Cloak VPN op de Mac

Veilig internetten bij Wi-Fi hotspots met je iPhone, iPad en Mac

Als je gratis Wi-Fi-hotspots gebruikt, loop je risico dat data wordt onderschept. Met een VPN kun je dit voorkomen. Deze gids geeft meer uitleg over VPN en hoe je het gebruikt op iPhone, iPad en Mac.

Op steeds meer plekken kun je tegenwoordig gratis internetten via openbare netwerken of Wi-Fi hotspots. Bijvoorbeeld op het station, in de trein of in de bus en in verschillende winkels en uitgaansgelegenheden. Maak je graag gebruik van hotspots en onbeveiligde Wi-Fi-netwerken, realiseer je dan dat de gegevens die je verstuurt vrij gemakkelijk te onderscheppen zijn. Dus ook e-mailberichten en wachtwoorden die je intikt. Je kunt dit voorkomen door een beveiligde VPN-verbinding te gebruiken en deze tip legt uit hoe dat werkt.


Cloak VPN op de Mac

Veilig internetten bij hotspots

Bij steeds meer winkels, luchthavens, café’s en restaurants kun je gebruik maken van internet, bijvoorbeeld bij Starbucks, McDonalds en de Apple Store. Ook zijn er providers die gratis hotspots aanbieden, bijvoorbeeld KPN en T-Mobile. Met je iPhone, iPad en Mac kun je je aanmelden bij de hotspot om gratis te kunnen internetten. Deze publieke Wi-Fi-netwerken zijn echter niet veilig. Kwaadwillenden die op hetzelfde netwerk zitten kunnen vrij gemakkelijk al het dataverkeer onderscheppen.

Je kunt je daartegen beschermen met een Virtual Private Network (VPN).

Wat is een VPN?

Een VPN is een dienst die een beveiligde, directe verbinding vanaf jouw computer naar een ander netwerk maakt. De VPN-aanbieder zorgt voor de beveiliging, dus dit moet wel een vertrouwde partij zijn. Gelukkig hebben vrijwel alle VPN-aanbieders goede bedoelingen, maar het kan zin hebben om toch even goed te kijken. De van oorsprong Noorse browsermaker Opera biedt bijvoorbeeld een iOS-browser met VPN-functie aan, maar zij zijn sinds 2016 overgenomen door een Chinees bedrijf. Daardoor kan data over je internetgedrag bij de Chinese overheidsdiensten terecht komen. Kies daarom liever voor een Europese partij die volgens de Europese datawetgeving werkt.

Waarom een VPN?

Een VPN beschermt je data op een onbeveiligd Wi-Fi-netwerk. Sinds iOS 10 laat Apple bij deze onbeveiligde netwerken een beveiligingswaarschuwing zien, waarmee ze je bewust proberen te maken van de risico’s. Sommige data die je verstuurt is versleuteld, dankzij de https aan het begin van een webadres. Voor andere informatie zoals je e-mail, bezochte websites en apps die je gebruikt, geldt dat niet. Zodra je een VPN activeert wordt al je dataverkeer versleuteld, zodat anderen het niet kunnen bekijken. Aanvallers zouden kunnen proberen om de versleuteling te hacken, maar dit kost vaak meer moeite dan het oplevert.

Voor wie is een VPN interessant?

Vooral voor mensen die vaak onderweg zijn en in koffiebars rondhangen is het verstandig om regelmatig gebruik te maken van een VPN als je bijvoorbeeld bezig bent met mobiel bankieren of e-mail beantwoorden. Als een kwaadwillende toegang krijgt tot jouw e-mailaccount, kan deze persoon namelijk ook de wachtwoorden van heel veel andere diensten die je gebruikt opvragen of resetten.

VPN’s zijn ook nuttig als je toegang wilt tot een bedrijfsnetwerk en wilt voorkomen dat bedrijfsgeheimen uitlekken. Zeker als je langere tijd op een bepaalde plek bent, bijvoorbeeld als je op je hotelkamer verbinding maakt met het hotelnetwerk, loont het de moeite om een VPN in te schakelen.

Een derde reden om een VPN in te schakelen, is als je gebruik wilt maken van diensten die alleen in een bepaalde regio beschikbaar zijn, bijvoorbeeld streaming videodiensten zoals Netflix of NPO. Vanaf je vakantieadres kun je bijvoorbeeld naar Nederlandse tv-programma’s kijken door te doen alsof je in Nederland bent. Je moet dan wel een VPN kiezen die een locatie in Nederland aanbiedt.

Niet altijd VPN nodig

Moet je even snel je e-mail ophalen, dan kan het verstandiger zijn om dit via de 4G-verbinding dan je iPhone te doen. Gebruik je een Mac of iPad, dan kun je hiervoor de persoonlijke hotspot van je iPhone gebruiken om de internetverbinding te delen met andere apparaten die je gebruikt.

Welke VPN-dienst voor iPhone, iPad en Mac?

Er zijn tientallen VPN-diensten waar je gebruik van kunt maken, zoals Tunnelbear, SurfEasy, OpenVPN of Cloak VPN. Een round-up kun je vinden in onze vergelijking van VPN-apps. Vaak zijn deze VPN-diensten ook op de Mac beschikbaar.

Bekijk ook

Dit zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad? Waar moet je op letten, welke zijn gratis en welke zijn extra veilig? We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.

Twijfel je welke je moet nemen, dan adviseren we om naar Cloak VPN of TunnelBear te kijken. In onze uitleg over VPN instellen op je iPhone en iPad hebben we TunnelBear als voorbeeld gebruikt. Bij deze app zie je een beer opduiken in het land dat je hebt gekozen.

Bekijk ook

VPN instellen op je iPhone en iPad om beveiligd te internetten

Gebruik een VPN op je iPhone of iPad om veilig te kunnen internetten! Deze tip legt uit hoe je een VPN instelt op je toestel en de VPN-verbinding inschakelt.

tunnelbear-uitleg-1

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!