Microsoft xCloud gamestreaming.

Microsoft brengt Xbox cloud gaming voor iOS officieel voor iedereen uit

Alleen te spelen via de browser
Microsoft heeft bekendgemaakt dat de Xbox cloudgamingdienst voor iPhone en iPad voor iedereen met de Xbox Game Pass Ultimate beschikbaar is. Je speelt niet via een app, maar via de browser.

Update 29 juni 2021: Microsoft heeft aangekondigd dat de dienst Xbox Cloud Gaming nu voor iedereen beschikbaar is met een Xbox Game Pass Ultimate. Op de iPhone en iPad speel je de games via Safari en games hebben ondersteuning voor gamecontrollers, terwijl sommige andere games gebruikmaken van het touchscreen. Wil je op de Mac spelen, dan kan dat ook via Safari of via de Microsoft Edge-browser.

Sinds april was er al een besloten beta beschikbaar, maar nu kan iedereen die lid is van de Xbox Game Pass Ultimate dus beginnen met spelen. Om van start te gaan log je in de browser in via deze website.

Update 19 april 2021: Vanaf 20 april start Microsoft met een publieke beta voor Xbox Cloud Gaming op Apple-apparaten en pc. De streamingdienst voor games is zoals eerder aangekondigd alleen speelbaar via de browser. De publieke beta is beperkt tot leden van de Xbox game Pass Ultimate. Via deze website genodigden meer dan 100 games spelen via de browser op de iPhone en iPad. Ben je lid van Xbox Game Pass Ultimate, check morgen dan je inbox om te checken of je mee mag doen.

Oorspronkelijk artikel 9 december 2020
Het zag er lange tijd somber uit voor gamestreamingdiensten op iPhone en iPad. Vanwege de beperkingen van de App Store-regels kunnen ontwikkelaars hun gamestreamingdiensten niet zomaar op iPhone en iPad uitbrengen. Microsoft testte eerder dit jaar wel de xCloud gamestreaming voor iOS, maar stopte daarmee omdat het vanwege de beperkingen onmogelijk gemaakt werd om de dienst in die vorm uit te brengen. Vandaag kondigt Microsoft alsnog de komst van de Xbox-clouddienst voor iOS aan, als onderdeel van de Xbox Game Pass Ultimate.

Release Xbox cloudgaming voor iOS in voorjaar 2021

Bij de aankondiging laat Microsoft alleen weten dat de dienst met de Xbox Game Pass Ultimate naar Windows-pc’s en iOS-devices komt. Dat betekent dat je de games binnen het cloudaanbod van Xbox dan kan streamen op je iPhone en iPad. Voor nu staat het gepland voor de lente van 2021.

Bekijk ook

Apple legt uit waarom gamestreamingdiensten verboden zijn, Microsoft reageert

Apple legt uit waarom diensten als Microsoft xCloud niet op iOS mogen verschijnen. De voornaamste reden is dat de diensten zich niet aan de regels van de App Store kunnen houden. Microsoft spreekt zijn ongenoegen uit over deze strenge regels, die niet gelden voor andere streamingdiensten.

Microsoft gaat geen losse app uitbrengen, vanwege de nog altijd geldende beperkingen van de App Store. In plaats daarvan kun je games spelen via de browser, in dit geval Safari. Het leek er al eerder op dat Microsoft werkte aan een webversie van de xCloud gamestreamingdienst en nu is dit dus definitief. Het gaat vooralsnog wel om een beta. Andere details zijn nog niet bekend.

Ook andere diensten hadden last van de strenge regels van Apple. Google Stadia werkt nog niet officieel op de iPhone en iPad, maar Google belooft wel met een webversie te komen. De keuzes voor de webversie zijn ontstaan na alle ophef over gamestreamingdiensten. Apple reageerde door de regels voor gamestreamingdiensten aan te passen, maar dat was niet genoeg. Volgens die regels zou elke game een afzonderlijke pagina in de App Store moeten hebben en ook apart beoordeeld moeten worden door Apple, iets wat ondoenlijk is voor dergelijke gamestreamingdiensten. Een videostreamingdienst hoeft dat immers ook niet.

Sinds kort kun je overigens wel Xbox-games vanaf de console streamen naar je iPhone of iPad, maar daar heb je dus wel een Xbox-spelcomputer voor nodig. Dit werkt ook als je buitenshuis wil spelen, dus je bent niet gebonden aan je eigen wifinetwerk.

Bekijk ook

Microsoft's Xbox-app kan nu games streamen naar iPhone en iPad

Microsoft heeft een vernieuwde versie van de Xbox-app uitgebracht, waarmee je games kunt streamen naar je iPhone en iPad. De functie werd al een paar weken getest.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 29 juni: De cloudgamingdienst van Microsoft is nu beschikbaar.
  • 2021 - 19 april: Artikel bijgewerkt na aankondiging publieke beta.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.