iPhone OS logo

macOS keuzehulp: updaten naar de nieuwste macOS-versie of niet?

Is het verstandig om de nieuwste macOS-versie High Sierra te installeren, of niet? Is High Sierra een aanrader voor jouw oudere Mac? In deze keuzehulp vertellen we over de opties en of snel updaten zinvol is.

Als er een nieuwe macOS-versie uit is, krijg je meldingen om te updaten. Is het slim om dat te doen, of kun je beter even wachten? Met deze macOS keuzehulp helpen we je op weg!

macOS High Sierra: updaten of niet?

macOS High Sierra bevat een nieuw bestandssysteem en verbeterde functies om je foto’s te beheren. Of je dit nodig hebt is uiteraard nog maar de vraag, zeker als je een wat oudere Mac gebruikt. Vraag je je af of het zin heeft om te upgraden, dan bespreken we hier een aantal factoren om rekening mee te houden.

macOS High Sierra

macOS keuzehulp: updaten niet altijd slim

Heb je een al wat oudere Mac, dan is het verstandig om eerst wat info te verzamelen voordat je de update uitvoert. Teruggaan naar een oudere versie kan immers lastig zijn en software die je dagelijks nodig hebt kan nog niet zijn aangepast. Ook zitten er in nieuwe macOS-versies wel eens foutjes, die in de daaropvolgende updates worden opgelost.

Hou je niet van risico’s, dan is het verstandiger om even te wachten met updaten.

macOS updaten op oudere Macs

Is je Mac jonger dan vijf jaar, dan kun je meestal zonder problemen updaten naar de nieuwste versie van macOS, dus in dit geval macOS High Sierra. Heb je een oudere Mac, dan kan de processor de nieuwe functies soms niet aan of is er te weinig werkgeheugen aanwezig om lekker te kunnen werken. Eventueel kun je een hardware-upgrade uitvoeren, bijvoorbeeld meer werkgeheugen of een snellere schijf. Lees hiervoor ook ons artikel over je Mac sneller maken.

Bij elke nieuwe macOS-versie publiceren we op iCulture altijd een lijstje van geschikte modellen. Als jouw Mac in het lijstje van geschikte modellen staat voor een macOS-update, wil dat nog niet zeggen dat je het ook meteen moet doen. Het kan geen kwaad om even de hardware-eisen te bekijken en deze te vergelijken met de hardware die in jouw Mac zit.

  1. Tik op het -logo linksboven in de menubalk.
  2. Ga naar Over deze Mac.
  3. Op de verschillende tabbladen zie je hoeveel geheugen, opslag en dergelijke er in jouw Mac zit. Je ziet ook uit welk jaar jouw Mac dateert en welk type schijf erin zit.

De processor kun je niet zomaar vervangen, maar je kunt vaak wel de interne schijf vervangen en het werkgeheugen uitbreiden. Zo zou je de harddisk kunnen vervangen voor het veel snellere SSD. Daardoor start je Mac sneller op en openen apps ook sneller. SSD’s hebben geen bewegende delen waardoor je Mac opeens in een paar seconden is opgestart, in plaats van in een paar minuten. Je Mac gebruikt ook minder energie.

Denk je erover om de hoeveelheid RAM (werkgeheugen) uit te breiden, dan kun je met apps zoals MenuBar Stats 2 kijken hoeveel RAM je momenteel gebruikt. Je kunt dan goed zien of uitbreiding van de hoeveelheid RAM zin heeft. Meer RAM betekent dat je soepeler kunt wisselen tussen apps en sneller kunt internetten als je meerdere tabbladen geopend hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!