Apple Display concept

Opinie: deze oudere Apple-producten verdienen een comeback

Met de MacBook Air 2018 en de Mac mini 2018 liet Apple zien dat sommige oudere producten nog lang niet uitgerangeerd zijn. Toch zijn er nog wel meer producten die een comeback verdienen. Deze producten zouden we graag in een vernieuwde versie terugzien.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Sommige Apple-producten zijn zo goed, dat mensen ze het liefst heel lang willen blijven gebruiken. Maar er komt een moment dat ze technisch gezien gaan achterlopen en dan zou je eigenlijk willen dat Apple een update uitbrengt. Bij de MacBook Air 2018 en de Mac mini 2018 is dat inmiddels gebeurd en van de Mac Pro komt er binnenkort ook een nieuwe versie. Maar er zijn nog wel meer producten die een comeback verdienen. Dit zijn onze favorieten.


iPad mini 5
Het lijkt er dit jaar echt van de komen: de iPad mini 4 krijgt een opvolger. Apple zou intern werken aan een iPad mini 5 met verbeterde specs, die in de eerste helft van dit jaar moet uitkomen. Wij zien dat wel zitten, want de iPad mini is ideaal voor mensen die een wat kleinere tablet zoeken. Het huidige model is sinds 2015 verkrijgbaar en bevat niet de allernieuwste onderdelen en de snelste processor. We verwachten dat de vijfde generatie niet meteen de allersnelste componenten krijgt, maar met een kleine upgrade kan Apple het apparaat meteen weer aantrekkelijk maken voor mensen die van hun 2015-model willen upgraden.

iPod touch
Apple zou werken aan een nieuwe iPod touch, die in de loop van 2019 op de markt moet komen. Wat ons betreft is dat ideaal voor kinderen die nog niet toe zijn aan een smartphone, maar al wel graag apps willen gebruiken. Je kan namelijk bijna elke iOS-app op een iPod touch installeren, zonder dat kinderen allerlei nummers kunnen bellen. Ook kun het apparaatje gebruiken als mediaspeler voor muziek, films en games. Ook handig voor Apple’s eigen tv-dienst. Veel gezinnen hebben al een iPad in huis, maar dat heeft als nadeel dat het vaak gedeeld wordt binnen het gezin waardoor kinderen niet met een eigen account kunnen chatten met vriendjes.

iPod touch 5e generatie

De geruchten zijn afkomstig van de Japanse site Macotakara, op basis van bronnen uit de productieketen. De zevende generatie iPod touch zal ongetwijfeld vernieuwde componenten bevatten. Wij hebben alvast een wensenlijstje voor de iPod touch gemaakt, met verbeteringen die we graag zouden willen zien.

iPhone SE
Weinig iPhones zijn zo populair geweest als de iPhone SE. Als je tegenwoordig iemand met een wat kleiner formaat iPhone ziet lopen, is de kans groot dat het om de iPhone SE gaat. Het is de ideale oplossing voor mensen die een toestel willen dat nog gewoon in je broekzak past. Het is alleen de vraag of Apple het nog gaat doen. Na de komst van de iPhone 2018 modellen is wel duidelijk dat Apple voor groot-groter-grootst kiest. Een schermformaat van 5,8-inch is het minimum en dat is mogelijk geworden door de smallere schermranden.

Bij de meeste producten die we in dit overzicht hebben genoemd is de kans groot dat ze er uiteindelijk wel komen. Bij de iPhone SE 2 is dat niet het geval: daar hebben we de moed wel een beetje verloren. De geruchten gaan al zo lang en er lijkt maar geen schot in te zitten. Overigens dachten we dat bij de Mac mini ook en uiteindelijk werden we toch nog verrast.

AirPorts
Apple’s besluit om met de AirPorts-routers te stoppen was wat ons betreft een ongelukkige zet. Het zat er al een tijdje aan te komen: al in 2016 waren er geluiden dat Apple het team had ontbonden en vlak daarna verschenen er routers van concurrerende merken in de Apple Store.

Apple Airport Time Capsule

We begrijpen wel waarom: er zijn nog maar weinig mensen die losse Wi-Fi-routers kopen, want je krijgt ze meestal gratis van je provider en als je er zelf eentje koopt is het meestal onderdeel van een mesh-systeem. Maar Apple had met de AirPorts juist het verschil kunnen maken qua gebruiksgemak, beveiliging en de ondersteuning van het hele ecosysteem. Met de Apple TV, HomePod, AirPort en HomeKit heeft Apple alle ingrediënten om alles thuis aan te sturen. Vanaf het punt dat de internetaansluiting in je huis binnenkomt zou je dan alles met Apple-producten kunnen regelen. Apple had op basis van de AirPort-producten trouwens makkelijk een mesh-systeem kunnen maken.

Apple-display
Vroeger maakte Apple de Thunderbolt en Cinema-displays, zodat je je Mac mini of Mac Pro op een stijlvolle manier kon gebruiken, zonder dat je een lelijk plastic ding van een ander merk op je bureau hoefde te zetten. De afgelopen jaren heeft Apple samengewerkt met LG voor 4K- en 5K-beeldschermen, maar dat is niet op alle fronten een succes geweest.

Ondertussen weten we dat Apple bezig is met een opvolger van het Thunderbolt Display, waar het bedrijf in 2016 mee stopte. In de loop van 2019 gaan we een nieuw high-end beeldscherm van Apple zien, bedoeld om in combinatie met de Mac Pro 2019 te gebruiken. Goedkoop zal het niet zijn, maar we hebben al wel een idee wanneer de aankondiging gaat plaatsvinden: tijdens WWDC 2019, als waarschijnlijk ook de nieuwe Mac Pro wordt onthuld. Zo’n nieuw scherm kan ook interessant zijn voor mensen met een MacBook Pro of MacBook Air, die een tweede scherm willen zodat ze op kantoor wat comfortabeler kunnen werken. Wat kunnen we verwachten? Misschien een 8K-resolutie, een ingebouwde GPU en 10-bit kleurenweergave. Een touchscreen lijkt ons niet waarschijnlijk.

Apple Display concept

Hoe dan ook, de nieuwe schermen kunnen er wat ons betreft niet snel genoeg komen. Op de iCulture-redactie gebruiken we nog steeds Thunderbolt Displays om onze MacBook Pro’s aan te sluiten en het is een beetje jammer dat die niet Retina zijn. We kunnen niet wachten tot Apple het nieuwe scherm uitbrengt. Niet alleen in een absurd dure versie voor pro’s, maar ook in een wat betaalbaarder versie voor consumenten.

Bonus: AirPods
Wat, zijn de AirPods nu al aan een update toe? Jazeker, want de huidige oordopjes dateren alweer uit 2016 (!), het jaar waarin de iPhone 7 zonder koptelefoonaansluiting in de winkel verscheen. Eerder hebben we op iCulture al eens gepleit voor een nieuwe versie, omdat gebruikers van het eerste uur merken dat hun batterijduur achteruit holt. En wat doe je dan? Exact dezelfde AirPods nog een keertje aanschaffen? Of wachten tot Apple een nieuwe versie uitbrengt? Wat ons betreft kunnen ze niet snel genoeg de AirPods 2 uitbrengen, voorzien van Hé Siri en draadloos opladen.

He Siri op AirPods tijdens video van september-event.

Wil je weten welke Apple-producten in 2019 worden verwacht? Bekijk dan eens onze round-up.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.