Kompas kalibreren op iPhone

Kompas kalibreren op de iPhone: zo doe je dat

Soms moet je het iPhone-kompas opnieuw kalibreren, zodat deze weer de juiste richting aangeeft. In deze tip lees je hoe het kalibreren van het iPhone-kompas werkt.

Tijdens het gebruik van de Kompas-app op de iPhone kun je opeens een melding krijgen dat het tijd is om te kalibreren. Dit zorgt ervoor dat het kompas weer de juiste richting aangeeft. Met een paar simpele stappen kun je het kompas kalibreren en deze tip legt uit hoe dat werkt.


Kompas kalibreren op iPhone

Kompas kalibreren op de iPhone

Als je de Kompas-app voor de eerste keer gebruikt moet je deze kalibreren. Ook later kan het nodig zijn om een kalibratie uit te voeren. De iPhone waarschuwt wanneer het tijd is om dit weer eens opnieuw te doen en toont daarbij een scherm zoals in de afbeelding hierboven.

Kalibreren doe je door het scherm zo te kantelen dat de rode bal rondom de cirkel rolt. Je moet je iPhone dus helemaal om z’n eigen as draaien, zodat alle streepjes van de cirkel ingekleurd worden. Het is mogelijk dat je dit meerdere keren moet herhalen, omdat je de iPhone te snel ronddraait. Heb je te snel gedraaid, dan herken je dit aan de streepjes die niet in zijn geheel wit gemaakt zijn.

Kompas kalibreren in de auto?

Zit je in de auto wanneer je de kalibratiemelding krijgt, dan hoef je deze handeling niet meteen uit te voeren. Verstandiger is om je iPhone in een autohouder te stoppen of op het dashboard te leggen. Nadat je (in de bebouwde kom) een aantal bochten met de auto hebt gemaakt wordt het toestel automatisch gekalibreerd. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je altijd bij het uitstappen gaan kalibreren.

Waarom kalibreren?

De melding dat je het kompas opnieuw moet kalibreren kan verschijnen in de Kompas-app zelf of in andere apps die je in combinatie met het kompas gebruikt, bijvoorbeeld Google Maps.

Het digitale kompas werkt zoals een magnetisch naaldkompas en de nauwkeurigheid ervan kan worden aangetast door magnetische voorwerpen of andere omgevingsinvloeden. Als je de iPhone dichtbij een speaker, een sterke magneet of de oordopjes van de iPhone houdt, kan de meting onbetrouwbaar zijn. Ook op het dashboard van je auto kan er interferentie optreden.

Sommige locaties veroorzaken meer magnetische storing dan andere. Na het updaten van je iPhone kan het voorkomen dat de waarschuwing om te kalibreren vaker verschijnt. Dit heeft volgens Apple ermee te maken dat de kalibratiedatabase opnieuw moet worden aangemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!