Tile Mate 2021 aan een waterfles.

Alles over Tile: de Bluetooth-trackers om voorwerpen te vinden

Met Tile weet je altijd waar je spullen zijn. De Tile-accessoires zijn een populair middel om je sleutels, portemonnee en andere voorwerpen op te zoeken als je ze kwijt bent. Welke modellen zijn er, wat kun je er allemaal mee en wat is het verschil met de AirTag? Hier lees je er alles over.

Tile-trackers zijn handig

Ben jij een beetje een rommelkont en ben je altijd je sleutels kwijt? Weet je nooit waar je je portemonnee nu weer neergelegd hebt? Dan zijn de accessoires van Tile iets voor jou. Tile is een concurrent voor de Apple AirTag, die in slechts één uitvoering verkrijgbaar is en 35 euro kost. Bij Tile heb je veel meer keuze uit vormen en varianten. In deze gids bespreken we alle mogelijkheden van Tile. Je ontdekt de verschillende modellen en we vertellen je hoeveel ze kosten.

Dit lees je in deze gids over Tile:

Wat is Tile?

De Tile is een kleine Bluetooth-tracker die je net als de AirTag vastmaakt aan voorwerpen die je gemakkelijk kwijtraakt. Via Bluetooth staat de Tile in verbinding met je iPhone. Hierdoor zie je via de bijbehorende app waar de Tile zich bevindt. Op een kaartje zie je de geschatte locatie van het zoekgeraakte voorwerp en je kunt op een knop drukken om een geluidje af te spelen. Dit werkt alleen als je binnen Bluetooth-bereik bent van de Tile. Er zit ook een knop op de Tile zelf, waarmee je je iPhone kan opzoeken. Behalve met Siri Shortcuts werkt het ook met Google Assistent, IFTTT en Homey.

Tile 2022 lineup

Let op dat Tile in 2021 is overgenomen door Life360, een bedrijf dat op grote schaal locatiedata deelt met derden. Dit kan consequenties hebben voor de toekomstige privacy van Tile-trackers.

Tile Pro 2022 aan sleutelbos

Andere Tile-gebruikers helpen met spullen terugvinden

Als je buiten Bluetooth-bereik komt, is er geen man over boord. Stel, je bent je tas ergens in de stad kwijtgeraakt. Zodra een andere Tile-gebruiker in de buurt komt wordt de locatie van de portemonnee naar jou doorgestuurd. Het bedrijf noemt dit Community Find. Tile belooft daarbij zorgvuldig om te gaan met jouw privacy. Anderen krijgen niet jouw naam en locatie te zien. Het samenwerken met de community loopt dan ook anoniem en ongemerkt.

Tile Smart Alerts

Ook handig zijn de Smart Alerts. Je kan een locatie instellen die gekoppeld is aan een voorwerp. Zodra je deze locatie verlaat en het voorwerp achterlaat, krijg je een melding op je iPhone. Op deze manier kun je bijvoorbeeld nooit meer je portemonnee of huissleutels vergeten als je de deur uit gaat. De Smart Alerts werken ook automatisch, zodra een voorwerp minimaal vijf minuten op een locatie is. Dit kan van pas komen als je op het terras of in een restaurant zit en je daar per ongeluk je autosleutels achterlaat. Je moet hiervoor wel een Tile Premium-abonnement afsluiten.

Tile spullen terugvinden

Tile Premium: extra betaalde dienst met meer functies

De Smart Alerts maken deel uit van Tile Premium, de extra dienst. Deze dienst kost €34,99 per jaar of €3,49 per maand. Behalve de Smart Alerts krijg je ook een uitgebreide locatiegeschiedenis van 30 dagen, gratis batterijvervanging voor geschikte modellen, kun je ze onbeperkt delen met vrienden en familie en een extra lange garantieperiode van drie jaar. Je kan Premium 30 dagen gratis proberen en het is elk moment opzegbaar.

Tile Pro 2022 sleutelhanger

Tile modellen: deze versies zijn er

Grofweg zijn er vier verschillende modellen beschikbaar:

Tile Ultra: met ultra-wideband

De nieuwste tracker van dit merk is de Tile Ultra, voorzien van ultra-wideband. Deze komt in de loop van 2022 op de markt en geeft je de mogelijkheid om veel nauwkeuriger te zoeken. Tile gaat hiervoor een AR-modus gebruiken, zodat je met augmented reality op het scherm van de iPhone kunt zien waar het voorwerp precies ligt. Dit werkt zowel op iPhones als Android-smartphones.

Over het uiterlijk van de Tile Ultra is nog niets bekendgemaakt.

Tile Ultra met ultra-wideband en augmented reality.

Tile Mate: de tracker voor gemiddeld gebruik

Zoek je een tracker voor dagelijks gebruik, dan is de Tile Mate voldoende. Er zijn verschillende uitvoeringen. De nieuwste versie van de Tile Mate (2022) is iets groter geworden, is iets meer afgerond en heeft een verbeterd bereik van 76 meter (was 61 meter). De batterij is niet meer vervangbaar. Dat is opmerkelijk, want bij de eerder verschenen Tile Mate+ (2020) was dat nog wel het geval. Mogelijk heeft dit met waterbestendigheid te maken. Na 3 jaar zul je de Tile Mate moeten vervangen en recyclen.

Je bevestigt de Tile Mate bijvoorbeeld aan je sleutelbos, tas of ander voorwerp.

Tile Mate 2021 aan een waterfles.

Je kan hem natuurlijk ook gewoon los in je tas stoppen. De Mate is het meest compact kleiner en heeft niet de metalen ring. Het 2020-model van de Tile Mate+ is breed verkrijgbaar terwijl de Tile Mate 2022 gaandeweg bij steeds meer winkels te vinden is. Lees onze Tile Mate-review voor meer informatie.

Tile Mate aan sleutelbos.

Tile Pro: grootste bereik met hardste geluid

De Pro is het meest uitgebreide model. Deze heeft een groot bereik van zo’n 120 meter en het hardst klinkende geluidssignaal. De Pro is vooral geschikt voor voorwerpen die je ergens diep in een tas of jas wegstopt.

Een nieuwere variant is de Tile Mate 2022. Deze heeft een bereik van 120 meter in een langwerpig design, ideaal voor aan een sleutelbos of tas. Het nieuwe model is groter van formaat en is verkrijgbaar in de kleuren zwart of wit. Hij heeft een adviesprijs van €34,99.

Tile Pro 2022 aan tas

Het 2020-model is ook nog op veel plekken verkrijgbaar in pakken van 1, 2 of 4 stuks. De adviesprijs van 35 euro ligt op het niveau van de Apple AirTag. Het verschil is dat de Tile Pro 2020 voorzien is van een metalen frame met oog en een wat meer ‘rugged’ uitstraling heeft.

Tile Sticker: overal op te plakken

De Sticker is een klein rond knopje met een zelfklevende achterkant, zodat je hem bijvoorbeeld op de afstandsbediening van je televisie, skateboard, MacBook-oplader of brillenkoker kunt plakken. Ook hiervan zijn meerdere generaties, waaronder de 2020- en 2022-versie. Die laatste heeft een verbeterd bereik van 76 meter en de niet-vervangbare batterij gaat drie jaar mee. Het design is iets aangepast ten opzichte van de 2020-versie. Het idee is verder hetzelfde: plak de sticker op een klein voorwerp en je raakt het nooit meer kwijt.

Tile Sticker 2021 aan een afstandsbediening.

De 2020-versie van de Sticker had nog een bereik 46 meter. Lees onze Tile Sticker-review voor meer informatie.

Tile Sticker 2019.

Tile Slim: de platte tracker voor je portemonnee

Voor het terugvinden van je portemonnee kun je het beste de Slim gebruiken. Deze tracker heeft het formaat van een pinpas en is qua dikte gelijk aan twee pasjes op elkaar. Ook hiervan vind je een 2020- en 2022-variant in de winkel. Daarnaast is er nog het oudere vierkante model die je nog bij diverse winkels vindt.

De Slim 2022 heeft eveneens een bereik van 76 meter gekregen (was 61 meter) en de afmetingen zijn ook iets aangepast. De nieuwste Slim meet 85,5 x 54 x 2,5mm terwijl het vorige model 86 x 54 x 2,4mm was. Alleen beschikbaar in zwart voor een adviesprijs van €34,99. Hij is waterbestendig. De ingebouwde batterij gaat drie jaar mee maar is helaas niet te vervangen.

Behalve een losse Tile Slim kun je ook een combipakket met meerdere trackers aanschaffen.

Tile Slim

Het oude vierkante model vind je hier:

Tile app: verbinding maken en zoeken

De Tile-app gebruik je om de trackers in te stellen en voorwerpen mee op te zoeken. In het overzicht bekijk je al je ingestelde apparaten en op de kaart zie je in één overzicht de geschatte locatie van je spullen. Met de app pas je ook je instellingen aan, zoals de naam, het deuntje dat afgespeeld wordt en stel je een icoontje in voor het type voorwerp waar de tracker aan bevestigd is. Om de app te kunnen gebruiken, heb je wel een account nodig. Registreren kan via e-mail.

Naast de iPhone-versie, werkt Tile ook op de Apple Watch. In de app zie je een overzicht van je voorwerpen en een knop om ernaar te zoeken. Ook wordt met een kaartje aangegeven waar ze zich op dat moment bevinden of wat de laatst bekende locatie is.

Tile en Siri: zoeken met je stem

Tile maakt ook gebruik van Siri Shortcuts, zodat je met je stem je sleutels, tas of andere voorwerpen kan opzoeken. Via de Tile-app kies je zelf welke spraakopdracht je gebruikt voor het zoeken naar voorwerpen. Je hoeft daardoor dus alleen maar Siri te activeren en te vragen om te zoeken naar je sleutels of je portemonnee.

Tile met Siri zoeken.

Tile-partners

Naast de losse trackers zit Tile-technologie ook ingebouwd in accessoires van derden:

  • Audioproducten, zoals Bose SoundSport, Sennheiser Momentum en Skullcandy oortjes
  • Powerbanks van Nomad
  • Fitnesstrackers, met name de Fitbit Inspire 2

Op de website van Tile vind je een actueel overzicht van partners.

Alternatief voor Tile

Er zijn meerdere alternatieven voor de Tile trackers. De meest voor de hand liggende is Apple’s eigen AirTag. Deze is inmiddels verkrijgbaar in slechts één uitvoering: een rond schijfje. Tile heeft als voordeel dat er meerdere modellen zijn en dat er een oogje aan de meeste modellen zit, zodat je meteen aan een sleutelbos of tas kan hangen. Bij Apple moet je daarvoor speciale houders aanschaffen. De AirTag heeft daarentegen als voordeel dat het gebruik maakt van het Zoek mijn-netwerk, zodat miljoenen andere Apple-gebruikers je kunnen helpen om je spullen terug te vinden. Dit netwerk staat ook open voor externe partijen, maar Tile heeft een aanklacht tegen Apple lopen. De kans is daarom klein dat Tile binnenkort aanhaakt.

Bekijk ook

AirTag: alles over Apple's slimme tracker

De AirTag is een nieuw accessoire van Apple waarmee je persoonlijke spullen kunt terugvinden. Er waren al concurrerende trackers van Tile en andere merken, maar de AirTag onderscheidt zich op een aantal punten. Op deze pagina lees je alles over de AirTag functies, specs, prijzen en meer.

Een ander alternatief is de Chipolo ONE Spot. Deze is in tegenstelling tot de Tile rond vormgegeven en is een stukje luider. Let op dat je de juiste variant te pakken hebt: de gewone Chipolo ONE werkt niet met het Zoek mijn-netwerk. Je moet de nieuwere Chipolo ONE Spot hebben. Daarnaast is er een Chipolo ONE Ocean Edition, gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan. Als je die aanschaft gaat er een donatie van $1 naar een goed doel. Lees onze review als je meer wilt weten over de Chipolo ONE Spot.

Bekijk ook

Review: Chipolo ONE Spot, de tracker die je erbij wilt hebben

In deze review lees je alles over de Chipolo ONE Spot, de enige andere tracker die gebruik maakt van het Zoek mijn-netwerk van Apple. Wij hebben 'm alvast getest, in aanloop naar de introductie in juni.