Microsoft Office op iPad

Wanneer is Microsoft Office gratis op de iPad en wanneer moet je betalen?

Mag je documenten in de Microsoft Office-apps altijd gratis bewerken en printen, of gelden er beperkingen? De regels zijn nogal verwarrend, maar deze tip legt precies uit wanneer Office op de iPad gratis te gebruiken is voor documenten, spreadsheets en presentaties en wanneer je een betaald Office 365-abonnement nodig hebt.

Microsoft Office gratis op de iPad? Niet altijd

Op de iPhone mag je de Microsoft Office-apps als consument altijd gratis gebruiken, zonder beperkingen. Maar op de iPad ligt dat anders. Op sommige iPad-modellen is Office gratis, op andere heb je een betaald Office 365 nodig. Hoe het precies zit en waar de grens ligt lees je hier.

Betalen voor Office op de iPad?

Met de komst van de 10,2-inch standaard iPad veranderde er iets voor gebruikers. Voorheen kon je op de meeste iPads gratis gebruik maken van alle Office-functies, maar het schermformaat van 10,2-inch gaat nét over de grens heen die Microsoft heeft ingesteld voor laptopvervangers. Die grens ligt namelijk bij 10,1-inch.

Het is te lezen in de beschrijving van de Microsoft Office-apps in de App Store:

Meld u aan met een gratis Microsoft-account om documenten te maken of bewerken op apparaten met een schermgrootte van 10,1 inch of kleiner.

Inmiddels beschikken bijna alle iPads over een scherm groter dan 10,1-inch. Alleen de iPad mini valt nog onder deze grens. Op alle andere modellen zul je een betaald account moeten hebben om je Office-documenten te bewerken. Bekijken is wel gratis.

iPad Pro zakelijk met Office-app
De standaard iPad: helaas te groot voor gratis gebruik van Office.

iPads kleiner dan 10,1-inch

Op alle iPhones en iPads met een scherm kleiner dan 10,1-inch kun je als consument gratis gebruik maken van Microsoft Office. Dit geldt op het moment voor slechts één recent model, namelijk de iPad mini met 8,3-inch scherm.

Deze tablets zijn kleiner dan 10,1-inch:

  • iPad mini (alle modellen)
  • Standaard iPad t/m zesde generatie (2018)
  • iPad Air t/m tweede generatie (2014)
  • iPad Pro (alleen eerste generatie met 9,7-inch scherm uit 2016)

Weet je niet welk iPad-model je hebt, dan kun je dat opzoeken in ons uitlegartikel.

Bekijk ook

Welke iPad heb ik? Zo kun je alle iPad-modellen herkennen

Twijfel je welke iPad je hebt? In dit overzicht vind je alle iPad-modellen. Bij elke iPad-model lees je wat de kenmerken zijn en waaraan je je iPad kunt herkennen.

Dit kun je zoal gratis doen als consument:

  • De iOS-apps voor Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint en Word installeren en gebruiken.
  • Documenten openen, bewerken en printen.
  • Samenwerken aan documenten.
  • Documenten opslaan in OneDrive voor consumenten.

Wel moet je je aanmelden met een gratis Microsoft-account. Bovenstaande opsomming geldt alleen voor privégebruik door consumenten. Wil je documenten opslaan in OneDrive voor Bedrijven of SharePoint, dan heb je uiteraard wel een betaald Office 365-abonnement nodig. Wil je je (kleine) iPad gebruiken voor zakelijke documenten, dan heb je officieel ook een licentie of betaald lidmaatschap nodig. Al ligt de grens bij een beginnende ondernemer die naast een betaalde baan bezig is om een webshop op te zetten of erover denkt om een hobby uit te bouwen tot een ZZP-activiteit, natuurlijk wat vager.

iPads groter dan 10,1-inch

Voor alle iPads die groter zijn dan 10,1-inch geldt dat Microsoft ze beschouwt als laptopvervanger, net als de Surface-tablets. Je zult daarom voor veel functies moeten betalen.

Dit kun je nog wel gratis doen als consument:

  • De iOS-apps voor Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint en Word installeren.
  • Documenten bekijken en printen.

Voor het bewerken van documenten en het samenwerken aan documenten heb je een van de betaalde Office 365-abonnementen nodig (kijk hier voor de opties). Mogelijk kom je via studie of werk in aanmerking voor een goedkopere of gesponsorde licentie of korting.

Zakelijk Office-gebruik? Altijd betalen!

Wil je Office zakelijk gebruiken, dan heb je altijd een Office 365-abonnement nodig, ongeacht het formaat van jouw iPhone of iPad. Als je thuis bent en op een privé aangeschafte iPad een spreadsheet van je werk wilt aanpassen, heb je strikt genomen een betaalde licentie nodig. Al zal dat lang niet altijd gebeuren.

Deze regeling geldt al sinds 2014, maar het levert nog regelmatig verwarring op, zeker omdat Microsoft herhaaldelijk de indruk wekt dat de Office-apps gratis zijn. Maar dat is lang niet in alle gevallen zo. Eigenlijk kunnen we het als volgt samenvatten:

Office-documenten bewerken is alleen gratis voor consumenten op devices met een scherm kleiner dan 10,1-inch.

We hebben nog meer interessante artikelen over Microsoft Office: