Whatsapp-meldingen, geen-namen? Zo los je het op

Gebruikers melden dat WhatsApp en andere apps niet opstarten na update [poll]

Sommige apps kunnen na de update niet meer opgestart worden, zoals WhatsApp en Facebook. Er verschijnt een melding dat "de app niet langer gedeeld wordt". Wij laten zien hoe je dit oplost en toch weer toegang krijgt.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 26 mei: Zoals we al vermoeden, heeft de reeks oude updates die in de nacht van zondag op maandag verschenen, inderdaad het probleem met het niet kunnen opstarten van apps opgelost. Tegenover TechCrunch bevestigt Apple dat dit een deel van de oplossing was voor het probleem waarbij apps niet opgestart konden worden. Gebruikers kregen een melding dat ‘de app niet langer gedeeld werd’. Dit bleek een probleem met gezinsdeling te zijn, maar nu is dit dus opgelost.

Heb je nog een app die niet op wil starten, check dan de App Store om te checken of er niet nog een vernieuwde oude update voor je klaar staat. Druk hiervoor lang op het App Store-icoontje, tik op Updates en ververs de pagina door deze naar beneden te trekken om de nieuwste updates binnen te halen.

Wat precies de oorzaak was van het probleem, is niet bekend.

Update 25 mei 2020: Apple heeft heel veel oude app-updates opnieuw uitgebracht. Mogelijk zijn hiermee de opstartproblemen bij apps opgelost. Werk daarom de apps bij naar de meest recent aangeboden app-updates.

Update 16:00: Het probleem blijkt voor veel meer apps te gelden, want er zijn ook meldingen dat Facebook en ING na het updaten niet meer opgestart kunnen worden. Het lijkt daardoor niet zoveel te maken te hebben met de update van WhatsApp, maar mogelijk wel met iOS 13.5 en apps die daarna geüpdatet zijn. Er is bovendien een andere manier om een app terug te zetten, zonder deze te hoeven verwijderen en mogelijk gegevens te verliezen.

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag en zoek de desbetreffende app op.
  2. Tik op Ruim op. De app wordt nu verwijderd, maar de opgeslagen gegevens blijven beschikbaar.
  3. Download de app opnieuw uit de App Store.

Oorspronkelijk artikel
WhatsApp heeft recent versie 2.20.52 uitgebracht. Daarin zitten geen noemenswaardige nieuwe functies, maar de update zorgt bij sommige gebruikers wel voor problemen. Na het installeren van de update kan de app mogelijk niet opgestart worden. Volgens de melding zou de app niet langer gedeeld worden en moet je hem opnieuw uit de App Store downloaden. Geadviseerd wordt om te wachten met het updaten van WhatsApp.

WhatsApp start niet op na update

iCulture-lezer Frank meldt dat hij na het installeren van de update een melding op het beginscherm krijgt zodra hij WhatsApp wil openen. Ook andere gebruikers lijken dit probleem te ervaren, maar waar dit precies aan ligt is niet helemaal duidelijk. In de melding staat het volgende:

Deze app wordt niet langer met je gedeeld.
Om de app te gebruiken, moet je deze kopen bij de App Store.

De enige opties om de melding weg te krijgen zijn Bekijk in App Store en Annuleer. Als je daarna naar de App Store-pagina van WhatsApp gaat, zie je slechts een Open-knop. Vervolgens verschijnt dezelfde melding weer in beeld, waardoor opstarten niet mogelijk is.

Je kan zelf controleren welke versie van WhatsApp jij hebt. Open hiervoor WhatsApp en ga naar Instellingen > Help.

We weten helaas nog niet hoe dit probleem te verhelpen is. Wellicht dat het lukt om de app te verwijderen en deze vervolgens uit de App Store opnieuw te downloaden. Het enige risico is dan wel dat je berichten die na je meest recente WhatsApp-backup verstuurd en ontvangen hebt, verloren gaan. Opnieuw installeren doe je als volgt:

  1. Hou WhatsApp ingedrukt totdat het menu verschijnt. Tik dan op Verwijder app.
  2. Ga daarna naar de App Store en download WhatsApp opnieuw.
  3. Start de app op en volg de stappen om je account opnieuw te activeren. Zet een backup terug zodra daarom wordt gevraagd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 26 mei: Artikel bijgewerkt met bevestiging van Apple dat het probleem opgelost is.
  • 2020 - 25 mei: Apple brengt oude-app updates opnieuw uit. Zie update in het artikel.
  • 2020 - 22 mei: Artikel bijgewerkt met meer apps en andere oplossing zonder gegevensverlies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 mei 2020 om 16:51
Onderwerp
Categorie
Apps
54 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.