Instagram likes

Zo kun je Instagram-likes verbergen

Minder sociale druk
Bij Instagram draait alles om likes. Maar soms wil je niet de druk van het aantal likes en wil je gewoon berichtjes plaatsen, zonder dat het een wedstrijd is. In dat geval kun je likes verbergen. We leggen in dit artikel ook uit hoe je een onbedoelde like kunt verbergen op Instagram.

Instagram-likes verbergen op twee manieren

We leggen in deze tip dan ook twee situaties uit: het verbergen van Instagram-likes op je eigen profiel en het verbergen van likes die je per ongeluk hebt geplaatst. Bij sociale media draait het al vanaf het begin om zoveel mogelijk likes, reacties en volgers verzamelen. Maar dat kan ook onnodige druk en mentale problemen veroorzaken, omdat je gaandeweg verslaafd raakt aan likes en aandacht. Gelukkig kun je het uitschakelen om er vanaf te zijn.

Instagram-likes verbergen op je eigen account

Instagram heeft lange tijd getest met het verbergen van likes, om te kijken hoe het zou bevallen. Er is gekozen voor een variant waarbij je zowel de likes op je eigen account als dat op andere accounts kunt verbergen. Je hoeft er niet je app voor te updaten, want het wordt op afstand uitgerold. Daardoor kan het ook gebeuren dat jij de opties nog niet ziet.

Bij het openen van de Instagram-app zie je al een melding dat de nieuwe functie erin zit. Er is een algemene schakelaar om likes uit te schakelen voor berichten van anderen en er is ook een mogelijkheid om likes voor een los bericht te verbergen.

Zo schakel je likes uit voor accounts van anderen:

  1. Ga naar je profiel en tik op de drie streepjes (rechtsboven).
  2. Ga naar Instellingen > Privacy.
  3. Tik op Berichten. Zie je deze optie niet? Dan is de functie voor jou nog niet uitgerold.
  4. Zet de schakelaar uit bij Vind-ik-leuks en weergaven.

Likes verbergen op Instagram

Likes verbergen van je eigen account

Om de likes van een eigen post uit te schakelen doe je het volgende:

  1. Tik op de drie puntje bij een bericht.
  2. Tik op Aantal vind-ik-leuks verbergen.

Verder kun je bij het maken van een nieuw bericht (bij het taggen van mensen en het toevoegen van de locatie) meteen aangeven dat de likes niet getoond moeten worden.

Instagram-flaters verbergen

Misschien lees je deze tip omdat je iets anders is overkomen: je hebt door iemands Instagram-account gebladerd om te kijken wat die persoon de afgelopen maanden heeft uitgespookt. Totdat je op eens op de like-knop drukt. Op zo’n moment zou je je Instagram-like zo snel mogelijk willen verbergen, zeker als het je ex is of iemand waar je stiekem een crush op hebt.

Overkomt jou wel eens zoiets en kun je op zo’n moment wel door de grond zakken van schaamte? Je kunt beter je hoofd koel houden en snel actie ondernemen, om te voorkomen dat de andere persoon erachter komt dat jij een like hebt geplaatst.

Instagram heeft een supportpagina waarin ze uitleggen welk notificaties mensen te zien krijgen als je een foto leuk vindt en daar na het hartje weghaalt. “Snel nadat je een vind-ik-leuk hebt verwijderd, verdwijnt de melding van de vind-ik-leuk” uit het overzicht. Mogelijk heeft de persoon dan al wel een melding ontvangen. Het kan even duren voordat die melding weg is.

Ben je in paniek en is het iemand die je eigenlijk helemaal niet goed kent, dan kun je de volgende (vrij extreme) stappen nemen:

  1. Zet je profiel tijdelijk op privé. Dat doe je door in het instellingenmenu te klikken op de optie ‘Privéaccount’. Let op: alleen mensen van wie jij het goed vindt, kunnen je foto’s en video’s dan nog zien. De rest van de wereld ziet al die prachtige strandfoto’s dan niet meer.
  2. Ga naar je Instagram-profiel en tik op Profiel bewerken.
  3. Geef je profiel tijdelijk een andere naam, foto en bio.

Instagram like verbergen

Misschien klinkt wat overdreven, maar het is wel een oplossing om tijdelijk onder te duiken als je een blunder hebt begaan. Let wel op dat je bestaande vrienden je nieuwe naam en profielfoto ook te zien krijgen, dus dat roept misschien wat vragen op. De truc werkt dan ook alleen als de persoon waarvan je de foto hebt geliked jou niet volgt.

Instagram DM verwijderen

Een andere flater die je kunt begaan is het sturen van een onbedoelde DM, waarin je bijvoorbeeld onthult dat je al tijden verliefd op iemand bent. Misschien was je dronken of in een onbezonnen bui, maar je hebt er later spijt van. Je kunt zo’n DM verwijderen door je vinger er licht op te drukken en Verzenden ongedaan maken te kiezen. Bevestig dat je het bericht wilt verwijderen.

Dit kun je met alle berichten doen die je eerder hebt gestuurd. De berichten zullen niet langer te zien zijn in de conversatie, ook niet voor anderen. Heeft iemand jouw bericht al gelezen, dan kan het natuurlijk wel vragen oproepen waarom je opeens alles hebt weggehaald.

Is het bericht echt té genant, dan kun je natuurlijk ook je complete Instagram-account wissen en opnieuw beginnen. Vergeet niet vooraf om je Instagram-foto’s en video’s te backuppen voordat je je account opzegt.

Wil je meer Instagram-tips? Bekijk dan deze eens:

Bekijk ook

Zo vind je alle Instagram-likes terug die je ooit hebt gegeven

In Instagram draait alles om likes. Wil je weten welke posts en berichten je eerder een like hebt gegeven, dan kan dat. Het zit alleen wat verstopt. In deze tip leggen we uit waar je je eerdere likes kunt terugvinden.