iPad-Pro-met-Apple-Pencil

Apple Pencil vergelijken: de verschillen tussen de modellen

Wil je graag tekenen op een iPad met de Apple Pencil? Dan zijn er twee modellen waarmee je dat kunt doen. In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen de originele Apple Pencil en de Apple Pencil 2. Ook handig als je nog geen iPad hebt en twijfelt welke je moet hebben om mee te tekenen!

Prijs (vanaf €119,-)

Apple Pencil vergelijken: de verschillen naast elkaar

Voor de iPad zijn diverse tekenpennen beschikbaar. Apple heeft zelf ook een serie tekenpennen. De Apple Pencil is een soort schrijfpen waarmee je notities, mooie tekeningen, schetsen of zelfs schilderijen kunt maken. Hij is drukgevoelig, waardoor de ingebouwde sensoren merken of je hard of zacht drukt. De Apple Pencil werkt daardoor net als een potlood.

Alle recente iPad-modellen zijn geschikt voor de Apple Pencil, maar je moet even goed opletten welke je nodig hebt: de eerste of de tweede generatie Apple Pencil. In deze Apple Pencil vergelijking zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij. Heb je nog geen iPad en twijfel je welke het meest geschikt is om mee te tekenen, dan helpt dit artikel. En hoe zit het eigenlijk met de Logitech Crayon, het goedkopere alternatief?


Dit zijn de actuele prijzen van de Apple Pencil en het belangrijkste alternatief, de Logitech Crayon:

Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2 verschillen

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Apple Pencil 1e generatie met een adviesprijs van €119,-) en de Apple Pencil 2 die met een adviesprijs van €149,- iets duurder is:

 • De Apple Pencil 2 werkt met de iPad Pro 2018, iPad Air 4 en iPad mini 6 (en nieuwere generaties daarvan). Heb je een recente Pro, Air of mini, dan moet je de tweede generatie hebben. Andere iPads werken met de Pencil 1.
 • De Apple Pencil 2 is iets duurder. Met een adviesprijs van €149,- is deze zo’n drie tientjes duurder dan de eerste generatie. Hou er ook rekening mee dat de Apple Pencil 2 een duurdere iPad vereist. De eerste generatie gebruik je op de relatief goedkopere iPads.
 • De hogere prijs komt vooral door de functies: de Apple Pencil 2 laat je twee keer met je vinger op de zijkant tikken, zodat je in een app bijvoorbeeld kunt wisselen tussen een potlood en een gummetje.
 • Opladen van de Apple Pencil 2 doe je draadloos via magneten aan de zijkant van de iPad. Bij de eerste generatie Apple Pencil haal je het dopje van de achterkant en steek je hem in de Lightning-ingang van de iPad. Er zit ook een adapter bij waarmee je via een kabel op kan laden. Voor de gewone iPad 2022 is een extra usb-c-adapter vereist. Deze wordt meegeleverd bij de Apple Pencil 1 in de nieuwste uitvoering.
 • Opbergen van de Apple Pencil 2 gaat makkelijker dankzij de magnetische bevestiging. Dat ontbreekt bij de eerste generatie.
 • Het design is verschillend: de matte afwerking van de Apple Pencil 2 ligt prettiger in de hand dan de glimmende eerste generatie. Bovendien heeft de Apple Pencil 2 een platte zijkant. Hierdoor rolt hij ook niet zo snel van een tafel.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de Apple Pencil in combinatie met de iPad Pro uit 2017 en nieuwere iPad Pro’s nauwkeuriger werkt dankzij het ProMotion-display. Dit scherm ververst met 120Hz, waardoor penstreken nauwkeuriger de punt van de Apple Pencil volgen. Er is minder vertraging en dat kan bij het tekenen goed van pas komen.

Apple Pencil 2 notities maken

Apple Pencil overeenkomsten

Beide modellen hebben ook veel overeenkomsten. Dit zijn de belangrijkste:

 • De Pencils zijn drukgevoelig. Dat betekent dat hij met sensoren meet hoe hard je op het scherm drukt en of je de Apple Pencil recht of schuin houdt.
 • De punten zijn verwisselbaar en identiek. Hoewel de schrijfpunten lang mee gaan, kun je ze bij allebei vervangen. Een set van vier stuks kost €25.
 • De Apple Pencil werkt alleen in combinatie met de iPad en dus niet met de iPhone of een andere smartphone of tablet.
 • Beide modellen zijn alleen in het wit verkrijgbaar.

Apple Pencil punt vervangen

Apple Pencil verschillen: design en functies

Als je puur kijkt naar het design, dan vinden we de Apple Pencil 2 de betere schrijfpen. Dat komt vooral door de vorm en de afwerking van het materiaal. Doordat één kant van de Pencil 2 plat is, ligt dat lekkerder in de hand. Bovendien voorkom je hiermee dat hij van de tafel af rolt, wat bij de eerste generatie nogal eens gebeurt. Ook ziet de tweede generatie er een stuk strakker uit. Dat komt vooral doordat het opladen nu volledig draadloos gaat, via de zijkant van de iPad. Bij de eerste generatie steek je de pen in de Lightning-ingang van de iPad door het dopje aan de achterkant er vanaf te halen. Die raak je dan ook gemakkelijk kwijt.

Apple Pencil 2018

Heb je een iPad Pro 2022, dan kun je in combinatie met de Apple Pencil 2 ook de hover functie gebruiken. Dat betekent dat je met de Apple Pencil boven het scherm kunt ‘zweven’. De iPad herkent dit en kan al laten zien waar je op mikt, zonder dat je het scherm echt hebt aangeraakt.

Als je de andere functies van beide schrijfpennen naast elkaar zet, merk je dat er niet heel veel verschillen zijn. Wel heeft de Apple Pencil 2 één groot voordeel en dat is dat je twee keer op de zijkant kan tikken om van tool te wisselen. Bijvoorbeeld tussen een pen en een gum. Dat moet wel ondersteund worden door jouw favoriete schrijf- of tekenapp. Bij de eerste generatie moet je altijd op het scherm tikken om bijvoorbeeld het gummetje te selecteren.

Apple Pencil liggend

Geschikte iPads
Als je al een iPad hebt, is de keuze voor het model Apple Pencil snel gemaakt. Je hebt namelijk geen keuze, want geen enkele iPad is geschikt voor beide Apple Pencils. De Apple Pencil 2 werkt vanaf de iPad Pro uit 2018, iPad Air 4 uit 2020 en iPad mini uit 2021 en nieuwer. Alle andere iPad-modellen uit 2015 en later werken met de eerste generatie Apple Pencil (met uitzondering van de gewone 9,7-inch iPad uit 2017).

Het is dus niet zo dat je vrij kunt kiezen welke Apple Pencil je neemt. Apple bepaalt welke generatie je kunt gebruiken en het is dus goed mogelijk dat je op een gloednieuw aangekondigde iPad toch nog de eerste generatie Apple Pencil nodig hebt.

Verder moet je er rekening mee houden dat bij de Apple Pencil 2 niet alleen de aanschafprijs hoger is, maar ook de prijs van de benodigde iPad. Wil je zo voordelig mogelijk tekenen met de Apple Pencil, dan kun je dus beter voor de eerste generatie kiezen.

De Apple Pencil 2 is geschikt voor:

12,9‑inch iPad Pro:

 • 6e generatie (2022)
 • 5e generatie (2021)
 • 4e generatie (2020)
 • 3e generatie (2018)

11-inch iPad Pro:

 • 6e generatie (2022)
 • 5e generatie (2021)
 • 4e generatie (2020)
 • 3e generatie (2018)

iPad Air:

 • 4e generatie (2020)
 • 5e generatie (2022)

iPad mini:

 • 6e generatie (2021)

Heb je een andere iPad? Dan heb je de eerste generatie Apple Pencil nodig.

Specificaties Apple Pencil vergelijken

Bekijk hieronder in de tabel de specificaties van de Apple Pencil verschillen op een rij:

Alternatief voor de Apple Pencil: Logitech Crayon

Vind je de Apple Pencil te duur? Dan is er ook een alternatief van Logitech. De Logitech Crayon werkt met alle apps die ook geschikt zijn voor de Apple Pencil en heeft de meeste standaard functies van Apple’s eigen pen. De Logitech Crayon is echter niet drukgevoelig, zoals de Apple Pencil dat wel is. Wel kun je dikkere lijnen trekken door de pen schuin te houden. Om mee te tekenen en schilderen is de Logitech Crayon minder goed geschikt, maar met een prijs van zo’n 80 euro is hij wel een stuk goedkoper. Een ander voordeel: hij werkt met zowel de nieuwste iPad Pro uit 2018 als de 6e generatie iPad en nieuwer.

Schrijven met Logitech Crayon

Conclusie Apple Pencil verschillen

Bij het vergelijken van de Apple Pencil moet je op een aantal verschillen letten. Als je al een iPad hebt, dan zal je keuze waarschijnlijk gebaseerd zijn op welk model je hebt. Heb je het nieuwste van het nieuwste, met uitzondering van de gewone iPad uit 2022 (10e generatie), dan heb je sowieso de Apple Pencil 2 nodig. Bekijk vooral het schema hierboven om te zien of jouw iPad geschikt is voor de tweede generatie van deze tekenpen.

Wil je graag een iPad hebben en wil je er graag mee tekenen, dan vinden we de Apple Pencil 2 de beste keuze. Deze ligt prettiger in de hand, ziet er mooier uit en heeft een handige dubbeltik-functie, waarmee je snel kunt wisselen tussen bijvoorbeeld een potlood en een gummetje. Ook gaat opladen een stuk prettiger en raak je hem minder makkelijk kwijt doordat je hem magnetisch aan de iPad verbindt. Dan laadt de Apple Pencil ook meteen op, waardoor je nooit bang hoeft te zijn voor een lege Apple Pencil.

iPad multitasking meerdere apps.

Bij de eerste generatie is dat allemaal wat minder praktisch geregeld. Opladen doe je door de Pencil in de onderkant van de iPad te steken of door de meegeleverde adapter te gebruiken. Dit ziet er niet alleen gek uit, maar is ook nog onhandig bij het gebruik van je iPad. Opladen gaat wel snel, maar praktisch is het niet. Ook ligt de eerste generatie wat minder goed in de hand. Qua functies merk je, op de dubbeltik-functie na, nauwelijks verschil.

Tot slot is de Logitech Crayon een goed alternatief. Deze schrijfpen ondersteunt alle creatieve Apple Pencil-apps en is een stuk voordeliger. Een ander voordeel is dat hij zowel met de nieuwste iPad Pro werkt als met de voorgaande modellen.

Bekijk ook

De beste creatieve apps voor de iPad Pro

Met deze creatieve apps voor de iPad Pro kun je je helemaal uitleven. Van fotobewerkingen tot tekeningen maken, dit zijn de beste iPad Pro-apps voor creatieve professionals.

Bekijk ook onze iPad vergelijking, waarin we de iPads vergelijken en de verschillen voor je op een rijtje gezet hebben.

Bekijk ook

iPad vergelijken: dit is jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro 2022, de kleinere iPad mini 2021, de supersnelle iPad Air 2022, de nieuwste iPad 2022 of de standaard 10,2-inch iPad 2021? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2022