iPhone OS logo

Meteen updaten naar macOS Mojave, wel of niet? [keuzehulp]

Is het verstandig om de nieuwste macOS-versie Mojave te installeren, of niet? Is Mojave een aanrader voor jouw oudere Mac? In deze keuzehulp vertellen we over de opties en of snel updaten zinvol is.

macOS Mojave bevat een nieuwe donkere modus, meer apps en allerlei verbeteringen voor de Finder. Of je dit nodig hebt is uiteraard nog maar de vraag, zeker als je een wat oudere Mac gebruikt. Vraag je je af of het zin heeft om te upgraden, dan bespreken we hier een aantal factoren om rekening mee te houden.

macOS Mojave keuzehulp: updaten of niet?

Of je je Mac nu al moet updaten, hangt van een aantal factoren af. Heeft je Mac nog wel genoeg vrije opslagruimte? Is je Mac überhaupt wel geschikt en heb je nog wel een recente backup van al je gegevens? Het zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden zodra je op de updateknop klikt en de nieuwste macOS-versie installeert. Je moet je ook afvragen of je überhaupt wel zit te wachten op de nieuwe functies in macOS Mojave. Als er voor jou niks bij zit, kun je beter even wachten en de kat uit de boom kijken.

macOS Mojave screenshots

Check je Mac

De vuistregel voor macOS Mojave is dat je Mac geschikt is als hij van 2012 of nieuwer is. Je kan dit zelf controleren via  > Over deze Mac. Onder de huidige softwareversie zie je staan welk model je hebt en uit welk jaartal hij is. Deze Macs zijn geschikt voor Mojave:

Check ook ons artikel over hoe je je kunt voorbereiden op macOS Mojave.

Staat je Mac in dit rijtje? Dan kan je deze bijwerken naar macOS Mojave. Maar heb je bijvoorbeeld een MacBook Air uit midden 2012, dan kan het beter zijn om nog even te wachten.

Tip 2: macOS updaten op oudere Macs

Heb je een al wat oudere Mac, dan is het verstandig om eerst wat info te verzamelen voordat je de update uitvoert. Teruggaan naar een oudere versie kan immers lastig zijn en software die je dagelijks nodig hebt kan nog niet zijn aangepast. Ook zitten er in nieuwe macOS-versies wel eens foutjes, die in de daaropvolgende updates worden opgelost. Hou je niet van risico’s, dan is het verstandiger om even te wachten met updaten. Hou dan ook de prestaties op oudere toestellen in de gaten, bijvoorbeeld op fora en in onze reacties waar gebruikers van oudere modellen ervaringen delen.

Is je Mac jonger dan vijf jaar, dan kun je meestal zonder problemen updaten naar de nieuwste versie van macOS, dus in dit geval macOS High Sierra. Heb je een oudere Mac, dan kan de processor de nieuwe functies soms niet aan of is er te weinig werkgeheugen aanwezig om lekker te kunnen werken. Eventueel kun je een hardware-upgrade uitvoeren, bijvoorbeeld meer werkgeheugen of een snellere schijf. Lees hiervoor ook ons artikel over je Mac sneller maken.

Als jouw Mac in het bovenstaande lijstje van geschikte modellen staat voor, wil dat nog niet zeggen dat je het ook meteen moet doen. Het kan geen kwaad om even de hardware-eisen te bekijken en deze te vergelijken met de hardware die in jouw Mac zit.

  1. Tik op het -logo linksboven in de menubalk.
  2. Ga naar Over deze Mac.
  3. Op de verschillende tabbladen zie je hoeveel geheugen, opslag en dergelijke er in jouw Mac zit. Je ziet ook uit welk jaar jouw Mac dateert en welk type schijf erin zit.

De processor kun je niet zomaar vervangen, maar je kunt vaak wel de interne schijf vervangen en het werkgeheugen uitbreiden. Zo zou je de harddisk kunnen vervangen voor het veel snellere SSD. Daardoor start je Mac sneller op en openen apps ook sneller. SSD’s hebben geen bewegende delen waardoor je Mac opeens in een paar seconden is opgestart, in plaats van in een paar minuten. Je Mac gebruikt ook minder energie.

Denk je erover om de hoeveelheid RAM (werkgeheugen) uit te breiden, dan kun je met apps zoals MenuBar Stats 2 kijken hoeveel RAM je momenteel gebruikt. Je kunt dan goed zien of uitbreiding van de hoeveelheid RAM zin heeft. Meer RAM betekent dat je soepeler kunt wisselen tussen apps en sneller kunt internetten als je meerdere tabbladen geopend hebt.

Tip 3: Check de opslagruimte en ruim je Mac op
Om macOS Mojave te installeren, heb je wel voldoende opslagruimte nodig. Apple adviseert om in ieder geval 20GB opslagruimte vrij te houden. Is je Mac opslagruimte vol? Dan lees je in ons artikel tien tips om ruimte vrij te maken. Is je Mac een zooitje en moet er nodig eens de bezem doorheen, dan is het verstandig om dat eerst te doen. Je maakt dan direct ruimte vrij en begint met een mooie opgeruimde Mac aan deze nieuwe macOS-versie. Dat bespaart ook tijd, want hoe minder er op je Mac staat, hoe korter hij hoeft te indexeren zodra macOS Mojave geïnstalleerd is.

Tip 4: Zorg voor een recente backup
macOS Mojave is een grote update, dus er kan na het installeren altijd iets mis gaan. Zorg er daarom voor dat je een recente backup hebt, zodat je al je bestanden, instellingen en gegevens paraat hebt als iets niet helemaal goed gaat. Ben je onderweg en twijfel je of je een recente backup hebt, wacht dan nog even met het installeren van de update. Wacht tot je thuis bent en rustig de tijd hebt om je Mac bij te werken, nadat je een nieuwe backup gemaakt hebt. Dit voorkomt stress en gedoe, zeker als er iets niet gaat zoals het hoort.

Alles over het maken van een Time Machine backup van je Mac lees je in onze uitgebreide gids. Je leest daar precies wat je moet doen om al je gegevens veilig achter de hand te houden.

Tip 5: Check de functies en je apps
Heb je alle nieuwe functies van macOS Mojave wel echt nodig? Als je nog meer dan tevreden bent over de mogelijkheden van macOS High Sierra, dan heeft het updaten van macOS geen haast. Je kan dan best nog een paar dagen op de vorige versie blijven, zodat je nog de reacties van de meeste gebruikers af kan wachten.

Waar je ook zeker naar moet kijken, is of je huidige apps wel bijgewerkt zijn voor macOS Mojave. De meeste apps zullen zonder problemen werken, maar toch is het goed om te kijken of je meestgebruikte apps up-to-date zijn of dat er nog nieuwe versies klaarstaan die ze gereed maken voor Mojave. Via de website RoaringApps kun je controleren of jouw veelgebruikte app al bijgewerkt is of dat er problemen zijn met de werking. Veel apps zijn nog niet getest, maar zodra Mojave door meer mensen gebruikt wordt, wordt deze tabel bijgewerkt. Met de zoekfunctie zoek je naar je favoriete app, dus check vooral de website voordat je je Mac bijwerkt.

macos Mojave op iMac en MacBook

Tip 6: Ga niet updaten als iedereen het doet
We snappen dat de drang om meteen te updaten groot is, zeker als er functies bij zitten die je graag wil gebruiken. Het is echter verstandiger om niet meteen te updaten, omdat het dan vaak druk is op de servers en het langer kan duren voordat de update geïnstalleerd is. Je kan dan te maken krijgen met storingen of onderbrekingen. macOS Mojave komt rond 19:00 beschikbaar, dus je kan het beste wachten tot een later moment op de avond. De kans is dan groot dat je nog sneller geüpdatet bent. Je kan ook even de reacties van de eerste gebruikers afwachten. Als zij binnen een half uurtje geüpdatet zijn, dan weet je dat jij ook aan de slag kan gaan.

macOS keuzehulp conclusie

Na het lezen van de tips heb je ongetwijfeld een beter beeld gekregen of je je Mac al meteen moet updaten of nog even moet wachten. Is je Mac geschikt, is hij niet te oud en heb je een recente backup, dan kun je in de meeste gevallen wel meteen aan de slag. Als toch bang bent dat die ene favoriete app niet werkt, is ons advies om geduldig af te wachten. Maar onthoud: uiteindelijk is de keuze aan jou. Wat je keuze ook is, het installeren van een grote nieuwe update zoals Mojave is altijd weer een leuk moment.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!