Wachtwoorden: 5 manieren waarop Apple ze in 2021 verbetert

Bij de introductie van iOS 15 en macOS Monterey kondigde Apple stilletjes nieuwe verbeteringen aan voor wachtwoorden in het algemeen en iCloud Sleutelhanger in het bijzonder. In dit artikel lopen we ze langs.

Met iCloud Sleutelhanger heb je een ingebouwde wachtwoordmanager op je iPhone, iPad en Mac. De toepassing kan wachtwoorden genereren en automatisch invullen. Dit jaar heeft Apple weer nieuwe functies in petto voor iCloud Sleutelhanger. Zelfs voor Windows-gebruikers zit er wat tussen!

  1. Makkelijker wachtwoorden opzoeken
  2. Ingebouwde twee-factor-authenticatie
  3. Importeren en exporteren
  4. iCloud Wachtwoorden voor Windows
  5. Microsoft Edge extensie

#1 Wachtwoorden opzoeken in Systeemvoorkeuren

Beschikbaar op: Mac

Wil je nu een wachtwoord uit je iCloud Sleutelhanger opzoeken op je Mac, dan ben je genoodzaakt om hiervoor in de instellingen van Safari te kijken. Best gek, aangezien je op je iPhone een speciaal ‘Wachtwoorden’-menu hebt in de Instellingen-app. Dat vond Apple kennelijk ook, dus vanaf macOS Monterey bekijk je je iCloud Sleutelhanger gewoon via Systeemvoorkeuren. Er is een nieuw ‘Wachtwoorden’-menu.

Systeemvoorkeuren Wachtwoorden

Vanuit dit menu kun je gebruikersnamen en wachtwoorden kopiëren, aanpassen en verwijderen. Om de wachtwoorden te bekijken dien je jezelf te identificeren met Touch ID of je wachtwoord. Het is overigens nog wel mogelijk om dit op de oude manier via Safari te doen, mocht je dat sneller vinden.

#2 Ingebouwde tweefactorauthenticatie in Safari

Beschikbaar op: Mac, iPhone, iPad

Dit is een functie waar we bij iCulture al enige tijd naar uitkeken: een ingebouwde tweefactorauthenticatie voor alle websites. Dit is een extra stap om je accounts beter te beveiligen tegen inbraak. Voorheen moest je noodgedwongen extra apps voor tweefactorauthenticatie installeren om deze beveiliging mogelijk te maken.

iCloud Sleutelhanger twee-factor-authenticatie

Je kunt de tweefactorauthenticatie op je iPhone en iPad instellen door via Instellingen > Wachtwoorden het betreffende account op te zoeken. Onderin het scherm vind je de mogelijkheid om een QR-code te scannen of een configuratiesleutel in te voeren. Daarna verschijnt de code die je kunt kopiëren. Iedere code is 30 secondes geldig. In Safari kun je de code automatisch laten invullen, net zoals je dat al gewend bent met je gebruikersnaam en wachtwoord.

#3 Wachtwoorden importeren en exporteren

Beschikbaar op: Mac

Kom je van een andere browser of wachtwoordmanager waar je al je wachtwoorden hebt opgeslagen? Dan kun je die vanaf macOS Monterey ook importeren in je iCloud Sleutelhanger. Dat maakt het makkelijker om van browser te wisselen. Natuurlijk moet je oude manager of browser de wachtwoorden wel kunnen exporteren. Dat laatste kan Safari overigens ook, mocht je juist af willen van Safari.

Wachtwoorden exporteren in macOS Monterey

Wanneer je je wachtwoorden exporteert krijg je een waarschuwing. Iedereen die het bestand in handen krijgt, weet namelijk al je wachtwoorden. De gegevens worden als CSV-bestand geëxporteerd. Deze functie werkt dus alleen op de Mac. Heb je geen Mac, dan zul je de wachtwoorden handmatig moeten overzetten van of naar Safari.

#4 Nieuwe iCloud Wachtwoorden app voor Windows

Beschikbaar op: Windows

Zelfs Windows-gebruikers krijgen wat nieuws van Apple. Er komt een nieuwe iCloud Wachtwoorden-app voor Windows. Dit is inbegrepen bij iCloud voor Windows, wat al langere tijd te downloaden is. Het idee is dat je net zo simpel als op een Mac bij je wachtwoorden kunt komen. Let op: deze app zal geen ondersteuning bieden voor de tweefactorauthenticatie.

iCloud Wachtwoorden voor Windows zal geen ondersteuning krijgen voor het automatisch invullen van je wachtwoorden. Het is puur om zelf je wachtwoorden op te zoeken en eventueel aan te passen in iCloud. Wanneer deze functie precies beschikbaar is weten we niet. Het zou goed kunnen dat dit niet gelijk loopt met de releasedatum van Apple’s eigen grote software-updates.

#5 iCloud Wachtwoorden voor Microsoft Edge

Beschikbaar op: Windows
Nog meer Windows-nieuwtjes: een Microsoft Edge-extensie voor iCloud Wachtwoorden. Deze extensie bestond al wat langer voor Google Chrome en wordt nu uitgebracht voor de standaardbrowser van Windows. In tegenstelling tot de hierboven genoemde app is dit een extensie voor de browser. Dit maakt het mogelijk om wachtwoorden wél automatisch in te laten vullen. De extensie krijgt vermoedelijk geen ondersteuning voor de tweefactorauthenticatie.

Ook voor deze extensie is het niet gegarandeerd dat het beschikbaar komt op hetzelfde moment als iOS 15, iPadOS 15 of macOS Monterey. We verwachten wel dat het ergens in het najaar zal zijn.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting! Of lees onze zeer uitgebreide iOS 15 preview.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2021, 20:21
Categorieën iOS, Mac & macOS
Onderwerpen icloud sleutelhanger, ios 15, macOS Monterey
Software iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
5 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.