1Password iPhone

Beste apps voor tweestapsverificatie op iPhone en iPad

Je kunt je e-mail, accounts en andere diensten nog beter beveiligen met tweestapsverificatie. In dit artikel vind je 5 apps waarmee je dit nog handiger doet.

Tweestapsverificatie. Het is de ideale manier om je online accounts nog eens extra te beveiligen, zodat hackers en kwaadwillenden niet kunnen inloggen in je e-mail, Apple ID en bij andere online diensten. Daarvoor kun je het mobiele telefoonnummer van je iPhone gebruiken, maar er zijn ook allerlei apps die tweestapsverificatie net wat handiger maken. In dit artikel zetten we er vijf op een rij.

1Password iPhone

Wat is tweestapsverificatie?

Accounts van online diensten zijn standaard beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Met tweestapsverificatie beveilig je je account nog eens extra, doordat je een unieke code krijgt toegestuurd op een vertrouwd apparaat. Omdat de code steeds wisselt, is hij zeer lastig te kraken. Een dief heeft niet genoeg aan je gebruikersnaam en wachtwoord, maar moet ook beschikken over de code die naar je iPhone is verstuurd. Het zorgt ervoor dat je alleen kunt inloggen op een account als je de iPhone bij de hand hebt. We hebben in het artikel ‘Veilig wachtwoorden beheren op iPhone en iPad‘ al eens besproken wat je zoal kunt doen om je account te beveiligen. In dit artikel gaan we dieper in op de diverse apps die voor tweestapsverificatie gebruikt kunnen worden.

Welke accounts werken met tweestapsverificatie?

Niet iedere online dienst heeft tweestapsverificatie. Daarnaast kan niet iedere dienst de onderstaande apps gebruiken. Dat klinkt verwarrend, maar geen nood: op twofactorauth.org staat een lijst van alle webdiensten waar je verificatie-apps voor kunt gebruiken.

1Password

1Password is niet alleen favoriet op de iCulture-redactie, maar ook de meest favoriete wachtwoordenapp bij de iCulture-lezers. De app biedt al jarenlang een manier om al je wachtwoorden beveiligd te bewaren, waarbij je data synchroniseert tussen iPhones, iPads, iPods, Macs maar ook Android-telefoons en Windows-computers. Handig is dat 1Password ook werkt met tweestapsverificatiecodes, wat betekent dat de app de cijfercodes kan genereren in de app. Voor het genereren van codes voor je Google-accounts heb je dus geen aparte app meer nodig en je hoeft de codes ook niet via sms binnen te krijgen. Wel zo handig. In een los artikel hebben we al uitgebreid geschreven over de mogelijkheden van 1Password. De tweestapsverificatie kan alleen worden gebruikt via een in-app aankoop van €9,99.


Google Authenticator

Google AuthenticatorGoogle is al lange tijd een groot voorstander van tweestapsverificatie en heeft zelfs een eigen app hiervoor. Met Google Authenticator kun je inloggen bij je eigen Google-accounts met behulp van de beveiligingsmethode, maar de app werkt ook met andere tweestapsverificatiewebsites waarmee je via een QR-code je account configureert. Google’s app is gratis, maar verder wel wat beperkt. Naast het instellen en gebruiken van tweestapsverificatie kun je er niet heel veel mee.

LastPass Authenticator

LastPass Authenticator
Wachtwoord-app LastPass benut de extra beveiliging van tweestapsverificatie met de LastPass Authenticator app. Deze losse app is breed inzetbaar, omdat het dezelfde codes als Google Authenticator gebruikt. Ook ondersteunt de app andere TOTP-techniek gebruikt voor tweestapsverificatie. Als je al een LastPass-gebruiker bent, is het dus een logische keus om met LastPass Authenticator aan de slag te gaan. Je kunt deze app namelijk ook gebruiken om snel op je LastPass-account in te loggen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is eenmalig een barcode inscannen die je via je LastPass-account op kunt vragen.

Authy

Authy codeEen wat uitgebreider alternatief voor tweestapsverificatie is Authy. Ook met deze app kun je een account instellen met behulp van een QR-code, of met een tweestapscode die op je account zelf wordt getoond. Dit doet Authy echter een stuk fraaier dan bovenstaande app. Voeg je bijvoorbeeld Facebook toe, dan verschijnt bij deze authenticatiecode meteen het Facebook-logo op een Facebook-blauwe achtergrond. Een handige app voor de Apple Watch laat daarnaast je tweestapscodes zien op het horloge, waardoor je de iPhone er niet meer bij hoeft te pakken. Kan worden beveiligd met Touch ID.

LaunchKey

LaunchKeyLaunchKey biedt een simpele verzamelplek voor al je verificatiecodes, maar biedt daarnaast veelzijdige beveiligingsopties om die codes veilig te houden. Je kunt ervoor kiezen om de app te beveiligen met een cijfercode, maar kunt ook een combinatieslot gebruiken waarmee je op een bepaalde manier over het scherm moet vegen. Met behulp van Bluetooth en locatie zorg je ervoor dat de app alleen op een bepaalde locatie gebruikt kan worden, waardoor tweestapsverificatie niet toegankelijk is als de iPhone bijvoorbeeld door een dief naar de andere kant van Nederland is gebracht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2016
Categorie Apps
Onderwerp tweestapsverificatie