Instagram en Messenger samenvoeging

Meta stopt met samenvoeging Instagram- en Messenger-chats

Ruim drie jaar na de samenvoeging van de chatsystemen voor Instagram en Facebook Messenger, trekt Meta de koppeling weer terug. Een reden is niet gegeven, maar het is straks niet meer mogelijk om via Instagram te chatten met Facebook Messenger-contacten.

Update 5 december 2023: In de zomer van 2020 begon Meta (toen nog Facebook genaamd) met de koppeling tussen Facebook Messenger en Instagram. Daardoor was het mogelijk om vanaf Instagram berichten te sturen naar je contacten in Facebook Messenger en andersom. Het zorgde ervoor dat het niet meer uitmaakt welke app je gebruikt, terwijl dit Meta ook allerlei nuttige data op kon leveren. Nu is ontdekt dat Meta deze koppeling weer ongedaan maakt. Een exacte reden is hiervoor niet gegeven, maar er wordt gespeculeerd dat het te maken heeft met de Digital Markets Act.

Geen koppeling meer tussen Instagram en Facebook Messenger

Vanaf midden december is het niet meer mogelijk om nieuwe gesprekken te starten vanuit Instagram met je Facebook Messenger-contacten. Bestaande chats die je daar had, gaan naar een alleen-lezen-modus. De gesprekken zijn dus nog wel beschikbaar, maar er kunnen geen nieuwe berichten meer uitgewisseld worden. Facebook-contacten kunnen ook niet meer je activiteitstatus van Instagram zien. Ook de leesbewijzen zijn niet meer zichtbaar.

Volgens nieuwe EU-richtlijnen moeten de populairste chatapps zich openstellen voor communicatie met andere apps. Mogelijk is deze nieuwe regel het gevolg van het stopzetten van de koppeling tussen specifiek Messenger en Instagram, omdat Meta werkt aan een breedschalige openstelling. Er is inmiddels al bewijs gevonden dat WhatsApp ondersteuning krijgt voor andere chatapps.

Bekijk ook

'WhatsApp laat je straks ook berichten ontvangen en versturen met andere chatapps'

WhatsApp werkt aan de mogelijkheid om chatberichten te ontvangen van andere chatapps. Je kunt dan dus chatten met gebruikers van andere apps, zonder dat zij een WhatsApp-account hoeven te hebben. De functie wordt toegevoegd vanwege de aanstaande Europese regelgeving.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 16 augustus 2020

Sinds afgelopen vrijdag zien gebruikers van Instagram een pop-up dat er een nieuwe manier is om te chatten op Instagram. Na het updaten zul je een nieuw uiterlijk en enkele nieuwe functies krijgen, waaronder reageren met elk type emoji, wissen om op berichten te reageren en chatten met mensen die op Facebook zitten. Zelfs als je niet de update uitvoert, zul je berichten krijgen van Facebook-accounts. Je kunt er ook voor kiezen om de update uit te stellen of om meer te lezen over Facebook’s privacybeleid.

Instagram en Messenger chatsystemen samengevoegd


De samenvoeging is nu gestart bij Instagram, zowel op iOS als Android. Voer je de update uit, dan worden je chats kleurrijker, met de kleuren blauw en paars tijdens het bladeren. Ook zal het gebruikelijke chaticoon met pijl veranderen in een Facebook Messenger-logo.

Instagram en Messenger samenvoeging

Je kunt nog niet berichten sturen naar je Facebook-vrienden, maar dat verandert ongetwijfeld nog. Facebook zou al sinds januari 2019 bezig zijn geweest met het samenvoegen van de chatsystemen, ook die van WhatsApp. Facebook kocht beide bedrijven voor respectievelijk $1 miljard in 2012 (Instagram) en $19 miljard in 2014 (WhatsApp).

Instagram en Messenger samenvoeging


Afbeeldingen via The Verge

Als de samenvoeging eenmaal klaar is kun je direct met mensen chatten, ongeacht welk van de drie apps je gebruikt: Instagram, Facebook Messenger of WhatsApp. In de tussentijd is Facebook bezig geweest met het opnieuw bouwen van de onderliggende infrastructuur. Uiteindelijk moet het systeem end-to-end encryptie krijgen.

Bekijk ook

One chat to rule them all: 'Facebook wil WhatsApp, Messenger en Instagram Chat samenvoegen'

Volgens bronnen is Facebook van plan om chats van WhatsApp, Instagram én Facebook Messenger te combineren. Hierdoor kan je als WhatsApp gebruiker dus chatten met een contact op Facebook Messenger.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 05 december: Artikel bijgewerkt na stopzetting van koppeling tussen Instagram en Facebook Messenger.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.