Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
iPad mini 6 review: naast de iPad mini 5

Wanneer komt de instap-iPad van 2022? Het kan nu niet al te lang meer duren

De iPad 2022, oftewel de tiende generatie iPad, wordt vermoedelijk binnenkort aangekondigd. Normaal gesproken is de release van de nieuwe instap iPad in september, maar dit jaar is dat een maandje later. Dit is waarom.

Update 16 oktober 2022: Volgens Mark Gurman kunnen we in de week van 17 oktober drie nieuwe iPads aan. Naast de iPad Pro gaat het daarbij ook om een nieuw instapmodel. Apple zou de nieuwe tablets “binnen enkele dagen” willen aankondigen via een persbericht. De nieuwe iPad Pro’s draaien op een M2-chip die zo’n 20 procent sneller is dan de M1. Bij de standaard iPad zou Apple hebben gekozen voor een 10,5 inch-scherm en een nieuw design, dat lijkt op de iPad Pro.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 12 oktober 2022.


Apple brengt ieder jaar een nieuwe generatie van de instap-iPad uit, waarbij kleine verbeteringen doorgevoerd zijn. Meestal gaat het om een snellere chip, verbeterd display of een nieuwe camera. Hoewel Apple voor dit model vaak oudere onderdelen gebruikt en de iPad daardoor niet het allernieuwste van het nieuwste heeft, is voor heel veel mensen dit een perfecte iPad. Ook in 2022 komt er een nieuwe instap-iPad en dat is alweer de tiende generatie iPad. Maar wanneer kun je de release van dit model verwachten? Waarschijnlijk komt hij er spoedig aan.

Release tiende generatie iPad 2022 mogelijk later

De afgelopen jaren kondigde Apple de instap-iPad altijd aan tijdens het iPhone-event in september. Het nieuwe model was dan vaak diezelfde dag of kort daarna al te bestellen, met de eerste leveringen niet veel later. Om je een idee te geven waren dit de releasedata van voorgaande jaren van de instap-iPads:

  • iPad 2021: aankondiging 14 september, release 24 september
  • iPad 2020: aankondiging 15 september, release 18 september
  • iPad 2019: aankondiging 10 september, release 30 september

Maar dit jaar is dat voor de release van de iPad 2022, zoals je al gemerkt hebt, niet het geval. Dat heeft mogelijk mede te maken met de datum van iPadOS 16. Nieuwe iPhone–, Apple Watch- en iPad-modellen worden altijd geleverd met de nieuwste versie van respectievelijk iOS, watchOS en iPadOS. Maar Apple heeft dit jaar de release van iPadOS 16 met een maand uitgesteld, mede vanwege aanhoudende problemen met Stage Manager. Dat heeft dus ook gevolgen voor wanneer de nieuwe instap-iPad uit komt. Apple kan dit model, waar iPadOS 16 standaard op geïnstalleerd staat, namelijk niet uitbrengen als iPadOS 16 nog niet af is.

iPad 2021 review.

Inmiddels zitten we halverwege oktober, waardoor de release van de iPad 2022 steeds een stapje dichterbij gekomen is. Onlangs meldde een bron nog dat Apple iPadOS 16 in de week van 24 oktober gaat uitbrengen. Waarschijnlijk wordt de iPad 2022 ook rond die tijd uitgebracht, met een aankondiging mogelijk de week ervoor. Een betrouwbare bron, die onder andere de vertraging van iPadOS 16 als eerste meldde, zegt ook dat het verplaatsen van de datum van iPadOS 16 ervoor zorgt dat de update dichterbij de release van de nieuwe iPads uitkomt.

Dit is de mogelijke planning:

  • Aankondiging: week van 17 oktober
  • Release: week van 24 oktober

Niet geheel toevallig loopt Apple’s huidige Back to School-actie nog tot 17 oktober. Hoewel de huidige iPad 2021 daarbij niet mee doet met de gratis cadeaukaart, geldt dat wel voor de MacBook Pro’s en iPad Pro. Ook daarvan worden nog nieuwe versies verwacht, waardoor we denken dat deze op z’n vroegst in de week van 17 oktober onthuld worden.

Hoe gaat Apple de iPad 2022 aankondigen?

Apple heeft voor de aankondiging twee opties. De iPad 2022 kan onthuld worden tijdens een apart event in oktober, tegelijkertijd met de verwachte iPad Pro 2022. Een andere optie is dat de nieuwe iPad tiende generatie via een persbericht onthuld wordt. Volgens de eerder genoemde bron kiest Apple dit jaar voor de laatste optie, omdat de nieuwe producten die aangekondigd worden, minder grote updates zijn. Hoewel dat voor de iPad 2022 wat minder geldt (dit model krijgt dit jaar waarschijnlijk juist een grotere update), geldt dat voor de iPad Pro 2022 en eventuele nieuwe Macs wel. Het gaat bij die modellen voornamelijk om spec-bumps, oftewel betere prestaties door een nieuwe chip. Verwacht daar dus geen grote nieuwe functies of spannende designvernieuwingen, waardoor een event minder nodig is.

Meer over de iPad 2022

De iPad 2022 wordt de tiende generatie iPad en is het nieuwe instapmodel van 2022. Dit jaar worden er een aantal verbeteringen verwacht, waaronder de overstap naar usb-c. Het is echter nog de vraag wat dit betekent voor het design: stapt Apple over naar een model zonder thuisknop met platte zijkanten zoals de iPad Air of iPad Pro of houdt Apple het huidige ontwerp? Het oude design in combinatie met usb-c is iets wat we nog nooit eerder gezien hebben en levert problemen op met de Apple Pencil. Hoe dat zit lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

iPad 2022 kopen: de kleurrijke standaard iPad van dit moment

De iPad 2022 is het nieuwste model in de standaard iPad line-up. Apple heeft dit model op meerdere punten vernieuwd. Wat er allemaal nieuw is, lees je op deze pagina. Alles over de iPad 2022 lees je hier!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 16 oktober: Aangevuld met nieuwe informatie van Mark Gurman van Bloomberg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPad 2022

De iPad 2022 is de tiende generatie iPad. Dit model van oktober 2022 heeft een nieuw design met platte zijkanten en heeft geen thuisknop meer. Er zit een 10,9-inch Liquid Retina Display in en de iPad 20222 werkt met het Magic Keyboard Folio en de eerste generatie Apple Pencil (in combinatie met de Apple Pencil-naar-usb-c-adapter). Wil je de nieuwe iPad kopen, check dan de iPad 2022 prijzen of onze iPad vergelijking.

iPad 2022
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.