macOS Catalina met Finder en devices.

Aankopen overzetten naar je nieuwe iPhone via de Mac

Stap je over naar een andere iPhone en wil je wel alle gekochte apps en andere content meenemen? In deze tip leggen we uit hoe het overstappen naar een nieuwe iPhone werkt, waarbij je alle apps en gegevens meeneemt. Je gebruikt hiervoor iTunes of de Finder op je Mac.

Aankopen overzetten naar een andere iPhone

Als je apps hebt gekocht, wil je die natuurlijk wel meenemen naar je nieuwe iPhone. Ook als er gegevens op je toestel staan, wil je die niet kwijt zijn na de overstap. In deze tip leggen we daarom uit hoe het werkt. Je kunt de apps via iCloud overzetten naar een andere iPhone of iPad. Maar het kan ook op de desktop. Het overzetten van aankopen kan alleen als je hetzelfde Apple ID gebruikt op je oude en nieuwe toestel. Je kunt geen aankopen overzetten naar een ander account.

Apps overzetten: dit heb je nodig

Het overzetten van je apps en andere gegevens via de desktop kan op twee manieren:

 • iTunes: Heb je een oudere versie van macOS (tot en met macOS Mojave) dan gebruik je hiervoor iTunes. Dit geldt ook voor mensen die Windows gebruiken.
 • Finder: Voor macOS Catalina en nieuwer gebruik je de Finder voor het overzetten van content naar je nieuwe iPhone.

Het overzetten van apps en andere content via je desktop is een snelle en veilige methode. Hierbij kan eigenlijk niets misgaan. Je hebt alleen een Mac of Windows-computer nodig. Daarnaast heb je natuurlijk de twee iPhones en een Lightning-kabel nodig.

macOS Catalina met Finder en devices.

Backup maken van je apps

Om te zorgen dat al je apps in een backup terechtkomen, moet je eerst via iTunes of de Finder een reservekopie maken van je oude iPhone en de apps die daarop staan:

 1. Sluit je oude iPhone aan op een Mac of Windows-pc.
 2. Open iTunes of Finder en selecteer de iPhone in de linker navigatiekolom.
 3. Op het tabblad Algemeen klik je op Versleutel lokale reservekopieën.
 4. Klik op Maak reservekopie en wacht een paar minuten tot het is gelukt.
 5. Klik op Beheer reservekopieën (of op iTunes via Voorkeuren > Apparaten) om te controleren of de backup is gemaakt.

Het versleutelen van de reservekopie in stap 3 is niet noodzakelijk, maar het zorgt er wel voor dat al je gegevens van HomeKit, Gezondheid en dergelijke beveiligd worden bewaard. Zo weet je zeker dat álles in de backup zit. Wil je meer hulp bij het maken van een lokale backup in iTunes en de Finder, lees dan ons aparte artikel.

Bekijk ook

Zo maak je een lokale backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Wil je dat de gegevens op je iPhone of iPad niet verloren kunnen gaan? Lees dan in deze tip alles over een lokale backup maken op je Mac met iTunes of Finder. Van automatische backups tot het terugzetten van je reservekopie. Draadloos of via een kabeltje: zo maak je lokale backups en raak je nooit meer gegevens kwijt!

Apps installeren op nieuwe iPhone

Vervolgens ga je de nieuwe iPhone instellen, waarbij de apps worden teruggezet:

 1. Pak de nieuwe iPhone en plaats de simkaart.
 2. Zet het toestel aan zodat de tekst ‘Hallo’ verschijnt.
 3. Volg de stappen totdat Zet terug via Mac of pc verschijnt.
 4. Sluit de nieuwe iPhone aan op de computer, open iTunes of de Finder en selecteer je nieuwe iPhone.
 5. Klik op Zet reservekopie terug en kies de zojuist gemaakte backup.
 6. Vul het wachtwoord van de versleutelde backup in en wacht tot de gegevens zijn overgezet.

Vervolgens voltooi je de installatie op de nieuwe iPhone. Het kan wel een tijdje duren voordat alle apps en andere gegevens zijn overgezet vanuit de computer.

Alternatief: iMazing

In plaats van iTunes of de Finder kun je ook gebruik maken van tools van derden. Een veelgebruikte tool is die van iMazing. Het grote voordeel daarvan is dat je zelf kunt kiezen welke data je wilt overzetten, terwijl bij Apple alles wordt meegenomen. Ook werkt iMazing bij eerdere iOS-versies. De tool maakt altijd een backup, voor als er iets misgaat.

Een stappenplan van iMazing vind je hier.

Lees ook:

Bekijk ook

Gegevens overzetten naar je nieuwe iPhone: zo werkt het

Ben je overgestapt naar een nieuwe iPhone? Gefeliciteerd! Maar hoe zet je alle gegevens veilig over? Dat vertellen we je in dit artikel. We laten je zien hoe de iPhone-migratie werkt.

Toe aan een nieuwe iPhone? Bekijk dan ons overzicht met de nieuwkomers van dit jaar!

Bekijk ook

Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Heb jij een nieuwe iPhone nodig? Of kun je nog wel even vooruit? Ontdek op welke punten jij erop vooruit gaat met een nieuw toestel. We geven ook antwoord op vragen als: wanneer komt er een nieuwe iPhone? En welke nieuwe iPhones zijn er?

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes