iCloud icoon

Apps via iCloud overzetten naar een andere iPhone of iPad

Bij een nieuwe iPhone of iPad kun je via iCloud gemakkelijk apps terugzetten, die je op je vorige iPhone of iPad gebruikte. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Je hebt een nieuwe iPhone of ander iOS-apparaat gekocht en wil nu al je apps overzetten naar het nieuwe toestel. Hoe werkt dat? Als je iCloud gebruikt kun je dit draadloos doen, zonder tussenkomst van iTunes of je desktopcomputer.

Backup terugzetten vanuit iCloud.

Het overzetten van apps werkt via iCloud en als alle apps die je wilt overzetten nog beschikbaar zijn in de App Store. Behalve voor een nieuwe iPhone, werkt dit uiteraard ook voor de iPad of iPod touch.

Stap 1: Backup maken

Om te beginnen moet je via iCloud een backup maken van je oude iPhone. Dit doe je via de instellingen: ga naar Instellingen > Apple ID, iCloud, iTunes en App Store > iCloud > iCloud-reservekopie. Zet de schakelaar iCloud-reservekopie aan. Vervolgens tik je op de knop Maak nu reservekopie. Je kunt onderaan het scherm ook zien wanneer de laatste backup is gemaakt.

iCloud maakt elke 24 uur een backup van je iPhone, zolang je met een Wi-Fi-netwerk en een stroombron verbonden bent. De iCloud-backup bevat al je instellingen en appgegevens. Ook wordt een lijst van de aanwezige apps en media-content meegestuurd. Als je veel videofilms en ebooks hebt, kan het betekenen dat het backup-bestand erg groot wordt, waardoor je niet genoeg hebt aan de 5GB gratis opslagruimte van iCloud.

Via Instellingen > Algemeen > Beheer opslagruimte > Beheer opslag bij iCloud, bekijk je van welke toestellen er allemaal een iCloud-reservekopie gemaakt is. Backups van iOS-apparaten die je niet meer gebruikt kun je weggooien. Tik op de reservekopie van het huidige toestel om het backuppen van bepaalde app-gegevens uit te schakelen.

iCloud backup van apps.

Weet je zeker dat je een recente backup van je oude iPhone hebt, dan kun je verder gaan met de volgende stap.

Stap 2: Nieuwe iPhone inrichten

Als je een nieuwe iPhone in gebruik neemt, kun je aangeven dat je een bestaande backup vanuit iCloud wilt terugzetten. Dit werkt op dezelfde manier als in iTunes: je geeft aan welke backup je wilt terugzetten (als er meerdere zijn) en als je verbinding hebt met een Wi-Fi-netwerk zal de iPhone beginnen met het downloaden en installeren van alle apps. Ook eventuele mediacontent wordt daarbij meegenomen. De apps worden aanvankelijk grijs weergegeven op het scherm, maar zodra ze volledig zijn geinstalleerd krijgen ze hun normale kleur.

Heb je apps via meerdere iTunes-accounts gekocht, dan moet je het wachtwoord voor al deze accounts invoeren. Eventuele eigen content, bijvoorbeeld zelf geconverteerde films of muziek die niet in iTunes was gekocht, zul je binnen moeten halen via iTunes op de desktop. Hiervoor hoef je weinig moeite te doen: sluit de iPhone op de computer aan en vanuit iTunes wordt alle content naar de telefoon gekopieerd.

Het is niet mogelijk om backups van iCloud gedeeltelijk terug te zetten of twee backups te combineren. Heb je op je nieuwe iPhone al allerlei aanpassingen gedaan en apps geïnstalleerd, dan zul je die moeten overschrijven of alle apps opnieuw handmatig moeten downloaden vanuit de App Store. Eventueel geïmporteerde content (bijvoorbeeld ebooks of video’s) worden daarbij niet meegenomen, dus die zul je ook weer handmatig moeten toevoegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen apps, icloud