tvOS 16 functies.

Deze functies vind je op je Apple TV in tvOS 16

Jij bent de nieuwste update voor de Apple TV misschien vergeten, maar wij niet! In dit artikel hebben we de nieuwe functies van tvOS 16 voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Welke verbeteringen vind je op je Apple TV?

De afgelopen maanden is tvOS 16 een beetje ondergesneeuwd door iOS 16 en watchOS 9. En dat is ook niet zo gek, want zelfs Apple noemde de nieuwe versie geen één keer tijdens de WWDC-presentatie afgelopen juni. Maar geen nood: ook je Apple TV heeft een update gekregen en dit zijn de nieuwe functies die je in tvOS 16 vindt.

#1 Ondersteuning voor Nintendo Switch-controllers

Eén van de meest zichtbare verbeteringen in tvOS 16 is de ondersteuning voor de gamecontrollers van de Nintendo Switch. De afgelopen jaren voegde Apple al standaard support toe voor de controllers van PlayStation en Xbox, maar de Joy-Cons van de Nintendo Switch waren niet te gebruiken, evenals de Nintendo Switch Pro-controller. In iOS 16 en ook tvOS 16 is dat eindelijk wel mogelijk. Twee Joy-Cons kunnen zowel gezamenlijk gekoppeld worden als één controller, maar ook individueel als twee aparte controllers. Mocht je een Nintendo Switch hebben en soms ook een spelletje willen spelen op je Apple TV, dan is dat dus goed nieuws.

Nintendo Switch Joy-Con controllers met Bowser en Bowser Jr.
Bowser en Bowser Jr. kunnen straks ook met hun Joy-Cons op de Apple TV spelen.

#2 Matter-ondersteuning: nieuwe smart home-standaard (binnenkort)

Het afgelopen jaar is er al veel geschreven over Matter, de nieuwe smart home-standaard die in samenwerking met Apple, Google, Amazon en andere partijen ontwikkeld is. Het moet het makkelijker maken om smart home-accessoires te koppelen en te bedienen met de verschillende spraakassistenten, zoals Siri en de Google Assistent. Een fabrikant hoeft dan niet meer apart ondersteuning toe te voegen voor HomeKit, Amazon Alexa en de Google Assistent: met Matter ben je meteen klaar. In tvOS 16 en de andere updates voegt Apple uitgebreide ondersteuning toe, met de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Dit zorgt ervoor dat accessoires goed met HomeKit samenwerken. Matter komt dit najaar en de uitgebreide ondersteuning wordt in tvOS 16.1 verwacht.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter gaan samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen eraan mee. Wat heb jij eraan?

#3 Verbeterde werking voor meerdere gebruikers

Al een paar jaar ondersteunt de Apple TV meerdere gebruikers, waardoor iedereen zijn of haar eigen kijklijst van de TV-app heeft, de eigen Apple Music-bibliotheek kan beluisteren en meer. In tvOS 16 wordt het makkelijker om nieuwe gebruikers toe te voegen, want via het Bedieningspaneel verschijnen gebruikerssuggesties voor gezinsleden. Je kan ze dan sneller toevoegen. Door je iPhone erbij te houden kun je meteen een account registreren. Bovendien kan een streamingapp met ondersteuning voor meerdere profielen als het ware gekoppeld worden aan het desbetreffende gebruikersaccount. Hierdoor hoef je niet meer elke keer het juiste profiel te kiezen als je de streamingapp opstart, mits ze deze functie ondersteunen. Meer over de verbeteringen op dit vlak bekijk je in Apple’s WWDC-sessie.

#4 Toetsenbord en dicteren ondersteunt meerdere talen

Met tvOS 16 kun je voor het virtuele toetsenbord meerdere talen instellen. Je kent dit al langer van je iPhone en iPad, maar je vindt het nu ook op de Apple TV. Via Instellingen > Algemeen > Apple TV-talen kun je naast Nederlands nu bijvoorbeeld ook Engels of een andere taal naar keuze toevoegen. Gebruik je daarna het Apple TV-toetsenbord, dan vind je helemaal links bij het toetsenbord het wereldbolletje om tussen talen te wisselen. Dat is vooral handig als je een Engelse titel wil opzoeken, helemaal in combinatie met de dicteerfunctie. Je kunt dus dan ook makkelijker in het Engels dicteren. De ingestelde talen gelden ook voor de weergave in apps.

Apple TV-talen voor toetsenbord en dicteren instellen

#5 Betere samenwerking met iPhone en andere Apple-apparaten

Apple voegt in tvOS 16 een functie toe waarmee je Apple TV en iPhone beter met elkaar samenwerken. Dankzij de ontwikkelaarstool DeviceDiscoveryUI kunnen apps op de iPhone, iPad en Apple Watch direct communiceren met de Apple TV. Apple gebruikt dit bijvoorbeeld al voor het goedkeuren van een aankoop op je Apple TV met je iPhone of Apple Watch en bijvoorbeeld het tonen van de activiteitringen tijdens het trainen in Apple Fitness+ op de Apple TV. Apps van derden kunnen hier met tvOS 16 dus ook gebruik van maken. Er zijn nu nog geen voorbeelden bekend van apps die dit gebruiken, maar een voorbeeld zou kunnen zijn een betere samenwerking tussen YouTube op de Apple TV en YouTube op je iPhone. Al gebruikt Google daar momenteel al andere eigen tools voor.

#6 Afspeelsnelheid voor Apple TV-video’s

In tvOS 15 kreeg de Apple TV een compleet vernieuwde videospeler. Dit jaar vernieuwt Apple de videospeler op de iPhone en iPad en voegt daar ook wat nieuwe functies aan toe. Eén van die verbeteringen is het kiezen van de afspeelsnelheid voor een video. De functie komt naar de iPhone, iPad en Mac, maar dus ook naar de Apple TV met tvOS 16. Je vindt naast de knop voor ondertiteling, audio-instellingen en Picture-in-picture ook een knop om de afspeelsnelheid aan te passen. Je kan kiezen tussen 2x, 1,5x, 1,25x of 0,5x. In deze WWDC-sessie legt Apple meer uit over de verbeteringen. Gek genoeg zien wij deze knop momenteel nog niet in tvOS 16, dus mogelijk voegt Apple dit nog in een latere tvOS 16-update toe.

tvOS 16 op de Apple TV met afspeelsnelheid.

#7 Aftiteling automatisch geminimaliseerd

Als je in de TV-app een film of serie kijkt, wordt in tvOS 16 de aftiteling klein weergegeven. Op de rest van het scherm wordt dan bijvoorbeeld de volgende aflevering getoond of een suggestie voor een vergelijkbare film. In tvOS 15 en eerder was dat nog andersom: de aftiteling verschijnt groot in beeld, terwijl de volgende aflevering of een vergelijkbare serie in het klein getoond wordt. Voor de meeste mensen zal de nieuwe weergave prettiger zijn, omdat de aftiteling meestal niet iets is wat je helemaal gaat uitzitten. Wil je dat wel, dan kan je de aftiteling alsnog schermvullend maken door erop te klikken. Andere streamingdiensten zoals Netflix deden dit al langer.

#8 Grotere tekst op Apple TV: nieuwe functie voor toegankelijkheid

Op de Apple TV heeft Apple een nieuwe toegankelijkheidsfunctie toegevoegd, die ook al in iPadOS 16 toegevoegd is: Geef tekst onder aanwijzer groter weer. Zet je dit aan, dan wordt de geselecteerde tekst bovenin beeld extra groot weergegeven. Je kan zelf bepalen hoe groot de tekstgrootte is, welk lettertype gebruikt wordt en welke tekstkleur. De functie komt van pas als je slechtziend bent, maar niet constant grote tekst wil in de gehele interface.

Grotere tekst onder aanwijzer in tvOS 16.

#9 Remote-app vernieuwd in iOS 16

Hoewel deze laatste verbetering niet per se met tvOS 16 te maken heeft, is het wel een Apple TV-functie. Zoals je misschien al weet kun je je iPhone gebruiken als afstandsbediening voor je Apple TV, via een eenvoudige knop in het Bedieningspaneel van je iPhone. Maar vanaf iOS 16 en iPadOS 16 werkt deze als een zelfstandige app. Het voordeel is dat de afstandsbediening ook gewoon tussen je recent geopende apps in de appkiezer staat, waardoor je er makkelijker naartoe kan wisselen zonder telkens het Bedieningspaneel te hoeven openen. Je hebt hier dus niet per se tvOS16 voor nodig, want iOS 16 op je iPhone is hiervoor voldoende.

Nieuwe tvOS 16 functies

Meer over tvOS 16
tvOS 16 is de nieuwste grotere update voor de Apple TV in 2022. tvOS 16 is sinds 12 september beschikbaar voor de Apple TV HD en Apple TV 4K. Wil je meer lezen over de update, check dan onze speciale pagina over tvOS 16.

Bekijk ook

Alles over tvOS 16 voor de Apple TV: dit is de grote 2022-update

tvOS 16 is de nieuwste grote update voor de Apple TV. Wat zijn de functies en hoe kun je tvOS 16 downloaden?

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 20 september: Artikel bijgewerkt na de release van tvOS 16.

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 september 2022 om 11:46
Onderwerp
Categorie
iDevices
Software
tvOS 16

tvOS 16

tvOS 16 is de huidige versie voor de Apple TV, die voor het eerst verscheen in 2022. Er zitten best nog wel wat nieuwe functies in tvOS 16, zoals ondersteuning voor Nintendo Switch-controllers en een nieuw design voor Siri. Je kunt de tvOS 16-update installeren als je een Apple TV HD of nieuwer hebt. De officiële release van tvOS 16 was op 12 september 2022, tegelijk met iOS 16 en watchOS 9.

tvOS 16

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.