TV-app in tvOS 17.2

Hands-on: zo ziet het nieuwe design van Apple’s TV-app eruit

De TV-app van Apple krijgt een nieuw ontwerp in tvOS 17.2. Wij laten je zien hoe de vernieuwde TV-app eruit ziet en welke extra mogelijkheden er zijn.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De TV-app van Apple is een verzamelplek voor films en series die door verschillende partijen aangeboden worden. Het is geen app voor live tv-kijken op je iPhone of iPad, want je vindt er alleen on-demand aanbod. De app maakt standaard deel uit van iOS en tvOS en verving jaren geleden de vroegere Video’s-app. De TV-app heeft veel mer mogelijkheden dan de eerder genoemde Video’s-app. Zo kun je behalve iTunes-films huren en kopen en Apple TV+ content kijken, ook het aanbod van externe diensten zien. Maar de app werd door veel mensen als onoverzichtelijk gezien. Brengt het nieuwe design van tvOS 17.2 hier verandering in? Wij gingen alvast hands-on met de nieuwe TV-app.

Nieuw design voor TV-app in tvOS 17.2

Het nieuwe design van de Apple TV-app is vooral merkbaar op de Apple TV zelf, maar ook op de iPhone en iPad is er in iOS 17.2 wat vernieuwd. In deze hands-on focussen we ons echter op de Apple TV-versie. Zodra je de nieuwe app opstart, zie je meteen het verschil. Waar Apple’s meeste apps een menu bovenaan hebben, is dit in de TV-app in tvOS 17.2 verplaatst naar de linker zijkant. Apple heeft hiervoor ook goed gekeken naar andere apps van streamingdiensten: Disney+, Netflix, HBO Max en meer hebben allemaal hun navigatiemenu aan de linker zijkant. Het voelt daardoor ook vertrouwd als je deze apps ook gebruikt.

Apple TV-app in tvOS 17.2 met nieuw hoofdmenu
Apple TV-app in tvOS 17.2 met nieuw hoofdmenu.

Het menu bestaat uit de zoekfunctie, Kijk nu, Apple TV+, de MLS Season Pas, Store en de Bibliotheek, Het Kijk nu-scherm bestaat nog steeds uit films en series van allerlei bronnen: Apple TV+, de iTunes Movie Store en diverse streamingdiensten. Dit is dus nog steeds de plek waar je alles over alle diensten bij elkaar op één hoop vindt. Maar dankzij het menu heeft Apple het wel makkelijker gemaakt om te filteren per dienst.

Naast het aparte menu voor Apple TV+ en de Store (die voorheen ook al bestonden), vind je nu ook een onderdeel in het menu genaamd Kanalen en apps. Hierin vind je overige externe diensten en andere Apple TV-kanalen. Je kunt al langer Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video en andere diensten koppelen, zodat je kijkprogressie, kijklijst en meer gesynchroniseerd worden. In het design van de TV-app in tvOS 17.2 vind je voor gekoppelde diensten dus een aparte sectie, zodat je er makkelijker tussen kan wisselen. Je hoeft daardoor niet meer eerst naar het Kijk nu-scherm en te zoeken naar het onderdeel van bijvoorbeeld Disney+.

Apple TV-app in tvOS 17.2 met Mijn TV
Apple TV-app in tvOS 17.2 met Mijn TV.

Overigens heeft het Kijk nu-scherm nog wel die aparte secties voor andere diensten, nu onder de noemer Mijn tv en Meer tv. Bij Mijn tv zie je alle kanalen en diensten waar je op geabonneerd bent, terwijl je bij Meer tv alle overige te koppelen diensten kan vinden. Deze diensten worden getoond in langwerpige knoppen met de logos’ van de desbetreffende diensten, zodat ze makkelijker te herkennen zijn. Dit onderdeel zien we ook terug in de apps op iPhone en iPad.

Het nieuwe design van de TV-app in tvOS 17.2 vinden we een flinke verbetering. Wat we ook fijn vinden is dat het menu altijd te bereiken is, waar je in de app ook zit: je hoeft alleen maar naar links te vegen. Zo kun je vanuit elk scherm (of je nou een filmpagina bekijkt of in een kanaal zit) het hoofdmenu openen.

Apple TV-app in tvOS 17.2 met Disney+
Apple TV-app in tvOS 17.2 met Disney+.

Het nieuwe design van de TV-app komt naar verwachting in december beschikbaar, bij de release van tvOS 17.2 en iOS 17.2.

Einde van meer iTunes-apps lijkt in zicht

De komst van het nieuwe design werd al voorspeld door Mark Gurman van Bloomberg. Hij meldde destijds ook dat de iTunes Movies-app zou verdwijnen. Op dit moment is er nog een iTunes Movies-app aanwezig op de Apple TV, maar het zou ons niets verbazen als die eind dit jaar toch het veld moet ruimen. We vinden deze app een overbodige toevoeging, aangezien de Store al ingebakken zit in de TV-app. Eerder maakte Apple al een de einde aan de iTunes Movie Trailers-app.

Een paar jaar geleden begon Apple al met het overhevelen van zoveel mogelijk content naar de TV-app, die je behalve op alle Apple-devices ook op smart-tv’s en allerlei andere apparaten vindt. De app uit 2016 bevat alle content van iTunes, de betaaldienst Apple TV+, live sportkanalen waarop je je kunt abonneren met de zogenaamde Season Pass en video’s van derde partijen. Koppel je bijvoorbeeld Disney+, HBO Max en Amazon Prime Video aan de TV-app, dan kun je ook nieuwe en interessante content van deze diensten zien. Afspelen doe je wel in de eigen app van de aanbieder.

Apple TV-app in tvOS 17.2 met Apple TV+
Apple TV-app in tvOS 17.2 met Apple TV+.

Het uitfaseren van de nu nog resterende apps zou volgens Bloomberg bedoeld zijn om te zorgen dat Apple een grotere speler op het gebied van streamingdiensten wordt. De TV-app is te vinden op iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Wie meer wil weten kijkt even in ons overzicht met alle functies van de TV-app.

Bekijk ook

Het doek valt voor de iTunes Movie Trailers-app

Het ziet ernaar uit dat Apple binnenkort stopt met de iTunes Movie Trailers-app, maar er komt iets nieuws voor in de plaats. Dat blijkt uit aanwijzingen op Apple's website.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 01 november: Artikel bijgewerkt met hands-on van nieuwe design in beta van tvOS 17.2.
  • 2023 - 01 november: Artikel bijgewerkt met hands-on van nieuwe design in beta van tvOS 17.2.
  • 2023 - 01 november: Artikel bijgewerkt met hands-on van nieuwe design in beta van tvOS 17.2.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.