Boot Camp

Boot Camp: alles over het gebruik van Windows-software op je Mac

Zelfs een verstokte Mac-gebruiker zal soms Windows-software nodig hebben. Apple heeft hiervoor Boot Camp op de Mac beschikbaar. In dit artikel leggen we uit hoe Boot Camp werkt en op welke Macs je het kunt gebruiken.

Alles over Boot Camp

Als Mac-gebruiker heb je soms voor je studie of werk programma’s nodig die alleen draaien op Windows. Of je favoriete game heeft alleen een Windows-versie. Met een Mac is het al sinds macOS X 10.5 Leopard mogelijk om met Boot Camp Windows op je Mac te installeren. Heb je het nog nooit geprobeerd? Dan helpen we je met dit artikel op weg. We vertellen je alles over de Boot Camp-assistent, wat de systeemvereisten zijn om dit te kunnen draaien en geven nog wat andere handige tips.

Let op: Boot Camp werkt alleen op Macs met Intel-processor en niet op de nieuwste Macs met Apple Silicon.

Wat is Boot Camp?

Boot Camp-assistent is een programma dat standaard op je Mac zit. Hiermee kun je Windows op je iMac of MacBook installeren. Met Boot Camp-assistent maak je allereerst een aparte partitie. Zowel macOS als Windows hebben beide een eigen stuk van je harde schijf nodig vanaf om te kunnen draaien.

Nadat je harde schijf in twee delen is opgedeeld, gaat Boot Camp-assistent verder met de installatie van Windows 10. Als je hier meer over wil weten, lees dan onze uitgebreide handleiding over hoe je Boot Camp stap voor stap gebruikt.

Bekijk ook

Stappenplan voor Boot Camp: zo installeer je Windows 10 op een Mac

Weten hoe je op met Boot Camp Windows op je iMac of MacBook kunt laten draaien? In dit stappenplan voor Boot Camp leggen we het uitgebreid uit.

Boot Camp icoon

Omdat Boot Camp je harde schijf in twee stukken opdeelt, kun je bij het opstarten kiezen voor macOS of Windows. Die doe je door de optie-toets in te drukken. Wil je Windows en macOS combineren, door bijvoorbeeld bestanden van je Windows-partitie te openen in macOS, dan zul je gebruik moeten maken van virtualisatiesoftware. Dit zit niet standaard in Boot Camp.

Boot Camp is trouwens niet alleen handig voor het draaien van Windows. Je kunt het ook gebruiken om oudere versies van macOS te blijven gebruiken. Met de komst van macOS Catalina het niet langer mogelijk is om 32-bit apps te gebruiken. Kun je niet zonder bepaalde oudere apps of drivers, dan kun je in plaats van Windows ook macOS Mojave of ouder installeren, met Boot Camp of virtualisatie.

Boot Camp met virtualisatiesoftware

Een voorbeeld van virtualisatiesoftware is Parallels Desktop for Mac. Hiermee kun je Windows op een Mac installeren.

Met Parallels hoef je je Mac niet opnieuw op te starten om naar je Windows-omgeving te gaan. Je kunt op die manier zowel Windows- als macOS-programma’s tegelijk op je scherm laten draaien. Deze virtualisatiesoftwarepakketten kunnen gebruik maken van de Windows-partitie gecreëerd door Boot Camp. Je hoeft dus niet opnieuw Windows te installeren op je Mac.

iMac Windows

Boot Camp systeemvereisten

Je kunt tegenwoordig op een groot aantal Mac’s Windows 10 installeren. Onderstaande Intel Mac’s zijn geschikt voor Windows 10:

Het werkt niet op Mac-modellen met Apple Silicon.

Als je niet zeker weet wat voor Mac je precies hebt, dan kun je dit zien in Over deze Mac. Klik hiervoor op het Apple icoon linksboven in de menubalk. Wil je meer weten over de ondersteuning van je Mac voor Boot Camp, kijk dan in dit dit supportartikel van Apple.

Bekijk ook

Welke Mac heb ik? Alle Mac desktopmodellen op een rij

Wil je weten welke Mac je precies hebt? In dit overzichtsartikel vind je alle Mac-modellen overzichtelijk op een rij. Hoe herken je een iMac en wat zijn de Mac mini modelnummers? Met specifieke modelnummers en kenmerken weet je welke Mac-desktop je hebt.

Model iMac

Met macOS Mojave en later kun je alleen Windows 10 installeren. Als je Windows 8.1 en Windows 7 wilt installeren, moet je teruggaan naar macOS High Sierra.

Ben je in het bezit van een iMac met een harde schijf van 3 TB, dan kan het zijn dat je een foutmelding krijgt. In dit support artikel staat precies wat je dan moet doen.

Time Machine met Boot Camp gebruiken

Met Time Machine kun je een volledige backup maken van je Mac. Deze bevat al je bestanden, applicaties, systeembestanden en instellingen. Een backup maken van je Boot Camp-partitie kan hiermee helaas niet. Hiervoor heb je een backupprogramma vanuit Windows nodig. Mocht je Parallels gebruiken, dan is het wel mogelijk om van je Windows-partitie een backup te maken met Time Machine.

Time Machine

Meer over Windows op een Mac installeren lees je in onderstaande uitleg:

Bekijk ook

Windows op je Mac installeren: dit zijn de mogelijkheden

Wil je Windows op een Macbook of iMac installeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In deze gids leggen we uit hoe je Windows op een Mac kunt gebruiken met Boot Camp en virtualisatiesoftware zoals VMWare, VirtualBox en Parallels. Daarbij maken we onderscheid tussen M1 Macs en Intel Macs.

iMac

De iMac is Apple's alles-in-├ę├ęn desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2023 met M3-chip en een kleurrijk design. Het M3-model biedt betere specificaties en is de opvolger van de iMac uit 2021. De iMac 2023 is nog het enige model dat in Apple's assortiment zit. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac