Tile Pro aan tas.

Alles over Tile: de Bluetooth-trackers om voorwerpen te vinden

Met Tile weet je altijd waar je spullen zijn. De Tile-accessoires zijn een populair middel om je sleutels, portemonnee en andere voorwerpen op te zoeken als je ze kwijt bent. Welke modellen zijn er en wat kun je er allemaal mee? Lees hier alles over Tile!

Ben jij een beetje een rommelkont en ben je altijd je sleutels kwijt? Weet je nooit waar je je portemonnee nu weer neergelegd hebt? Dan zijn de accessoires van Tile wat voor jou. In deze gids bespreken we alle mogelijkheden van Tile, lees je wat de prijzen zijn en vergelijken we de modellen van de trackers.

Dit lees je in dit artikel over Tile:

Wat is Tile?

De Tile is een kleine Bluetooth-tracker die je vastmaakt aan voorwerpen die je gemakkelijk kwijtraakt. Met Bluetooth staat de Tile in verbinding met je iPhone. Hierdoor zie je via de bijbehorende app waar je Tile en dus het voorwerp waar deze aan bevestigd is, zich bevindt. Je ziet in de app een kaartje met de geschatte locatie van je voorwerp, maar je kan ook op een knop drukken om een geluidje af te spelen. Aan de hand van dit geluidje hoor je dus waar het voorwerp is. Er zit ook een knop op de Tile zelf, waarmee je zelfs je iPhone kan opzoeken.

Naast de losse trackers zit Tile ook ingebouwd in een aantal apparaten van bedrijven waar ze mee samenwerken. Zo zit het standaard in de Bose SoundSport-oordopjes, de Sennheiser Momentum-serie, de Nomad Powerbank en een aantal andere merken. Op de website van Tile vind je een actueel overzicht van partners.

Tile spullen terugvinden

Als je buiten Bluetooth-bereik komt, is er geen man over boord. Stel, je hebt je portemonnee ergens in de stad verloren. Zodra een andere Tile-gebruiker in de buurt komt, wordt de locatie van de portemonnee naar jou doorgestuurd. Het bedrijf noemt dit de Community Find. Tile belooft daarbij zorgvuldig om te gaan met je privacy en dat jouw locatie nooit voor iemand anders zichtbaar is. Het samenwerken met de community loopt dan ook anoniem.

Een andere functie zijn de Smart Alerts. Je kan een locatie instellen die gekoppeld is aan een voorwerp. Zodra je deze locatie verlaat en het voorwerp achter laat, krijg je een melding op je iPhone. Op deze manier kun je bijvoorbeeld nooit meer je portemonnee of huissleutels vergeten als je de deur uit gaat. De Smart Alerts werken ook automatisch, zodra een voorwerp minimaal vijf minuten op een locatie is. Dit kan van pas komen als je op het terras of in een restaurant zit en je daar per ongeluk je autosleutels achterlaat.

Tile Premium: extra betaalde dienst met meer functies

De Smart Alerts maken deel uit van Tile Premium, de extra dienst. Deze dienst kost €34,99 per jaar of €3,49 per maand. Behalve de Smart Alerts krijg je ook een uitgebreide locatiegeschiedenis van 30 dagen, gratis batterijvervanging voor geschikte modellen, kun je ze onbeperkt delen met vrienden en familie en een extra lange garantieperiode van drie jaar. Je kan Premium 30 dagen gratis proberen en is elk moment opzegbaar.

Tile modellen: deze versies zijn er

In totaal zijn er vier verschillende modellen beschikbaar:

Tile Sticker: overal op plakken

De Sticker is het nieuwste lid van de familie. Dit is een klein rond knopje met een zelfklevende achterkant, zodat je hem bijvoorbeeld op de afstandsbediening van je televisie, je MacBook-oplader of je brillenkoker kan plakken. De Sticker heeft een bereik van 46 meter en is waterbestendig. De batterij gaat zo’n drie jaar mee en je kan hem ook weer van een voorwerp verwijderen en ergens anders op plakken. Mogelijk heb je dan wel een nieuwe plakstrip nodig. De Sticker is er in het zwart en komt in een twee- of vier-pack. Prijzen zijn vanaf ongeveer €37.

Tile Sticker 2019.

Tile Pro: grootste bereik met hardste geluid

De Pro is het meest uitgebreide model. Deze heeft een groot bereik van zo’n 122 meter en de luidste geluidssignaal. Deze is dus vooral geschikt voor voorwerpen die je ergens in een tas of jas wegstopt. De batterij kan je zelf vervangen en je kan kiezen uit een witte of zwarte variant. Bovendien is hij waterafstotend. De Pro is beschikbaar vanaf zo’n €35 voor een los exemplaar. Er zijn ook pakketten met twee of vier Pro’s. Nieuwste model komt uit oktober 2019.

Tile Pro aan tas.

Tile Mate: de tracker voor gemiddeld gebruik

De Mate is voor het meeste gebruik voldoende. Deze versie heeft een gemiddeld bereik van 61 meter en stuurt een luid geluidssignaal af als je ernaar zoekt. Ook deze heeft een vervangende batterij en bevestig je bijvoorbeeld aan een sleutelring. Deze Tile is ideaal voor het volgen van je sleutels, maar je kan hem natuurlijk ook gewoon los in je tas stoppen. De Mate lijkt qua design erg op de Pro, maar is wel een fractie kleiner. Nieuwste model komt uit oktober 2019.

Tile Mate aan sleutelbos.

Tile Slim: de platte tracker voor je portemonnee

Voor het zoeken van je portemonnee kun je het beste de Slim gebruiken. De nieuwste versie van oktober 2019 heeft hetzelfde formaat als een pinpas en is qua dikte gelijk aan twee pasjes. De Slim is net als de Sticker waterbestendig en heeft hetzelfde bereik als de Mate (61 meter). Ook de geluidssterkte van het signaal is even hard als van de Mate. Je stopt de Slim makkelijk weg in je portemonnee of pasjeshouder. De ingebouwde batterij gaat drie jaar mee en kan je helaas niet vervangen.

Tile Slim 2019.

Tile vergelijken: verschillen tussen de modellen

In de basis kun je met elk model hetzelfde: je zoekgeraakte spullen terugvinden. Ze werken allemaal met de app en laten je een geluidje afspelen om je voorwerpen te zoeken. Ook kun je voor elke Tile de Premium-dienst afsluiten.

Toch zijn er genoeg onderlinge verschillen. In onderstaande tabel hebben we kort op een rijtje gezet op welke punten de modellen van elkaar verschillen.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk de tabel via de directe link.

Tile app: verbinding maken en zoeken

De Tile-app gebruik je om de trackers in te stellen en voorwerpen mee op te zoeken. In het overzicht bekijk je al je ingestelde apparaten en op de kaart zie je in één overzicht de geschatte locatie van je spullen. Met de app pas je ook je instellingen aan, zoals de naam, het deuntje dat afgespeeld wordt en stel je een icoontje in voor het type voorwerp waar de tracker aan bevestigd is. Om de app te kunnen gebruiken, heb je wel een account nodig. Registreren kan via e-mail.

Naast de iPhone-versie, werkt Tile ook op de Apple Watch. In de app zie je een overzicht van je voorwerpen en een knop om ernaar te zoeken. Ook wordt met een kaartje aangegeven waar ze zich op dat moment bevinden of wat de laatst bekende locatie is.

Tile en Siri: zoeken met je stem

Tile maakt ook gebruik van Siri Shortcuts, zodat je met je stem je sleutels, tas of andere voorwerpen kan opzoeken. Via de Tile-app stel je zelf bij je apparaten in welke spraakopdracht het zoeken naar je voorwerpen activeert. Je hoeft daardoor dus alleen maar Siri te activeren en te vragen om te zoeken naar je sleutels of je portemonnee.

Tile met Siri zoeken.

Alternatief voor Tile

Er zijn een aantal alternatieven voor de Tile trackers. Eén van de alternatieven is de Chipolo. Deze is in tegenstelling tot de Tile rond vormgegeven en is een stukje luider. De Chipolo is waterbestendig en de batterij gaat zo’n één jaar mee. De prijs van de Chipolo ligt op ongeveer hetzelfde niveau als de Tile, maar je kan dan wel kiezen voor verschillende kleuren.

Chipolo bekijken:

Er gaan ook al tijden geruchten dat Apple druk bezig is met het maken van een eigen Bluetooth-tracker. Er zijn in iOS al meerdere aanwijzingen voor gevonden en het maakt onderdeel uit van de Zoek mijn-app. Het maakt gebruik van augmented reality om je voorwerpen op te sporen. Wanneer Apple haar trackers aan gaat kondigen, is nog niet bekend. De trackers lijken de naam AirTag te krijgen. In onze uitleg over de AirTag lees je er meer over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen bluetooth, tracker