iMac met Windows op een bureau.

Windows op je Mac installeren: dit zijn de mogelijkheden

Wil je Windows op een Macbook of iMac installeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In deze gids leggen we uit hoe je Windows op een Mac kunt gebruiken met Boot Camp en virtualisatiesoftware zoals VMWare, VirtualBox en Parallels. Daarbij maken we onderscheid tussen M1 Macs en Intel Macs.

Windows op je Mac gebruiken

Voor sommige Apple-gebruikers is het vloeken in de kerk, terwijl anderen niet zonder zouden kunnen: Windows gebruiken op je Mac. In deze gids lees je welke mogelijkheden je daarvoor hebt. Bij Macs met Intel-processor heb je de meeste opties, aangezien Windows zelf ook Intel-gebaseerd is. Heb je een gloednieuwe Mac met Apple Silicon, dan loop je tegen wat beperkingen aan maar ook dan is het vaak wel mogelijk om apps op macOS te draaien, bijvoorbeeld met CrossOver. Zo kun je toch een Windows-app gebruiken, zonder dat je een volledige installatie nodig hebt.

Windows op een M1 Mac met Apple Silicon

Voor mensen die Windows op een Apple Silicon Mac willen gebruiken zijn er wat uitdagingen. Er is geen Boot Camp voor Apple Silicon en Apple is niet van plan om dit nog te gaan uitbrengen. Je bent daarom afhankelijk van virtualisatiesoftware zoals Parallels (ook verkrijgbaar bij Bol.com. Parallels en VMware zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest – met resultaat. Docker is eveneens bezig, maar heeft aangegeven dat het behoorlijk ingewikkeld is. Over Oracles VirtualBox is nog niets bekend.

CrossOver Among Us
De Windows-versie van Among Us, draaiend op een Mac dankzij CrossOver (zie verderop).

Voor virtualisatiesoftware zoals Parallels zul je echter een aanstaande ARM-versie van Windows moeten gebruiken en niet de standaard Windows 10 voor x86 die je gewend bent.

Tijdens WWDC 2020 benadrukte Craig Federighi dat er ook voor de Apple Silicon-processoren virtualisatie mogelijk is. Om dit te bewijzen demonstreerde hij een Mac met A12Z-processor waarop Linux draaide, in een virtuele omgeving van Parallels. Maar Linux is geen Windows. Dit is de stand van zaken.

Craig Federighi in lab

Parallels 18 op Apple Silicon

Parallels was al vroeg klaar voor macOS Big en heeft daarna elk jaar een update uitgebracht met ondersteuning voor de nieuwste macOS- en Windows-versies. De nieuwste versie van Parallels Desktop 18 is als Universal Binary uitgebracht. Het is nu mogelijk om meer dan 200.000 Windows-apps en klassieke games te gebruiken op de Mac. Ook is er verbeterde compatibiliteit voor het gebruik van Intel-apps als je Windows 11 gebruikt. Dit is vooral het geval bij het openen en opslaan van bestanden vanaf de Mac-schijf. De software is verkrijgbaar bij de ontwikkelaar en bij Bol.com.

Bekijk ook

Parallels Desktop 18 is uit: beter gamen op Apple Silicon

Parallels heeft versie 18 van de bekende Windows-op-Mac-software uitgebracht. Ook nu ligt de nadruk weer sterk op ondersteuning van Apple Silicon Macs, maar ook op gaming.

VMware Fusion 13 geschikt voor Windows 11

VMWare Fusion, de tegenhanger van Parallels Desktop, was vrij snel na de aankondiging van Apple Silicon te proberen als testversie meer de definitieve versie liet wat langer op zich wachten. Met VMWare Fusion 13 kun je de ARM-versie van Windows 11 op Apple Silicon Macs gebruiken in een virtuele machine.

VMWare Fusion 13 draait op Macs met Intel én Apple Silicon. Het wordt verkocht als universele DMG, dus het werkt op elke geschikte Mac. De ARM-versie van Windows 11 heeft een ingebouwde emulator voor win32 en x64 apps. Heb je een Intel-machine, dan is er support voor eGPU’s en kun je ook DirectX 11 en OpenGL 4.3 gebruiken. Op Apple Silicon Macs ben je beperkt tot OpenGL 4.3.

Je kan kiezen uit een goedkope versie genaamd VMware Fusion 13 Player, die wat beperkingen heeft. Daarnaast is er een uitgebreidere versie met de naam VMware Fusion Pro.

Microsoft’s plannen met ARM-gebaseerde Macs

Micrsosoft is steeds terughoudend geweest als het gaat om al wel een testversie van Office voor Mac 2019 voor computers met Apple M1-chip uitgebracht, als beta. Over de plannen om Windows voor de M1-chip geschikt te maken heeft het bedrijf zich nog niet geuit. Er is voor ARM echter minder software beschikbaar dan voor Windows op x86/x64-systemen. Wel is Microsoft bezig om emulatie van x64-apps onder Windows voor ARM mogelijk te maken. De omzetting duurt echter nog meerdere maanden en Microsoft is pas in oktober begonnen met testen. In november 2020 komt een grote update van Windows voor ARM en in het voorjaar van 2021 zal dan emulatie mogelijk worden.

Microsoft werkt nauw samen met enkele fabrikanten aan ARM-ondersteuning, maar Apple staat er niet bij:

We will also expand support for running x64 apps, with x64 emulation starting to roll out to the Windows Insider Program in November. Because developers asked, Visual Studio Code has also been updated and optimized for Windows 10 on ARM. For organizations, we’re committed to helping them ensure their apps work with Windows 10 and Microsoft 365 Apps on ARM64 devices with App Assure. We are working closely with Acer, HP, Lenovo, Samsung and Surface to bring these Windows 10 on ARM innovations and products to our shared customers.

In juni verklaarde Microsoft bovendien: “We ondersteunen op dit moment alleen Windows voor ARM aan OEM’s.” Dat wil zeggen dat Windows voor ARM-processors alleen voorgeïnstalleerd kan worden en niet werkt met losse licenties. Als Microsoft de toekomstige Macs wil ondersteunen zou het bedrijf dit beleid moeten aanpassen.

Apple’s standpunt rond Windows op M1: ‘Bal ligt bij Microsoft’

Volgens Apple is het simpel: de bal ligt bij Microsoft. In een interview heeft Craig Federighi verklaard dat Microsoft er zelf voor kan kiezen om Windows op M1-chips te ondersteunen. Dat Microsoft eerder nog geen aanpassingen heeft gedaan, heeft er vermoedelijk mee te maken dat Apple de specs van de M1 strikt geheim heeft gehouden. Apple wil de chips niet Mac-only houden, maar zal er zelf geen moeite voor doen. Microsoft heeft een licentie nodig om het voor elkaar te krijgen. Ook is een cloudvariant van Windows mogelijk, is te lezen in het interview.

CrossOver: Quicken op een Mac M1

CrossOver: ‘Onze oplossing werkt al’

Ontwikkelaar CodeWeavers heeft bekendgemaakt dat de CrossOver-software al in staat is om Windows-apps en -games op Macs met M1-chip te gebruiken. CrossOver en Wine kunnen 32-bit en 64-bit Windows-apps en -games op Apple Silicon draaien, dankzij Apple’s Rosetta-technologie. In tegenstelling tot virtualisatie-oplossingen waarbij je een volledige versie van Windows moet installeren, is dat bij CrossOver niet nodig. Het bedrijf heeft een lijst van apps gemaakt die geschikt zijn om te gebruiken. CrossOver werkt met emulatie. Onderstaande video laat zien hoe je Team Fortress 2 kunt draaien in Crossover op een MacBook Air M1 met 8GB RAM en 256GB flashgeheugen. Perfect is het nog niet, omdat er wat vertraging optreedt. Maar het werkt en het is stabiel.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De status bij andere aanbieders: wisselend

VirtualBox boekt voortgang, maar is nog niet klaar. Docker wekt de indruk dat het nog maanden kan duren voordat Dock op Apple Silicon Macs te gebruiken is. Er is momenteel alleen een versie voor Intel Macs, die overigens wel is aangepast voor Big Sur.

DOSBox en DOSBox-X kunnen met wat moeite ook op Apple Silicon draaien. Het was al mogelijk om de software op Microsoft Surface-laptops met ARM-processoren en op een Raspberry Pi te draaien.

De emulator Qemu kun je via de app installer MacPorts of Homebrew installeren. Homebrew is al sinds de aankondiging van Apple Silicon bezig met de ondersteuning en via GitHub kun je de voortgang volgen. Het schijnt te werken, maar met beperkingen.

Bekijk ook

Mac met Intel of Apple Silicon: welke moet je kiezen?

Apple verkoopt zelf geen Macs met Intel meer. De overstap naar Apple Silicon-chips is afgerond. Wel kan je bij externe partijen nog een Intel Mac kopen. Sta je voor de keuze welke van de twee je moet kiezen, dan helpen we je op weg met dit artikel!


Windows op een Intel Mac installeren

Windows op een Mac is technisch mogelijk geworden toen Apple in 2006 overstapte op Intel-processoren. Sinds Mac OS X 10.5 (uit 2007) heeft Apple speciale functies aan het besturingssysteem toegevoegd zodat je – als je dat wilt – bij het opstarten van je Mac kunt kiezen uit macOS of Windows. Het is echter ook mogelijk om Windows-applicaties virtueel binnen macOS te draaien, maar daarvoor moet je wel speciale software hebben. De bekendste oplossingen zijn VMWare, VirtualBox en Parallels.

iMac met Windows op een bureau.

Boot Camp: Intel Mac opstarten met Windows

Boot Camp is een speciaal onderdeel van macOS dat het mogelijk maakt om zowel Windows als macOS op één systeem te draaien. Als je gebruik maakt van Boot Camp kun je bij het opstarten kiezen in welke ‘modus’ je je Intel Mac wilt opstarten.

In principe kan dit met iedere versie van Windows, maar je hebt hiervoor uiteraard wel een licentie voor Windows nodig. Ook is het zo dat je vanaf macOS Mojave alleen Windows 10 kunt installeren en geen oudere versies. Heb je een Mac van voor 2015 dan zul je tevens een lege USB-stick met een opslagcapaciteit van minstens 16 GB moeten hebben.

Verder is het belangrijk om te controleren of je Mac qua vrije schijfruimte en hoeveelheid werkgeheugen wel voldoet aan de minimale systeemeisen van de Windows-versie die je wilt gebruiken. En je moet opletten of je Mac over een 32-bits of 64-bits-processor beschikt. In principe hebben alle Macs van 2012 en nieuwer een 64-bits-processor. Op deze Apple Support-pagina kun je meer informatie vinden over de eisen aan je Mac per versie van Windows.

Van de Windows-versie die je wilt gebruiken heb je een licentiesleutel nodig en een ISO-bestand van het installatieprogramma. Die kun je gewoon downloaden bij Microsoft als je Windows hebt gekocht, tenzij je een DVD met Windows hebt. In dat geval kun je die DVD als schijfkopie omzetten naar een ISO-bestand met behulp van deze handleiding.

Lees meer in onze Boot Camp uitleg:

Bekijk ook

Boot Camp: alles over het gebruik van Windows-software op je Mac

Zelfs een verstokte Mac-gebruiker zal soms Windows-software nodig hebben. Apple heeft hiervoor Boot Camp op de Mac beschikbaar. In dit artikel leggen we uit hoe Boot Camp werkt en op welke Macs je het kunt gebruiken.

Windows op een Intel Mac installeren met Boot Camp

Nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen voer je deze stappen uit om Windows te installeren:

  1. Open op je Mac de applicatie Boot Camp-assistent. Deze vind je in de map Hulpprogramma’s in Programma’s.
  2. Doorloop alle stappen waar de assistent je vervolgens doorheen loodst. Je moet onder meer het ISO-bestand met Windows selecteren en een aparte partitie op je harde schrijf maken (waarvan je de grootte zelf kunt bepalen), maar dat regelt de applicatie voor je. Afhankelijk van hoe oud je Mac precies is, word je op een gegeven moment gevraagd om een lege USB-stick aan te sluiten.
  3. Je Mac wordt opnieuw opgestart en de partitie op je harde schijf wordt geformatteerd. Het kan zijn dat je deze partitie nog handmatig moet selecteren, maar in principe gaat dat automatisch.
  4. Het installatieprogramma van Windows start vervolgens op. Dit is principe niets anders dan wanneer je Windows op een PC installeert. Vervolgens moet je in Windows nog een aantal stappen van de Boot Camp-assistent doorlopen, maar dat wijst zich vanzelf.
  5. Vanaf nu kun je je Mac opstarten in zowel macOS als Windows. Wil je wisselen tussen beide besturingssystemen, dan zul je je Mac opnieuw moeten opstarten. Houd tijdens het opstarten de option-toets op je toetsenbord ingedrukt. Je kunt vervolgens een opstartschijf kiezen. Wil je opstarten in Windows, selecteer dan de Boot Camp-partitie.

In ons Boot Camp-stappenplan lees je meer over het installeren van Windows op je computer:

Bekijk ook

Stappenplan voor Boot Camp: zo installeer je Windows 10 op een Mac

Weten hoe je op met Boot Camp Windows op je iMac of MacBook kunt laten draaien? In dit stappenplan voor Boot Camp leggen we het uitgebreid uit.

Bootcamp

Virtualisatie: Windows-applicaties draaien binnen macOS

Naast het gebruik van Boot Camp, is het ook mogelijk om Windows virtueel te draaien binnen macOS. Het voordeel is dat je gewoon op je Intel Mac werkt zoals je altijd doet, maar vervolgens Windows-applicaties kunt installeren en gebruiken op je Mac.

Je gebruikt hiervoor speciale virtualisatiesoftware. Deze software maakt virtueel een pc aan, die gebruik maakt van de hardware van je Mac. Op deze virtuele pc installeer en draai je Windows. Uiteraard gaat het virtueel draaien van Windows, terwijl je in macOS werkt, ten koste van de prestaties van je Mac, omdat bijvoorbeeld de processor zwaarder wordt belast. Het biedt echter wel de flexibiliteit om bijvoorbeeld makkelijk een specifieke Windows-applicatie te kunnen gebruiken.

Populaire virtualisatiesoftware is onder meer Parallels Desktop for Mac en VMWare Fusion. In beide gevallen gaat het om betaalde software. Deze software zul je los moeten aanschaffen en je zult soms ook upgrades moeten kopen om gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden. Zo heeft Parallels Desktop vanaf versie 13 ondersteuning voor het gebruik van Touch Bar in de Macbook Pro binnen Windows; in oudere versies van Parallels is dat niet mogelijk. Wil je liever geen geld uitgeven, kijk dan ook eens naar het gratis alternatief VirtualBox.

Als je virtualisatiesoftware gebruikt, loodst die je door het hele installatieproces heen. Maar net als bij het gebruik van Boot Camp heb je wel een licentiesleutel en een ISO-bestand van de installatiesoftware van Windows nodig.

Parallels

Meer informatie over Parallels vind je op de site van Parallels. Parallels Desktop for Mac kopen kan in de Apple Store. Wil je je verdiepen in VMWare Fusion, dan kun je terecht op de site van VMWare en voor VirtalBox kun je hier terecht.

Toetsenbordgebruik in Windows

Eén ding om rekening mee te houden als je in Windows op een Intel Mac gebruikt: de toetsenbordindeling van Macs is net anders dan van Windows-toetsenborden. Omdat een Mac geen Windows-knop op zijn toetsenbord heeft en Windows geen command-toets gebruikt, zijn die inwisselbaar. In Windows werkt de command-toets dus als Windows-toets. Mensen die blind typen, moeten echter even extra opletten. De Windows-toets en alt-toets zijn omgewisseld op een Windows-toetsenbord ten opzichte van de option-toets (=alt-toets) en command-toets op een Mac-toetsenbord.

Daarnaast kan het zijn dat je minder populaire toetsen zoals Insert en Num Lock mist. In principe kun je in Windows prima zonder deze toetsen overleven, maar anders is er altijd de optie om een virtueel toetsenbord op je scherm te toveren dat je kunt bedienen met je muis. Microsoft heeft daarover een handleiding online staan.

Je kunt in onderstaand artikel lezen hoe je een Windows-toetsenbord op de Mac gebruikt.

Bekijk ook

Zo gebruik je een Windows-toetsenbord met de Mac

Wil je een Windows-toetsenbord gebruiken in combinatie met de Mac? Dan zullen sommige speciale toetsen net iets anders zitten. Je kunt dit oplossen door het PC-toetsenbord anders in te delen. In deze tip leggen we uit hoe.