AirPort-routers.

Apple AirPort: alles over de verschillende AirPorts van Apple

Apple AirPorts zijn routers die je kunt gebruiken om je Wi-Fi-bereik in huis te vergroten. In dit artikel leggen we uit welke modellen AirPorts er zijn, wat de verschillen zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Apple heeft aangegeven met de AirPorts te zullen stoppen. Is het dan nog verstandig een AirPort te kopen?

AirPort: alle modellen

Je hebt waarschijnlijk al een Wi-Fi-router in huis staan. Deze wordt geleverd door je internetprovider of je hebt zelf een losse router aangeschaft. Je kunt echter ook de routers van Apple gebruiken die AirPorts of Base Stations worden genoemd. Er zijn drie modellen die we hieronder bespreken:

Daarnaast lees je over:

Alledrie zijn ze geschikt om het Wi-Fi-signaal in je huis of kantoor te versterken. Ook kunnen ze allemaal gebruikt worden om via AirPrint draadloos te printen. Maar er zijn ook verschillen, waardoor de ene AirPort beter bij jou past dan de andere.

Let op: Apple heeft sinds 2012/2013 geen nieuwe AirPorts uitgebracht en het team is grotendeels opgedoekt. Daardoor is het zeer de vraag of er nog opvolgers van de huidige AirPorts komen. Wel verschijnen er nog regelmatig software-updates via de AirPort Utility-app.

Wat is een AirPort?

Een AirPort is vergelijkbaar met een router van merken zoals Asus, Linksys en Netgear. Apple noemt ze Base Stations en ze hebben soms iets andere andere eigenschappen en functies dan de router die je van je internetprovider hebt gekregen. Zo biedt de kleine AirPort Express ondersteuning voor AirPlay, zodat je muziek kunt streamen naar speakers in huis. De grootste AirPort bevat een ingebouwde harde schijf waarop je automatisch backups kunt maken. Met een AirPort bouw je als het ware een netwerk van al je apparaten in huis. Dit geldt niet alleen voor Apple-apparaten, maar je kunt er ook Windows-computers op aansluiten.

AirPort Express

De kleinste AirPort is de AirPort Express. Deze is geschikt voor het draadloos afspelen van muziek en draadloos printen in een appartement of klein huis. Deze kleinste AirPort kan ook gebruikt worden om het Wi-Fi-netwerk uit te bereiden, bijvoorbeeld wanneer je ergens in huis slechte of geen verbinding hebt. Dit doet hij tot maximaal 300 Mbps. Dankzij de ingebouwde firewall kun je veilig gebruik maken van internet. Sommige mensen nemen een AirPort Express mee in hun koffer om op de hotelkamer op meerdere apparaten te kunnen internetten. Dit is vooral handig als je maar met één apparaat per hotelkamer mag zijn ingelogd op het draadloze netwerk.

AirPort Express

Er kunnen maximaal 50 apparaten verbinding maken met deze AirPort. Er zitten twee internetaansluitingen op het apparaat: één om de AirPort aan te sluiten op een bestaand modem en de ander kan gebruikt worden je Mac te voorzien van een vaste internetaansluiting. Verder zit er een USB-poort op die alleen geschikt is om een printer aan je netwerk te hangen.

De AirPort Express kan via AirPlay muziek afspelen vanaf een iPhone, iPad of Mac op een speaker die AirPlay ondersteunt. Ook zit er als enige een 3,5 mm minijack aansluiting op. Dit maakt het mogelijk om de AirPort Express aan te sluiten op bedrade speakers met een aux-ingang, zodat je ze voortaan ook draadloos kunt bedienen.

Voor de mensen die op deze manier gebruik willen maken van AirPlay is er goed nieuws, want Apple heeft in augustus 2018 een update uitgebracht die de AirPort Express voor AirPlay 2 geschikt maakt. Daarmee wordt de AirPort Express geschikt om een multiroom audiosysteem te maken in je huis.

Met de AirPort Extreme die we verderop bespreken is dit niet mogelijk, omdat bij dit apparaat de audiopoort ontbreekt.

De AirPort Express is vooral handig als een compacte uitbereiding van je bestaande Wi-Fi-netwerk. Ook is het mogelijk om een gastnetwerkfunctie op te zetten, zodat je niet iedereen toegang hoeft te geven tot je eigen netwerk. Voor beide functies is het vereist dat de hoofdrouter ook een AirPort is. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met een AirPort Express een netwerk van een ander type router uit te breiden.

AirPort Express kopen of niet?

De AirPort Express kost bij Apple €109,00. De laatste update dateert uit juni 2012 en er zijn sindsdien een handjevol software-updates uitgekomen. Als de AirPort Express inderdaad ondersteuning voor AirPlay 2 krijgt is het zeker een aanrader voor mensen die een goedkoop multiroomsysteem voor audio willen maken. Voor het uitbreiden of het vergroten van het bereik van je netwerk zijn er inmiddels nieuwere producten die wat meer bij de tijd zijn, zoals mesh-systemen. Een voorbeeld is Google WiFi. Heb je nog een AirPort Express, dan kun je die natuurlijk prima blijven gebruiken.

AirPort Extreme

Het grote broertje van de AirPort Express is de AirPort Extreme. Hij is qua uiterlijk een stukje groter, maar is ook aan de binnenkant veel uitgebreider. Ook de Extreme is voorzien van één USB-poort, maar in dit geval is het een USB 2-poort waarop je niet alleen printers, maar ook externe harde schijven kunt aansluiten. Deze harde schijven kun je gebruiken als backup of om bestanden met elkaar te delen. Iedereen die aangemeld is op het Wi-Fi-netwerk kan bij de bestanden die op de harde schijf staan.

AirPort Extreme

De AirPort Extreme ondersteunt echter geen AirPlay. Je kunt dus geen muziek afspelen via deze router. Wil je toch de mogelijkheid hebben om muziek te spelen via AirPlay, dan zul je de AirPort Express moeten aanschaffen. Het is mogelijk om deze twee samen te laten werken waardoor je alsnog gebruik kunt maken van AirPlay.

Apple raadt aan om de AirPort Extreme te gebruiken als je een grootschalig netwerk wil opzetten. De Extreme zorgt er namelijk voor dat je gegevenssnelheden kunt bereiken tot 1,3 Gbps. Dit zorgt ervoor dat je supersnel internet hebt. Ook wanneer je gebruik wil maken van een gedeelde externe harde schijf of printer is de AirPort Extreme aan te raden.

AirPort Extreme kopen of niet?

Voor de AirPort Extreme betaal je bij Apple €219,00. Dit model kreeg in juni 2013 een compleet nieuw design in de vorm van een hoog torentje. De Extreme werkt met 802.11ac. Wil je hogere datasnelheden dan 1,3 Gbps, dan zul je een nieuwer product van een ander merk moeten uitzoeken. Voor het vergroten van je Wi-Fi-bereik zorgen drie antennes voor 2,4GHz en drie antennes voor 5GHz.

Apple Airport Time Capsule

AirPort Time Capsule

Dan is er nog de AirPort Time Capsule. Deze is voor een groot deel vergelijkbaar met de Extreme. Het verschil is echter dat er in de Time Capsule een ingebouwde harde schijf zit. Je hebt hierbij de keuze in 2 TB of 3 TB. Ook de AirPort Time Capsule biedt de mogelijkheid om een printer of externe harde schijf aan te sluiten. Dat laatste zal echter niet zo snel nodig zijn met minimaal 2 TB aan ingebouwde opslagruimte.

Deze ingebouwde harde schijf zorgt ervoor dat je backups kunt maken van alle Macs in het huis, dus niet specifiek van één Mac. Het maken van deze backups met Time Machine hoef je maar een keer in te stellen en daarna gebeurt het automatisch. De eerste keer wordt er een complete backup gemaakt van al je bestanden en vanaf dan worden alleen de bestanden die je hebt gewijzigd bijgewerkt. Zo duurt het minder lang voordat de back-up klaar is.

Verder geldt voor de AirPort Time Capsule ook dat deze geen ondersteuning biedt voor AirPlay. Wel kan de Time Capsule gebruikt worden om het Wi-Fi-signaal te versterken. Hiervoor heeft deze dezelfde specificaties als de AirPort Extreme.

AirPort Time Capsule kopen of niet?

De AirPort Time Capsule 2 TB kost bij Apple €328,88 en de 3 TB versie kost bij Apple €428,88. De vijfde generatie werd in 2012 aangekondigd tijdens de WWDC en ondersteunt 802.11ac Wi-Fi.

Welke AirPort past bij jou?
Elke AirPort heeft zijn eigen features en ook zijn eigen prijs. Het hangt van je eigen situatie en het doel waarvoor je hem wil gebruiken af, welke AirPort het beste bij je past. We hebben daarom bij elk model uitgelegd wat de sterke punten zijn en wat je ervan kunt verwachten.

AirPort Utility-app

Voor het bedienen van alle AirPort-functies gebruik je AirPort Utility voor iOS en Mac. Je krijgt hierin een grafisch overzicht van je netwerk en de aangesloten apparaten. In de app kun je gemakkelijk de instellingen van je basisstation en het netwerk wijzigen. Ook kun je vanuit de app een gastnetwerk instellen, zoals we hierboven hebben genoemd. Dit maakt het mogelijk om een apart Wi-Fi-netwerk voor gasten te maken, zodat je je Wi-Fi-wachtwoord niet aan bezoekers hoeft te geven. Dat laatste is eigenlijk toch al niet meer nodig, omdat je sinds iOS 11 gasten tot je Wi-Fi-netwerk kunt toelaten met één druk op de knop, zonder dat ze je wachtwoord hoeven te weten.

Bekijk ook

Zo deel je supersnel je wifi-netwerk, zonder je wachtwoord te delen

Geef vrienden eenvoudig toegang tot jouw wifi-netwerk, zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten. In deze tip leggen we je uit hoe je gasten toegang geeft.

Verder kun je met de AirPort Utility de basisstations herstarten, herstellen en voorzien van nieuwe firmware. Er komen regelmatig nieuwe updates uit, maar er worden niet zo vaak nieuwe functies toegevoegd. Meestal gaat het om beveiligingsupdates.

Apple stopt met AirPorts

Apple kondigde in april 2018 aan dat ze gaan stoppen met de AirPorts-routers. Twee jaar eerder gingen al de eerste geruchten dat Apple het team zou hebben opgeheven en dat er geen verdere ontwikkeling zou plaatsvinden. Apple raadt aan om op andere routers over te stappen, bijvoorbeeld die van Linksys. De resterende voorraad van de AirPort-routers zal gewoon worden verkocht en je kunt ze ook nog gewoon blijven gebruiken. Ze voldoen alleen niet meer aan de nieuwste technische eisen.

Bekijk ook

Apple stopt officieel met AirPort-routers

Apple is officieel gestopt met de AirPort-routers. In een verklaring geeft het bedrijf aan dat de huidige voorraad nog verkocht wordt. Daarna is het afgelopen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2018
Onderwerp
,