‘Philips Hue in bijna de helft van Nederlandse huishoudens met slimme verlichting’

Uit onderzoek blijkt dat 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens slimme verlichting hebben. Philips Hue is met bijna de helft van alle huishoudens verreweg de populairste keuze voor slimme lampen.

Met Philips Hue, Lifx, IKEA Tradfri en nog veel meer is de keuze voor slimme verlichting behoorlijk groot. Maar hoe populair zijn slimme lampen nu eigelijk en welke merken hangen in de meeste huishoudens? Multiscope deed in het kader van de Smart Home Monitor onderzoek naar het gebruik van slimme lampen in Nederland.

‘Philips Hue populairste merk slimme lampen in Nederland’

Uit dit onderzoek, gehouden onder 6300 Nederlanders, blijkt dat Philips Hue met een marktaandeel van 47% verreweg de populairste is als het gaat om slimme verlichting. Dat betekent dat bijna de helft van de ondervraagden met slimme verlichting Philips Hue in huis heeft hangen. Andere merken volgen op lange afstand. IKEA heeft een marktaandeel van 17%, gevolgd door KlikAanKlikUit (8%), Osram (5%) en Innr (3%). Uit het onderzoek blijkt niet wat het marktaandeel is van andere merken zoals Lifx, Wiz en Nanoleaf. Laatstgenoemde is relatief duur en specifiek, met voornamelijk gekleurde lichtpanelen voor aan de muur in het assortiment. De gemiddelde uitgaven voor slimme verlichting is €223,-. De totale uitgaven aan slimme verlichting in Nederland is €300 miljoen.

Philips Hue Centris

In totaal hebben dus ongeveer 1,4 miljoen huishoudens in Nederland slimme verlichting. Ten opzichte van 2018 is dat een groei van 4 procentpunten. De belangrijkste reden voor het hebben van slimme lampen onder huidige bezitters zijn gemak en comfort (57%) en voor het creëren van een prettige sfeer in huis (39%). Ook het besparen van kosten (vanwege de zuinigheid van de lampen) is voor veel mensen een reden (33%).

De verwachting is dat het aantal de komende tijd nog blijft groeien. 12% van de ondervraagden gaf aan dat ze verwachten binnen een jaar slimme verlichting te gaan kopen. Nederlanders die nog geen slimme verlichting hebben noemen gemak en comfort als belangrijkste reden om ervoor te kiezen (34%). De belangrijkste reden om er niet voor te kiezen is de prijs (39%) en de tevredenheid over het huidige product (34%). Meer resultaten van het onderzoek lees je bij Multiscope.

Bekijk ook

Slimme verlichting: dit zijn je opties om je lampen slim te maken

Wil je de verlichting in je huis slimmer maken? Er zijn tal van oplossingen om de lampen in huis te automatiseren en met je iPhone of iPad te bedienen. Wij zetten enkele mogelijkheden voor je op een rijtje, omdat het automatiseren van je verlichting een makkelijk en laagdrempelige manier is om met een smart home te beginnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.