iTunes Movies app verdwijnt van Apple TV, over naar TV-app

Losse iTunes Movies-app verdwijnt in tvOS 17.2: dit verandert er voor jou

Met ingang van tvOS 17.2 verdwijnt de iTunes Movies-app van de Apple TV. Alle inhoud wordt overgezet naar de TV-app. Daardoor verandert er wel wat voor Apple TV-gebruikers.

Update 6 december 2023: Zoals we eerder al vermoedden, betekent tvOS 17.2 het einde van de iTunes Movies Store, in ieder geval als losse app op de Apple TV. In de release candidate van tvOS 17.2 is de iTunes Movies-app nog wel beschikbaar op de Apple TV, maar na het openen van de app krijg je een melding dat iTunes-films en je aankopen verplaatst zijn. Vanaf tvOS 17.2 vind je huur- en koopfilms dus alleen nog maar in het Store-gedeelte van de TV-app.

iTunes Movies-app vervangen op Apple TV

Door de wijziging gaan er meer dingen veranderen. Nieuwe films koop of huur je dus alleen nog maar in de TV-app, maar ook je eerder gekochte films vind je nu alleen nog daar. In het Bibliotheek-tabblad vind je al je eerder aangeschafte films, die voorheen in het Aankopen-tabblad van de iTunes Movies-app stonden. Je kan in het Bibliotheek-tabblad in de TV-app filteren op genre, je recente aankopen bekijken of films spelen die door gezinsleden gekocht zijn.

iTunes Movies app verdwijnt van Apple TV, over naar TV-app

De TV-app heeft, mede dankzij het redesign in tvOS 17.2 een aantal functies gekregen die er voorheen nog niet waren. Zo kun je nu ook filmbundels kopen, indien deze voor een bepaalde film beschikbaar zijn. De optie om een film op je verlanglijst te zetten, is in de TV-app niet aanwezig. In plaats daarvan is er de Volgende-kijklijst. Films die je voorheen in je verlanglijst had staan, worden niet overgezet naar je Volgende-kijklijst.

De iTunes Movies-app is dus nog wel aanwezig op de Apple TV, maar is verder niet meer werkzaam. Apple kan de app automatisch van Apple TV’s verwijderen, zodra gebruikers bekend zijn met de overstap naar de TV-app. In iOS 17.2 en iPadOS 17.2 op respectievelijk de iPhone en iPad zijn films wel nog steeds beschikbaar in de iTunes-app, evenals in de TV-app. De wijziging geldt dus vooral voor de Apple TV.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 13 november 2023

Op iPhone, iPad en Apple TV heeft Apple nog steeds de iTunes-apps. De iPhone en iPad hebben de iTunes Store-app, met tabbladen voor muziek en films, terwijl de Apple TV een aparte app heeft voor iTunes Movies. Maar de naam iTunes is aan het uitsterven. Op de Mac zijn er al geen iTunes-apps meer beschikbaar, terwijl ook op Windows Apple aparte apps heeft voor Apple Music en Apple TV. Nadat er eerder al een gerucht ging over het verdwijnen van de iTunes Movies Store, laat bewijsmateriaal nu zien hoe Apple dit aan gaat pakken.

iTunes Movies Store verdwijnt, wordt onderdeel van TV-app

In de iTunes Movies Store kun je films kopen of huren. Het goede nieuws is dat het huren en kopen van films zelf niet verdwijnt, maar dat Apple dit onderdeel exclusief gaat onderbrengen in de Apple TV-app. Het is al mogelijk om films te kopen of te huren vanuit de TV-app, maar daarnaast onderhoudt Apple nu ook nog de losse iTunes (Movies) Store-app. Uit de code van tvOS 17.2 en iOS 17.2 ontdekte 9to5Mac een regel tekst waarin het volgende staat:

iTunes Movies moved to the Apple TV app.

In landen waar ook series te koop zijn (in Nederland is dat niet het geval), geldt zo’n melding ook voor dit type content en de losse iTunes TV Shows-app op de Apple TV. De wijziging zou door Apple op afstand uitgerold worden, zodra iOS 17.2 en tvOS 17.2 uitgebracht worden. Dat is naar verwachting in december. Daarmee verdwijnen de Films- en Series-tabbladen in de iTunes Store-app en worden de aparte Apple TV-apps op non-actief gezet. Je kunt vanaf dat moment terecht bij de Apple TV-app voor het kopen en huren van alle films en series.

iTunes Movies Store-app: introductiescherm op Apple TV
De nu nog aanwezige iTunes Movies Store op de Apple TV

De komende tijd moet blijken in hoeverre deze aanwijzingen realiteit worden, maar dat het einde van de losse iTunes Movies Store in zicht is, lijkt zo goed als zeker.

Wanneer volgt de iTunes Music Store?

Dan blijft dan ook de vraag over: wat gaat Apple doen met de iTunes Music Store? De losse iTunes Store-app op de iPhone en iPad blijft dan achter voor het kopen van muziek en ringtones. Apple zou dit eenvoudig in een menuutje kunnen integreren in de standaard Muziek-app, zodat de losse iTunes Store-app helemaal kan verdwijnen. Op de Mac is dat al het geval: daar kun je in de Muziek-app in het hoofdemenu de iTunes Store toevoegen, mocht je nog muziek willen kopen. Het lijkt daardoor een kwestie van tijd totdat ditzelfde ook op de iPhone en iPad gaat gebeuren. Vooralsnog zijn daar echter nog geen concrete aanwijzingen voor, maar het is wat ons betreft wel een logische stap.

Bekijk ook

Hands-on: zo ziet het nieuwe design van Apple's TV-app eruit

De TV-app van Apple krijgt een nieuw ontwerp in tvOS 17.2. Wij laten je zien hoe de vernieuwde TV-app eruit ziet en welke extra mogelijkheden er zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 06 december: Artikel bijgewerkt na verdwijnen van iTunes Movies-app in tvOS 17.2.
  • 2023 - 06 december: Artikel bijgewerkt na verdwijnen van iTunes Movies-app in tvOS 17.2.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.