Activeringsslot op de iPhone.

Activeringsslot op de iPhone, iPad en Apple Watch: activeren, uitschakelen en meer

Het Activeringsslot op de iPhone, iPad en Apple Watch beschermt je tegen onrechtmatig gebruik van een verloren toestel. Maar hoe schakel je Activeringsslot in en hoe haal je dit er weer af, bijvoorbeeld als je je toestel wil verkopen? In dit artikel lees je alles.

Activeringsslot op de iPhone.
Zoek mijn iPhone op de iPhone, iPad en Apple Watch bevat een functie genaamd Activeringsslot (Activation Lock). Dankzij het Activeringsslot kan voorkomen worden dat iemand anders jouw toestel wist en in gebruikt neemt, zonder dat het wachtwoord van je Apple ID vereist is. In deze gids lees je alles over deze functie, zoals hoe je het Activeringsslot eraf moet halen en wat je moet doen om het in te stellen.

Activeringsslot op de iPhone, iPad en Apple Watch

Activeringsslot van Zoek mijn iPhone is beschikbaar op elke iPhone, iPad, iPod touch en Apple Watch. Er zijn echter twee voorwaarden waar de toestellen aan moeten voldoen:

 • iPhone, iPad en iPod touch draait minimaal op iOS 7.
 • Apple Watch draait op watchOS 2 of nieuwer.

Dankzij het Activeringsslot is een Apple ID en wachtwoord vereist om een aantal belangrijke taken uit te kunnen voeren. Is deze optie ingeschakeld, dan dien je altijd het Apple ID en wachtwoord in te voeren bij het uitschakelen van Zoek mijn iPhone, bij het wissen van het apparaat en bij het opnieuw activeren en gebruiken. Dit voorkomt dat iemand anders bij diefstal zomaar jouw toestel in gebruik kan nemen. Het Activeringsslot werkt ook als je het apparaat op afstand wist via Zoek mijn iPhone. Activeringsslot is niet beschikbaar voor de Mac.

Activeringsslot inschakelen

Om het Activeringsslot in te schakelen, log je op het desbetreffende toestel in via iCloud en zet je Zoek mijn iPhone aan. Je vindt deze optie bij Instellingen > je naam > iCloud > Zoek mijn iPhone. Zodra je deze optie inschakelt, wordt het Activeringsslot aangezet. Je Apple ID en wachtwoord worden dan veilig opgeslagen op de activeringsservers van Apple en gekoppeld aan het serienummer van het desbetreffende toestel.

Zoek mijn iPhone inschakelen voor Activeringsslot.

Activeringsslot verwijderen

Zolang je het toestel in gebruik houdt, wordt aangeraden om het Activeringsslot ingeschakeld te houden. Pas als je het toestel weggeeft of verkoopt, dien je het Activeringsslot voor de volgende eigenaar te verwijderen. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Tik op je naam, gevolgd door iCloud en ga naar Zoek mijn iPhone.
 3. Zet de schakelaar bij Zoek mijn iPhone uit. Voer daarna het wachtwoord van je Apple ID in.
 4. Ga daarna terug naar Instellingen, gevolgd door Algemeen.
 5. Kies voor Stel opnieuw in en daarna voor Wis alle inhoud en instellingen om het toestel volledig te wissen. Hierdoor kan de volgende eigenaar met een nieuwe lege iPhone van start gaan en in gebruik nemen.

Wis iPhone voor uitschakelen Activeringsslot.

Activeringsslot bij tweedehands iPhone, iPad en iPod touch

Activeringsslot op de iPhone.Heb je een tweedehands iPhone, iPad of iPod touch gekocht en probeer je het toestel te activeren, dan stuit bij het opstartproces mogelijk op het Activeringsslot. Je ziet hier dan de screenshot zoals hiernaast, met daarbij de eerste letter van het Apple ID van de vorige eigenaar. Is de eigenaar nog bij je aanwezig, vraag dan of hij of zij de juiste gegevens invult. Het toestel wordt dan van het account van de vorige eigenaar verwijderd.

Mocht de vorige eigenaar niet aanwezig zijn, vraag hem of haar dan onderstaande stappen te volgen om het Activeringsslot te verwijderen:

 1. Ga naar iCloud.com en log in met het Apple ID dat weergegeven staat op het scherm van het desbetreffende toestel. Vul eventueel een code in als tweestapsverificatie of tweefactorauthenticatie ingesteld is.
 2. Kies dan voor Zoek iPhone.
 3. Klik bovenin op Alle apparaten en selecteer het desbetreffende toestel.
 4. Selecteer voor de optie Verwijder uit account.
 5. Schakel nu het toestel uit en opnieuw in. Het toestel kan nu opnieuw ingesteld worden met het account van de nieuwe eigenaar.

Verwijder uit account bij iCloud.

Als bij het opstarten blijkt dat het tweedehands toestel niet gewist is, volg dan de stappen zoals hierboven bij het kopje Activeringsslot verwijderen. Let er dan wel op dat je het Apple ID en wachtwoord van de vorige eigenaar nodig hebt om het toestel volledig te wissen en het Activeringsslot te verwijderen. De vorige eigenaar kan ook op afstand zijn of haar toestel wissen en het Activeringsslot verwijderen door de Zoek mijn iPhone-app te openen op een ander apparaat of in te loggen via iCloud.com. Vraag hem of haar daar dan te kiezen voor het nog niet gewiste toestel en te selecteren voor Acties > Wis iPhone/iPad. Het te wissen toestel moet wel verbonden zijn met een Wi-Fi- of mobiel netwerk.

Wis iPad voor verwijderen Activeringsslot.

Activeringsslot controleren

Update 29 januari 2017: Apple heeft deze tool offline gehaald, waardoor je niet meer vooraf kunt controleren of een toestel nog op naam van iemand anders staat.

Update 9 maart 2017: Er is een (tijdelijke?) nieuwe methode waarmee je toch kunt controleren of het activeringsslot actief is.

Je kunt ook te allen tijde controleren of het Activeringsslot nog actief is op een iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch. Ga hiervoor naar deze website en voer daar het IMEI of serienummer in. Het serie- en IMEI-nummer is het eenvoudigst te vinden via Instellingen > Algemeen > Info. Op sommige toestellen vind je het juiste nummer op de achterkant of aan de binnenkant van de simkaarthouder. Ook op de oorspronkelijke verpakking van het toestel is dit nummer te vinden.

Activeringsslot controleren.

Activeringsslot op de Apple Watch

Het Activeringsslot is ook aanwezig op de Apple Watch. Ook hier voorkomt het Activeringsslot dat een gebruiker bij diefstal de Apple Watch zomaar kan gebruiken. Bij het Activeringsslot op de Apple Watch heb je namelijk het Apple ID en wachtwoord nodig wil je het volgende doen:

 • De Apple Watch loskoppelen van de gekoppelde iPhone.
 • De Apple Watch koppelen aan een nieuwe iPhone.

Het Activeringsslot op de Apple Watch wordt automatisch aangezet zodra je Zoek mijn iPhone ingeschakeld hebt op de gekoppelde iPhone. Je hoeft hier dus niks apart voor te doen.

Om het Activeringsslot van een Apple Watch te verwijderen, hoef je alleen maar de Apple Watch van de gekoppelde iPhone los te koppelen:

 1. Hou de Apple Watch en iPhone dicht bij elkaar en ga op de iPhone naar de Watch-app.
 2. Tik op het tabblad Mijn Watch op de juiste Apple Watch en tik daarna op het kleine i’tje.
 3. Kies nu voor Koppel Apple Watch los. Voer het wachtwoord van het getoonde Apple ID-account in.

Apple Watch loskoppelen voor verwijderen Activeringsslot.

Als de Apple Watch niet meer gekoppeld is aan een iPhone of niet meer in bezit is, maar het Activeringsslot is nog wel ingeschakeld, dan doe je het volgende bij watchOS 3:

 1. Ga naar de Zoek mijn iPhone-app en tik op de Apple Watch in de lijst met apparaten.
 2. Kies voor Taken en tik op Wis Watch.

Zit de Apple Watch nog op watchOS 2, doe dan het volgende:

 1. Ga naar iCloud.com en log in met je Apple ID.
 2. Ga naar Instellingen en klik op de Apple Watch onder het kopje Mijn apparaten.
 3. Klik daarna op het kruisje naast de Apple Watch om hem van het account te verwijderen en het Activeringsslot uit te schakelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Devices
Onderwerpen activeren, zoek mijn iphone