iPhone vrouw in overall

De beste chatapps voor iPhone en iPad

Voor als je WhatsApp-alternatieven zoekt
Om te chatten is er veel meer mogelijk dan WhatsApp en iMessage. Maak kennis met Telegram, Facebook Messenger, Signal, Discord en chatdiensten waar je misschien nog nooit aan gedacht had.

Sms’en? Ouderwets. iMessage is de standaard berichtendienst op de iPhone en WhatsApp is een chatdienst die iedereen al kent. Maar er is veel meer mogelijk. Wil je betere beveiliging, dan hebben we voor je een lijst met chatapps die versleuteld zijn en zoek je een chatapp die je ook op de desktop kunt gebruiken, dan lees je hieronder meer erover.

Bekijk ook

De beste veilige chatapps met encryptie voor je iPhone

Met welke beveiligde chatapp heb je end-to-end encryptie en kun je versleutelde berichten versturen? Wij hebben de beste apps op een rijtje gezet.

In deze gids zie je veel apps voorbij komen die gratis zijn en ook praten we veel over privacy. Dit zijn belangrijke onderwerpen bij instant messaging-apps. Sommige chatapps zijn namelijk gratis, maar verzamelen informatie over gebruikers voor commerciële doeleinden, zoals advertenties. Het is ook mogelijk dat de dienst in-app aankopen bevat voor stickers. Per dienst verschilt het enorm hoe men met de privacy van de gebruikers om gaat.

WhatsApp

Desktopversie: ja, via browser of Franz-app

Deze app vraagt geen verdere introductie. Het is een van de meestgebruikte berichtenapps ter wereld, is makkelijk in gebruik te nemen en het is gratis. In het verleden vroegen de makers geld, maar sinds de overname door Facebook wordt volledig ingezet op gratis en zoveel mogelijk gebruikers trekken voor het Facebook-concern. En dat is gelukt: probeer maar eens iemand te vinden die géén WhatsApp gebruikt. Je kunt chatten, foto’s en documenten delen, je locatie naar iemand sturen en meer. Ook kun je bellen en videochatten en zitten er een paar leuke dingen in, zoals rifjes en Snapchat-achtige bewerkingen voor je foto’s.

Om te gebruiken moet je toegang geven tot je contacten, waarna de app automatisch je contactenlijst importeert. Goed is dat alle berichten standaard end-to-end versleutel zijn. WhatsApp staat dan ook in onze lijst van goed beveiligde berichten-apps. Een ander pluspunt is dat WhatsApp op meerdere platformen te gebruiken is, in tegenstelling tot iMessage.

iMessage

Desktopversie: ja, native

Apple’s eigen berichtendienst iMessage is ook populair, maar werkt alleen op Apple-apparaten. Je moet dus een gespreksgenoot hebben met een iPhone, iPad of Mac. iMessage laat je gratis berichten, foto’s, documenten, locaties, video’s, ingesproken audioberichten en contactinformatie uitwisselen. Je kunt ook groepsgesprekken voeren. Spraak- en videobellen kan alleen via een andere app, FaceTime.

Bij iMessage wordt jouw gebruikersaccount aan je telefoonnummer en Apple-ID gekoppeld. De tekstballonnen zijn blauw als de ontvanger ook iMessage heeft. Zo niet, dan wordt het bericht als SMS verstuurd en zijn de tekstbalonnen groen. Alle berichten zijn end-to-end versleuteld, maar als je een backup van je berichten op iCloud maakt, beschikt Apple wel over de sleutel.

Lees meer over iMessage in onze round-up. Voor zakelijke gebruikers is er Apple’s Business Chat.

Bekijk ook

iMessage: de Berichten app van Apple instellen en gebruiken

iMessage is de berichtendienst van Apple voor de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. Je kunt hiermee ook sms'jes versturen naar mensen die geen Apple-producten hebben. Alles over iMessage lees je hier: hoe verstuur je berichten, welke functies zitten erin en hoe gebruik je stickers?

Telegram

Desktopversie: ja, native of via Franz-app

Met miljoenen actieve gebruikers is Telegram een goed alternatief voor WhatsApp. Het werkt op veel platformen, zowel desktop als mobiel. Je kunt je chathistorie in de cloud opslaan, enorm grote bestanden uitwisselen en stickers en gifs sturen. Ook kun je in de app foto’s en video’s bewerken voordat je ze verstuurt. Groepschats zijn tot 200.000 personen mogelijk. Telegram is gratis en bevat geen advertenties. Er wordt geld verdiend met donaties en de (Russische) makers beloven dat ze de app altijd gratis zullen houden, nooit je data zullen verkopen en niet van plan zijn om rijk te worden met de app. De makers hebben eerder VKontakte opgericht, het Russische alternatief voor Facebook. Het betekent overigens niet automatisch dat de app nauwe banden met de Russische regering heeft. De makers opereren vanuit Duitsland en beweren dat ze zich juist tegen Rusland hebben gekeerd.

Je kunt berichten versturen met 256-bit symmetrische AES encryptie en 2048-bit RSA-encryptie, maar moet dit wel specifiek inschakelen. Vooral ideaal als je iemand lange video’s wilt toesturen.

Snapchat

Desktopversie: nee

Het zeer populaire Snapchat wordt vooral gebruikt om tijdelijke berichtjes, foto’s en video’s uit te wisselen. Omdat de berichtjes zich na een paar seconden vernietigen, zijn ze met name geschikt voor teksten of foto’s waarvan je liever niet hebt dat ze je jarenlang op internet blijven achtervolgen.

In tegenstelling tot WhatsApp en sms heb je in Snapchat geen verschillende lopende conversaties die je stuk voor stuk kunt bekijken. In plaats daarvan maak je eerst een bericht, foto of video en bepaal je daarna wie hem ontvangt. Met een knop geef je aan hoe lang de ontvanger hem mag zien: van 1 tot maximaal 10 seconden. Er zijn ook berichten die je altijd kunt blijven bekijken. Met één druk op ‘Clear’ wis je de laatste sporen van de berichten op je smartphone. Leuk is dat je eigen beelden kan voorzien van tekst en tekeningen, maar dat kan bij andere berichtendiensten ondertussen ook al. Veel leuke nieuwe functies die Snapchat heeft toegevoegd zijn al snel overgenomen in de Facebook-apps.

Lees meer over Snapchat in onze round-up.

Facebook Messenger

Desktopversie: ja, native

Facebook heeft een aparte berichtenapp waarmee het makkelijk is om te chatten met vrienden en familie. Het leest gretig je contacten in, als je je adresboek deelt met Facebook. Je kunt gelukkig ook handmatig contacten toevoegen, of je Facebook-vriendenlijst gebruiken. Om iemand toe te voegen kun je een unieke code scannen.

Er zijn allerlei gratis stickers en je kunt gifs sturen. Verder kun je ermee spraak- en videobellen. Verder kun je bestanden delen, je locatie sturen en in sommige landen ook geld betalen.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp