Vision Pro headset

Dit kost Apple Vision Pro om te produceren

De productiekosten van de Apple Vision Pro bedragen zo'n 44% van de winkelprijs, zo hebben onderzoekers uitgerekend. Toch maakt Apple op de eerste generatie nauwelijks winst.

Wie ervan droomt om ooit een Vision Pro voor rond de duizend euro te kopen, moet zich nog eens achter de oren krabben. De productie van de Vision Pro blijkt een kostbare aangelegenheid van Apple. Een schatting van de onderdelen komt uit op ongeveer $1.542 per headset. En dan zijn de kosten van ontwikkeling, marketing en transport nog niet eens meegenomen. De consumentenprijs van $3.499 is al aan de hoge kant, maar Apple moet een aanzienlijk deel van die prijs afdragen aan leveranciers van onderdelen. Het gaat om ongeveer 44% van de winkelprijs.

De onderzoekers van Omdia hebben een schatting gemaakt hoeveel de verschillende onderdelen van de Vision Pro hebben gekost. Zij vermoeden dat de twee micro-OLED-schermen van Sony het duurst zijn en rond de $228 per scherm kosten. Dit zijn schermen van ongeveer 3.380 pixels per inch, die zorgen voor de hoge resolutie en uitstekende beeldkwaliteit die Apple eiste. De beeldschermen zijn duurder dan de chips die Apple heeft gebruikt. Het zijn er twee: de M2-chip en de aangepaste R1-chip voor het aansturen van de sensoren.

Vision Pro productiekosten

De verwachting is dat Apple op de eerste generatie niet zoveel winst zal maken. Er zullen aanvankelijk hoge kosten zijn vanwege mensen die de headset terugbrengen naar de winkel en er is veel R&D-geld gestoken in de ontwikkeling van het eerste model. Bij toekomstige modellen kan Apple componenten hergebruiken en goedkoper produceren. Schaalvergroting zal er dan voor zorgen dat Apple de kosten van de hardware per apparaat kan verlagen. Op deze latere modellen kan Apple wel voldoende winst maken.

Lees onze Apple Vision Pro-review als je meer wilt weten over ervaringen en gebruik in Nederland!

Bekijk ook

Review: Apple Vision Pro, de ruimtelijke computer van de toekomst

Voormalig iCulture-stagiair Hugo heeft de Apple Vision Pro voor ons getest en in deze review lees je zijn ervaringen. Is dit de toekomst? Of valt er nog veel aan te verbeteren?

Vision Pro

Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

Vision Pro

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.