iMac met Windows op een bureau.

Windows op je Mac gebruiken: dit zijn de mogelijkheden

Wil je Windows op een Macbook of iMac installeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In deze gids leggen we uit hoe je Windows op een Mac kunt gebruiken met Boot Camp en virtualisatiesoftware zoals VMWare, VirtualBox en Parallels.

Windows op je Mac gebruiken

Voor sommige Apple-gebruikers is het vloeken in de kerk, terwijl anderen niet zonder zouden kunnen: Windows gebruiken op je Mac. In deze gids lees je welke mogelijkheden je daarvoor hebt.

Windows op een Mac installeren

Windows op een Mac is technisch mogelijk geworden toen Apple in 2006 overstapte op Intel-processoren. Sinds Mac OS X 10.5 (uit 2007) heeft Apple speciale functie aan zijn besturingssysteem toegevoegd zodat je – als je dat wilt – bij het opstarten van je Mac kunt kiezen uit macOS of Windows. Het is echter ook mogelijk om Windows-applicaties virtueel binnen macOS te draaien, maar daarvoor moet je wel speciale software hebben. De bekendste oplossingen zijn VMWare, VirtualBox en Parallels.

iMac met Windows op een bureau.

Boot Camp: Mac opstarten met Windows

Boot Camp is een speciaal onderdeel van macOS dat het mogelijk maakt om zowel Windows als macOS op één systeem te draaien. Als je gebruik maakt van Boot Camp kun je bij het opstarten kiezen in welke ‘modus’ je je Mac wilt opstarten.

In principe kan dit met iedere versie van Windows, maar je hebt hiervoor uiteraard wel een licentie voor Windows nodig. Ook is het zo dat je vanaf macOS Mojave alleen Windows 10 kunt installeren en geen oudere versies. Heb je een Mac van voor 2015 dan zul je tevens een lege USB-stick met een opslagcapaciteit van minstens 16 GB moeten hebben.

Verder is het belangrijk om te controleren of je Mac qua vrije schijfruimte en hoeveelheid werkgeheugen wel voldoet aan de minimale systeemeisen van de Windows-versie die je wilt gebruiken. En je moet opletten of je Mac over een 32-bits of 64-bits-processor beschikt. In principe hebben alle Macs van 2012 en nieuwer een 64-bits-processor. Op deze Apple Support-pagina kun je meer informatie vinden over de eisen aan je Mac per versie van Windows.

Van de Windows-versie die je wilt gebruiken heb je een licentiesleutel nodig en een ISO-bestand van het installatieprogramma. Die kun je gewoon downloaden bij Microsoft als je Windows hebt gekocht, tenzij je een DVD met Windows hebt. In dat geval kun je die DVD als schijfkopie omzetten naar een ISO-bestand met behulp van deze handleiding.

Lees meer in onze Boot Camp uitleg:

Windows op een Mac installeren met Boot Camp

Nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen voer je deze stappen uit om Windows te installeren:

  1. Open op je Mac de applicatie Boot Camp-assistent. Deze vind je in de map Hulpprogramma’s in Programma’s.
  2. Doorloop alle stappen waar de assistent je vervolgens doorheen loodst. Je moet onder meer het ISO-bestand met Windows selecteren en een aparte partitie op je harde schrijf maken (waarvan je de grootte zelf kunt bepalen), maar dat regelt de applicatie voor je. Afhankelijk van hoe oud je Mac precies is, word je op een gegeven moment gevraagd om een lege USB-stick aan te sluiten.
  3. Je Mac wordt opnieuw opgestart en de partitie op je harde schijf wordt geformatteerd. Het kan zijn dat je deze partitie nog handmatig moet selecteren, maar in principe gaat dat automatisch.
  4. Het installatieprogramma van Windows start vervolgens op. Dit is principe niets anders dan wanneer je Windows op een PC installeert. Vervolgens moet je in Windows nog een aantal stappen van de Boot Camp-assistent doorlopen, maar dat wijst zich vanzelf.
  5. Vanaf nu kun je je Mac opstarten in zowel macOS als Windows. Wil je wisselen tussen beide besturingssystemen, dan zul je je Mac opnieuw moeten opstarten. Houd tijdens het opstarten de option-toets op je toetsenbord ingedrukt. Je kunt vervolgens een opstartschijf kiezen. Wil je opstarten in Windows, selecteer dan de Boot Camp-partitie.

In ons Boot Camp-stappenplan lees je meer over het installeren van Windows op je computer:

Bootcamp

Virtualisatie: Windows-applicaties draaien binnen macOS

Naast het gebruik van Boot Camp, is het ook mogelijk om Windows virtueel te draaien binnen macOS. Het voordeel is dat je gewoon op je Mac werkt zoals je altijd doet, maar vervolgens Windows-applicaties kunt installeren en gebruiken op je Mac.

Je gebruikt hiervoor speciale virtualisatiesoftware. Deze software maakt virtueel een pc aan, die gebruik maakt van de hardware van je Mac. Op deze virtuele pc installeer en draai je Windows. Uiteraard gaat het virtueel draaien van Windows, terwijl je in macOS werkt, ten koste van de prestaties van je Mac, omdat bijvoorbeeld de processor zwaarder wordt belast. Het biedt echter wel de flexibiliteit om bijvoorbeeld makkelijk een specifieke Windows-applicatie te kunnen gebruiken.

Populaire virtualisatiesoftware is onder meer Parallels Desktop for Mac en VMWare Fusion. In beide gevallen gaat het om betaalde software. Deze software zul je los moeten aanschaffen en je zult soms ook upgrades moeten kopen om gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden. Zo heeft Parallels Desktop vanaf versie 13 ondersteuning voor het gebruik van Touch Bar in de Macbook Pro binnen Windows; in oudere versies van Parallels is dat niet mogelijk. Wil je liever geen geld uitgeven, kijk dan ook eens naar het gratis alternatief VirtualBox.

Als je virtualisatiesoftware gebruikt, loodst die je door het hele installatieproces heen. Maar net als bij het gebruik van Boot Camp heb je wel een licentiesleutel en een ISO-bestand van de installatiesoftware van Windows nodig.

Parallels

Meer informatie over Parallels vind je op de site van Parallels. Parallels Desktop for Mac kopen kan in de Apple Store. Wil je je verdiepen in VMWare Fusion, dan kun je terecht op de site van VMWare en voor VirtalBox kun je hier terecht.

Toetsenbordgebruik in Windows

Eén ding om rekening mee te houden als je in Windows op Mac gebruikt: de toetsenbordindeling van Macs is net anders dan van Windows-toetsenborden. Omdat een Mac geen Windows-knop op zijn toetsenbord heeft en Windows geen command-toets gebruikt, zijn die inwisselbaar. In Windows werkt de command-toets dus als Windows-toets. Mensen die blind typen, moeten echter even extra opletten. De Windows-toets en alt-toets zijn omgewisseld op een Windows-toetsenbord ten opzichte van de option-toets (=alt-toets) en command-toets op een Mac-toetsenbord.

Daarnaast kan het zijn dat je minder populaire toetsen zoals Insert en Num Lock mist. In principe kun je in Windows prima zonder deze toetsen overleven, maar anders is er altijd de optie om een virtueel toetsenbord op je scherm te toveren dat je kunt bedienen met je muis. Microsoft heeft daarover een handleiding online staan.

Je kunt in onderstaand artikel lezen hoe je een Windows-toetsenbord op de Mac gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorieën Apps, Devices
Onderwerp windows
Software macOS