Ted Lasso voetballers

‘Apple wil Premier League voetbal uitzenden’ [update]

Apple zou willen bieden op de uitzendrechten voor het Engelse Premier League voetbal. Momenteel zijn de rechten in handen van Sky Sports en BT Sport en hun driejarige deal loopt in 2025 af. Maar uit nieuwe uitspraken van Eddy Cue blijkt dat Apple alleen geïnteresseerd is in een wereldwijde deal.

Update 23 juli 2023: Apple is niet meer van plan om de uitzendrechten voor de Engelse Premier League te bemachtigen, zo heeft Eddy Cue (topman voor Services) aangegeven in een interview met schandaalkrant The Sun. Er was speculatie dat Apple een deal wilde sluiten met de Premier League na het verstrijken van het huidige contract met Sky Sports en BT Sport in 2025. Ondanks de geruchten lijkt Apple geen bod uit te brengen. De verwachte biedingen van omroepen liggen rond de 3 miljard pond per seizoen.


Apple is meer geïnteresseerd in een alomvattende deal, zoals het heeft voor Major League Soccer op Apple TV+, dan in een gefragmenteerde aanpak. Cue gaf aan dat wereldwijde rechten voor Apple van belang zijn en dat een partnerschap daarbij essentieel is.

What’s important to us is global rights. We’re a global company, we have a large number of customers in every country in the world and it’s not exciting for me to have something that one person can have but another can’t.

Dat zijn mooie woorden, maar niet helemaal de realiteit: er zijn genoeg Apple-diensten en -producten die nog steeds niet in Nederland en België beschikbaar zijn.

Cue wees de mogelijkheid van een deal met de Premier League niet volledig van de hand, maar uit zijn woorden is op te merken dat het niet zo snel zal gebeuren:

I never say never without knowing all of the information. But in general we never sign any deal with any league in a specific country or a small subset of countries and I’d say it was highly unlikely we’d ever do that. I don’t think we’d ever do that. We wouldn’t want to invest to do that because we’re not a typical investor trying to fill in some gaps. MLS is our Number One thing and we want it to be a huge success.

Apple wil zich dus volledig concentreren op de MLS-deal en dat maakt de kans dat andere voetbalcompetities via Apple TV+ te zien zijn ook een stuk kleiner. Zo waren er geruchten dat Apple uitzendrechten op de Eredivisie wilde hebben en recent nog over de Bundesliga. Ook die geruchten lijken nu niet meer zo geloofwaardig. Afgelopen mei zei Cue in een interview dat Apple “tegen vrijwel alles nee zegt” en dat je alleen een ja krijgt als het iets is waar Apple goed in is en waar consumenten veel om geven.

Update 23 maart 2023: Opnieuw zijn er geruchten dat Apple de rechten op de Engelse Premier League wil hebben, samen met lagere divisies. Dit beweert Bloomberg op basis van bronnen “die op de hoogte zijn van de situatie”. Als het doorgaat zou Apple de vierde grote speler worden die interesse heeft in de uitzendrechten. In voorgaande jaren probeerden Sky Sports, BT Sport en Amazon Prime Video tegen elkaar op te bieden. Sky Sports is de belangrijkste aanbieder.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 15 januari 2023.

Volgens de Daily Mail wil Apple de voetbalwedstrijden op Apple TV+ gaan vertonen, via een extra betaalbundel. Eerder waren er al geruchten dat Apple de Eredivisie-wedstrijden wil uitzenden in Nederland, maar het Engelse voetbal is een veel grotere vis. Hiervoor is een wereldwijd publiek, met veel mogelijkheden om tussentijds reclame uit te zenden. Apple had verder nog interesse in de uitzendrechten voor het NFL Sunday Ticket in de VS, maar zag daar vanaf.

Sport maakt een belangrijk deel uit van de live streams die wereldwijd worden gekeken. Zeker als je vast zit aan een bepaald kanaal, levert dat extra abonnees op. Dat was de afgelopen tijd in Nederland te zien bij de Formule 1 op ViaPlay. De biedingen voor de Premier League beginnen later dit jaar en volgens de Daily Mail is “een serieus bod van Apple de grootste bedreiging voor de dominantie van Sky Sports”. De commerciële zender heeft al sinds 1992 de exclusieve rechten en is rijk genoeg om een goed tegenbod te doen.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple wil uitzendrechten van Eredivisie voetbal'

Apple wil een poging doen om de uitzendrechten van de Eredivisie in handen te krijgen. Dit meldt sportmarketeer Chris Woerts in het SBS-programma De Oranjewinter. Ook Ziggo zou interesse hebben.

Apple sloot eerder al een deal van £500.000 met de Premier League om officiële logo’s te mogen gebruiken in Ted Lasso, de tv-show over een fictief Brits voetbalteam. Verder loopt er al een 10 jaar durende deal met Major League Soccer in de VS om wedstrijden te mogen streamen. Dit heeft Apple $2,5 miljard gekost. Kijkers betalen er ook voor: de MLS Season Pass kost $15 per maand of $100 voor een heel seizoen. Ben je al abonnee van Apple TV+, dan krijg je korting. Premier League-voetbal zal waarschijnlijk een veel grotere investering vergen. Tegelijk is het zo, dat er bij Premier League voetbal geen excusieve deals worden gegeven, dus de wedstrijden zullen altijd ook nog via een tweede aanbieder te zien zijn.

Alles over voetbal kijken op je iPhone en andere devices lees je in onze gids.

Bekijk ook

Live voetbal kijken op je iPhone, iPad en Apple TV

Voetbal kijken op je iPhone, iPad en Apple TV kan via allerlei apps. In dit overzicht zetten we alle opties voor je op een rijtje: welke voetbalcompetitie vind je bij welke aanbieder? En hoe combineer je het beste de diverse abonnementen om voetbal te kijken bij Viaplay, Ziggo Sport, ESPN en dergelijke?

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 23 juli: Interview met Eddy Cue toegevoegd als update, waaruit blijkt dat Apple niet echt meer in de race is.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.