T-Mobile logo op gevel

T-Mobile introduceert Datavrije Muziek, mogelijk in strijd netneutraliteit

T-Mobile komt met het platform Datavrije Muziek, waarmee je muziek kunt streamen buiten je eigen databundel om. Gebruikers kunnen muziek streamen via onder andere Spotify, Deezer en Tidal. Dit is mogelijk in strijd met de Nederlandse netneutraliteit.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

T-Mobile heeft een nieuwe optie toegevoegd voor de Stel Samen & Stel Bij-abonnementen. Heb je een bundel van 6GB of meer, dan wordt daar de optie Datavrije Muziek aan toegevoegd. Hiermee kun je muziek streamen buiten je eigen databundel via bepaalde streamingdiensten. Abonnees kunnen hierdoor zonder extra kosten muziek luisteren, zonder dat de verbruikte MB’s afgetrokken worden van je eigen databundel. T-Mobile is hiermee mogelijk wel in strijd met de Nederlandse netneutraliteit.

T-Mobile logo op gevel

Muziek streamen buiten je bundel met T-Mobile

De nieuwe dienst van T-Mobile werkt samen met Spotify, Deezer, Hits NL, Tidal, Napster en Nederland.fm, een platform voor internetradio. Apple Music valt nog niet onder deze diensten, maar er zou op dit moment wel gesproken worden om ook Apple’s muziekdienst aan dit rijtje toe te voegen. Ook andere bedrijven zouden zich kunnen aansluiten bij deze dienst van T-Mobile.

Het gebruikmaken van diensten zonder dat dit MB’s kost, wordt zero-rating of positieve prijsdiscriminatie genoemd. De Nederlandse netneutraliteit verbiedt dit, maar volgens de Europese regels is dit gewoon toegestaan. De Eerste Kamer houdt dinsdag een stemming over deze regels. T-Mobile is op de hoogte dat haar dienst mogelijk verboden kan worden, zo blijkt uit de woorden van Tisha van Lammeren van T-Mobile. “Tegelijkertijd voldoet deze dienst aan de Europese wet en regelgeving die in augustus is aangenomen. Dit zou dan mogen voor Europese burgers, maar voor Nederlanders niet.” Minister Kamp zei echter dat individuele EU-lidstaten zelf een keuze mogen maken of positieve prijsdiscriminatie verboden is of niet.

De Autoriteit Consument & Markt, de organisatie die dit soort regels controleert, heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het nieuwe platform van T-Mobile. T-Mobile zegt daarentegen dat ze met het ACM gesproken hebben, maar een concrete reactie wilde de provider niet geven. Het ACM geeft aan te kijken hoe de situatie zich verhoudt tot de Nederlandse wet en start daarbij een onderzoek. Tegenover de NOS zegt een woordvoerder van het ACM dat de dienst tegen de wet is zoals deze nu door T-Mobile omschreven wordt.

Het is bovendien niet de eerste keer dat T-Mobile het aan de stok krijgt met het ACM. T-Mobile introduceerde eerder dit jaar het abonnement Oneindig Online, maar wijzigde later de onbeperkte bundel na vragen van het ACM omdat dit op gespannen voet stond met de netneutraliteit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2016, 12:49
Categorie Providers
Onderwerpen spotify, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.