Heb je een promo- of redeemcode gekregen om een betaalde app gratis te downloaden, dan kun je deze op meerdere manieren inwisselen. In deze tip bespreken wat promocodes zijn en wat je ermee kunt doen.

Wat zijn promocodes?

Met promocodes kunnen ontwikkelaars een app die normaal gesproken betaald is, gratis weggeven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij winacties, waarbij je de app gratis mag downloaden. Maar het wordt ook gebruikt voor het testen en reviewen van apps: met een promocode kunnen nieuwssites zoals iCulture een app testen om er over te kunnen schrijven. Er zijn promocodes mogelijk voor alle iTunes-content die geld kost, dus ook voor muzieknummers, iBooks en in-app aankopen in apps.

Promocodes zijn te gebruiken in elke App Store wereldwijd. Heb je zo’n code gekregen, dan kun je dus zelf beslissen of je de code inwisselt op een Nederlands, Belgisch, Amerikaans of willekeurig ander App Store-account. Wel is het zo dat elke promocode slechts één keer te gebruiken is. Kom je een lijst met redeemcodes tegen op een website, dan is de kans groot dat ze al door anderen zijn gebruikt. In het verleden kwam het ook wel voor dat je promocodes voor apps vond op kartonnen kaartjes in de (Amerikaanse) Starbucks-filialen. Door de code in te tikken kon je de app gratis bemachtigen. Dit gebeurt nu niet meer.

Promocode inwisselen op je iPhone en iPad

Je kunt een promocode het beste inwisselen op de iPhone of iPad.

Zo werkt het:

 1. Open de App Store op je iPhone of iPad.
 2. Tik op een van de tabbladen Apps of Games.
 3. Blader helemaal naar beneden.
 4. Tik op Wissel in.
 5. Vul je wachtwoord van je Apple ID in.
 6. Heb je een iTunes-cadeaukaart of een kaartje met streepjescode, dan kun je deze met de camera van de iPhone scannen.
 7. Heb je alleen de letter- en cijfercode, dan tik je op de link Je kunt de code ook handmatig invoeren.
 8. Voer de letter- en cijfercode in (de code ziet eruit als 3N7XH97PLMEP).
 9. Tik op Wissel in om de code in te wisselen.
 10. De app wordt nu op je iPhone of iPad gedownload. Gaat het om een code voor een in-app aankoop dan zal deze worden ontgrendeld voor jouw Apple ID.

Een soortgelijke inwisseloptie vind je in de iTunes-app en iBooks-app op de iPhone en iPad, voor het geval je promocodes voor muzieknummers of boeken wilt inwisselen. In feite maakt het niet uit in welke app je de promocode invoert. De app zal automatisch herkennen om welk type content het gaat: een app, boek of muzieknummer. Heb je een promocode voor een Apple TV-app gekregen, dan kun je deze het beste inwisselen op de desktop omdat het invullen van een lange letter- en cijfercode wat gemakkelijker gaat met een toetsenbord dan met de Apple TV-remote.

Een promocode inwisselen in iTunes op de desktop

Een promotiecode bestaat uit een combinatie van hoofdletters en cijfers, zoals dit: 3N7XH97PLMEP. Wil je zo’n promocode inwisselen, dan kun je dit in iTunes op de desktop doen.

Volg onderstaande stappen om een promocode in te wisselen:

 1. Open iTunes op de desktop.
 2. Aan de rechterkant vind je een lijst met snelkoppelingen. Klik op Code inwisselen.
 3. Log in met je Apple ID.
 4. Je kunt nu onderaan het scherm een promocode invoeren en op Wissel in klikken. Dit werkt op dezelfde manier als het inwisselen van de code van een iTunes-tegoedkaart.

Na een klik op Wissel in (Redeem) gaat iTunes automatisch de applicatie downloaden. Je kunt nu op de iPhone, iPad of Mac de betreffende app gratis downloaden via hetzelfde Apple ID dat je zojuist hebt gebruikt. Bij het downloaden zie je een wolkje in plaats van de gebruikelijke knop Download, om aan te geven dat je de app al hebt gekocht. Je kunt de app op zoveel apparaten installeren als je wilt, mits je het juiste Apple ID gebruikt. Ook alle toekomstige updates van de app zijn gratis.

Promocode inwisselen in iTunes.

Beperkingen van promocodes

Er zitten een paar beperkingen aan promocodes:

 • Een ontwikkelaar kan per versie van een app maar een beperkt aantal promocodes weggeven, namelijk 100 stuks.
 • Een promocode is niet eindeloos houdbaar. Zodra er een nieuwe versie van een app verschijnt, vervallen alle eerder uitgegeven promocodes. Zorg dus dat je opt tijd inwisselt.
 • Zoals al eerder aangegeven, kan een promocode maar voor één Apple ID worden gebruikt. Daarna is de code niet meer bruikbaar.
 • Heb je een promocode ingewisseld met jouw Apple ID, dan kun je op alle apparaten die je met hetzelfde Apple ID gebruikt de app ook gratis downloaden.
 • Bij in-app aankopen zijn er wat beperkingen. Gaat het om een eenmalige in-app aankoop die wordt verbruikt (consumabele), zoals een zak met edelstenen in een game of een gratis maandabonnement, dan is dit eenmalig te gebruiken.

https://www.iculture.nl/tips/gratis-itunes-content-downloaden-apple-store-app/