iPad Pro zakelijk gebruik van Word

Wanneer moet je betalen voor Microsoft Office op de iPad?

Wanneer is Microsoft Office gratis op de iPad? Mag je documenten gratis bewerken en printen, of gelden er beperkingen? Deze tip legt uit hoe het zit.

Op de iPhone kun je de Microsoft Office-apps meestal gratis gebruiken, maar op de iPad ligt dat anders. Op sommige iPad-modellen is Office gratis, op andere niet. Hoe zit het nu precies en bij welk formaat ligt de grens?

iPad Pro zakelijk met Office-app

Betalen voor Office op de iPad?

Toen Apple een iPad Pro met 10,5-inch uitbracht veranderde daarmee ook iets voor Office-gebruikers. Voorheen had je op de kleinere iPad Pro gratis toegang tot alle functies van Office. Maar het schermformaat van 10,5-inch gooide roet in het eten. Daarmee gaat de iPad Pro namelijk voorbij de grens die Microsoft hanteert voor ‘laptopvervangers’. Deze grens ligt op 10,1-inch.

iPads kleiner dan 10,1-inch

Op alle iPhones en iPads met een scherm kleiner dan 10,1-inch kun je Microsoft Office gratis gebruiken, mits je consument bent. Dit geldt voor alle 7,9-inch iPad mini’s, de normale 9,7-inch iPads en de eerste generatie 9,7-inch iPad Pro.

Dit kun je zoal gratis doen als consument:

  • De iOS-apps voor Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint en Word installeren en gebruiken.
  • Documenten openen, bewerken en printen.
  • Samenwerken aan documenten.
  • Documenten opslaan in OneDrive voor consumenten.

Wel moet je je aanmelden met een gratis Microsoft-account. Bovenstaande opsomming geldt alleen voor privégebruik door consumenten. Wil je documenten opslaan in OneDrive voor Bedrijven of op SharePoint, dan heb je wél een betaald Office 365-abonnement nodig. Wil je je (kleine) iPad gebruiken voor zakelijke documenten, dan heb je ook een licentie nodig.

iPads groter dan 10,1-inch

Voor alle iPads die groter zijn dan 10,1-inch geldt dat Microsoft het (net als bij de Surface-tablets) beschouwt als laptopvervanger. Je zult daarom voor veel functies moeten betalen.

Dit kun je nog wel gratis doen als consument:

  • De iOS-apps voor Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint en Word installeren.
  • Documenten bekijken en printen.

Voor het bewerken van documenten en het samenwerken aan documenten heb je een van de betaalde Office 365-abonnementen nodig (kijk hier voor de opties). Mogelijk kom je via studie of werk in aanmerking voor een gesponsorde licentie of korting.

Zakelijk Office-gebruik? Altijd licentie nodig!

Wil je Office zakelijk gebruiken, dan heb je dus altijd een Office 365-abonnement nodig, ongeacht het formaat van jouw iPhone of iPad. Als je thuis bent en op een privé aangeschafte iPad een spreadsheet van je werk wilt aanpassen, heb je strikt genomen een betaalde licentie nodig. Al zal dat lang niet altijd gebeuren.

iPad Pro zakelijk gebruik van Word

Deze regeling geldt al sinds 2014, maar het levert nog regelmatig verwarring op, zeker omdat Microsoft herhaaldelijk de indruk wekt dat de Office-apps gratis zijn. Maar dat is lang niet in alle gevallen zo. Eigenlijk kunnen we het als volgt samenvatten:

Office is alleen gratis voor consumenten met een scherm kleiner dan 10,1-inch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorie Documenten
Onderwerpen gratis, microsoft office, office
Device iPad
Software iOS