Apple Card met iPhone

Goldman Sachs wil stoppen met Apple Card, wie neemt het over?

Goldman Sachs wil niet langer partner zijn voor de Apple Card-creditcard. Er zouden gesprekken zijn om het over te dragen aan American Express - en dat zou goed nieuws kunnen zijn voor de wereldwijde uitrol. Maar zo heel gemakkelijk komt Apple niet van huidige partners af.

Update 26 juli 2023: Een achtergrondartikel van The Information legt uit wat er misging in de relatie tussen beide partners. De technologiegedreven cultuur van Apple en de traditionele bankcultuur van Goldman Sachs bleken geen goede match. Apple stelde ongebruikelijke eisen en daar kon de bank maar moeilijk mee omgaan. Daarnaast waren er incidenten. Zo werd Tim Cook’s aanvraag voor een Apple Card afgewezen. Daarnaast waren er diverse problemen met transacties en klantenservice. Dit leidde tot onderzoeken van het U.S. Consumer Financial Protection Bureau, wat slecht is voor de reputatie van Apple. De bank wil nu stoppen met de directe dienstverlening aan consumenten.


Apple zit echter met een probleem: American Express zou interesse hebben getoond, maar Apple heeft nog tot tenminste 2026 een overeenkomst met het concurrerende Mastercard. Er zouden maar weinig banken interesse hebben om te voldoen aan de strikte voorwaarden die Apple stelt, zeker nu bekend is dat er weinig met de Apple Card te verdienen valt. Bij The Information lees je meer.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 1 juli 2023.

Stapt de Apple Card over naar American Express?

Goldman Sachs is vanaf het begin de bank die samen met Apple de speciale creditcard aanbiedt in de Verenigde Staten. Ze verzorgen ook de daaraan gekoppelde financiële diensten, zoals Apple Pay Later, Apple Savings en dergelijke. Volgens The Wall Street Journal is de bank niet zo tevreden met de deal die ze met Apple hebben gesloten. Uit de financiële stukken blijkt wel waarom: ze verdienen er geen cent aan. Sterker nog: Goldman Sachs heeft tenminste $1 miljard verlies geleden door de Apple Card. De bank heeft nu besloten om minder diensten aan consumenten aan te bieden en wil er vanaf. De timing is alleen wat onhandig: recent verlengde Goldman Sachs nog de samenwerking met Apple tot het einde van dit decennium en kan er daardoor niet zomaar onderuit. Daarnaast loopt er nog een soortgelijke deal met General Motors voor het leveren van creditcards, waarmee ze ook willen stoppen.

Goldman Sachs zou daarom nu op zoek zijn naar een andere financiële instelling, die de Apple Card-activiteiten wil overnemen. Eén naam duikt daarbij op: American Express zou interesse hebben. Er zijn al gesprekken gevoerd, maar de deal is nog niet helemaal rond, zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal. Een overstap naar American Express zou gunstig kunnen uitpakken voor Apple-gebruikers buiten de VS. De creditcardmaatschappij is (in tegenstelling tot Goldman Sachs) in veel meer landen lokaal actief en dat zou de wereldwijde uitrol van de Apple Card kunnen versnellen.

Apple Card op iPhone en Apple Watch

Op dit moment is de kaart alleen in de Verenigde Staten aan te vragen, waardoor functies als Apple Pay Later, de spaarrekening en allerlei kortingsacties ook alleen voor Amerikanen zijn bestemd. Apple zou op de hoogte zijn van gesprekken tussen Goldman Sachs en American Express. “Een deal met Amex is nog niet aanstaande”, zeggen mensen die op de hoogte zijn van die gesprekken. Het is ook nog niet zeker dat Amex de samenwerking overneemt . En als dat gebeurt, zal het nog wel een tijdje duren voordat alle zakelijke afspraken en klantgegevens zijn overgedragen. Maar zelfs als American Express akkoord gaat is het uiteindelijk Apple die het laatste woord heeft. In het uiterste geval vindt Goldman Sachs geen overnamekandidaat en moet de bank een flinke som geld betalen om onder de deal met Apple uit te komen.

Bekijk ook

Apple Card: alles over de creditcard van Apple

Apple Card is een creditcard, bedoeld voor Apple-klanten in de Verenigde Staten. Lees hier alles over de Apple Card die in samenwerking met Goldman Sachs wordt uitgebracht. Heb je er in Nederland ook iets aan?

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.