Command-toets MacBook Pro.

Vlindertoetsenbord of schaartoetsenbord: in welke MacBooks zit het goede keyboard?

Apple MacBooks zijn voorzien van een toetsenbord met vlinder- of schaarmechanisme. De vlindertoetsenborden gaan snel kapot en kun je het beste vermijden. Maar hoe weet je of jouw MacBook is voorzien van het betere schaartoetsenbord? We leggen het uit.

Welk MacBook toetsenbord is goed?

De MacBooks van Apple zijn voorzien van een toetsenbord, waar je redelijk comfortabel op kunt typen. Maar bij de toetsenborden met vlindermechanisme treden erg vaak problemen op. Hoe weet je of jouw MacBook voorzien is van een vlindertoetsenbord of schaartoetsenbord? Je leest het in dit overzicht!

MacBooks met vlindertoetsenbord

MacBooks met vlindermechanisme zijn alle modellen die tussen 2015 en 2019 verschenen zijn:

  • 12-inch MacBook (Retina, 2015 t/m 2017)
  • 13-inch MacBook Air (Retina, 2018 en 2019)
  • 13-inch MacBook Pro (twee Thunderbolt 3-poorten, 2016 t/m 2019)
  • 13-inch MacBook Pro (vier Thunderbolt 3-poorten, 2016 t/m 2019)
  • 15-inch MacBook Pro (2016 t/m 2019)

Apple heeft in alle modellen het vlindertoetsenbord toegepast, dat de afgelopen jaren regelmatig tot klachten heeft geleid. Gebruikers hadden last van vastgeplakte en ‘dode’ toetsen. Ook bleek het mechanisme erg gevoelig voor kruimels. Het repareren van een losse toets is niet mogelijk. Soms moet bij reparatie bijna de hele MacBook worden vervangen, inclusief accu.

iFixit MacBook 2019

Het is niet zo dat Apple heeft stilgezeten. Het mechanisme en de materialen werden meermaals verbeterd, om het toetsenbord minder kwetsbaar te maken. Dat gebeurde bijvoorbeeld nog in mei 2019, toen een nieuw materiaal werd toegepast. Dit moest het toetsenbord minder gevoelig maken voor kruimels. Het hielp echter niets. Alle MacBooks met vlindertoetsenbord komen dan ook tot 4 jaar na aankoop in aanmerking voor het toetsenbord-reparatieprogramma. Apple heeft deze modellen tot november 2020 verkocht, dus je hebt nog tot november 2024 de tijd om de gratis reparatie te laten uitvoeren. Heb je je MacBook later dan november 2020 bij een andere winkel gekocht, dan heb je mogelijk nog langer recht op reparatie.

Bekijk ook

MacBook keyboard reparatieprogramma: gratis vervanging door Apple loopt bijna af

Apple is een reparatieprogramma gestart voor het toetsenbord van de MacBook en MacBook Pro. Apple repareert defecte toetsenborden van deze modellen gratis. Kom jij in aanmerking? Hoe pak je het aan? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.
13-inch MacBook Pro 2019 teardown iFixit met toetsenbord.

MacBooks met schaartoetsenbord (Magic Keyboard)

In 2019 is Apple voor het eerst overgestapt naar het schaarmechanisme. Dit is een betere variant die minder last heeft van kruimels en andere vastlopers. Apple heeft dit toetsenbord de naam ‘Magic Keyboard’ gegeven omdat het mechanisme gelijk is aan die van het los verkrijgbare toetsenbordje.

Het opnieuw ontworpen schaarmechanisme zorgt voor een key travel van 1 mm, wat prettiger typt. De pijltoetsen zijn nu ingedeeld in een omgekeerde ‘T’, zodat ze gemakkelijker te vinden zijn zonder te hoeven kijken.

We hebben onze ervaringen met het schaartoetsenbord in een artikel besproken. Als het goed is zullen in 2020 alle MacBooks zijn voorzien van het nieuwe mechanisme, al kan de uitrol nog wel even duren.

Bekijk ook

Getest: onze ervaringen met Apple's nieuwste MacBook Pro-toetsenbord

Apple heeft haar nieuwste MacBook uitgerust met een nieuw schaartoetsenbord. Na de vele klachten van de afgelopen jaren is Apple daarmee teruggekomen op haar eerdere beslissing voor een dunner vlindertoetsenbord. Heeft Apple hier goed aan gedaan en zijn de problemen nu opgelost? Dit zijn onze ervaringen met dit nieuwe toetsenbord van de 16-inch MacBook Pro.

Dit zijn de modellen met vernieuwd toetsenbord waaruit je kunt kiezen:

16-inch MacBook Pro 2019 en nieuwer

De 16-inch MacBook Pro is voorzien van een Magic Keyboard, oftewel het nieuwe, ‘goede’ schaartoetsenbord. Dit formaat vervangt het al langer bestaande model van 15-inch.

Deze forse MacBook Pro is vooral bedoeld voor professionals die zware toepassingen willen gaan doen, of gewoon een wat groter scherm nodig hebben. Apple noemt het in alle bescheidenheid ‘de beste pro notebook ter wereld’. Als doelgroep noemt Apple ontwikkelaars, fotografen, filmmakers, wetenschappers, muziekproducenten en anderen die voor hun werk sterk afhankelijk zijn van hun Mac maar toch ook mobiel willen blijven. Een speciaal thermisch design zorgt ervoor dat deze MacBook minder snel oververhit raakt. Als je wilt kun je de specs nog verder opvoeren, maar daar hangt uiteraard ook wel een prijskaartje aan.

16-inch MacBook Pro met nieuw Magic Keyboard

Prijzen 16-inch MacBook Pro M3 Pro/Max (eind 2023)

13-inch MacBook Air 2020 en nieuwer

Ook de MacBook Air is sinds 2020 voorzien van het Magic Keyboard. Dit model is bedoeld voor mensen die niet van plan zijn hun MacBook voor zware toepassingen te gaan gebruiken. Bestaat je werk voornamelijk uit e-mailen, schrijven en internetten dan is deze MacBook krachtig genoeg.

16 inch Macbook Pro

Prijzen 13-inch MacBook Air 2024 met M3-chip

13-inch MacBook Pro 2020 en nieuwer

In de periode 2020 tot en met 2022 heeft Apple een 13-inch MacBook Pro met schaartoetsenbord uitgebracht. Dit was een soort instapmodel met minder goede specs, die een wat vreemde plek in het assortiment had. Je kon voor hetzelfde geld net zo goed een 13-inch MacBook Air kopen. Het lijkt er dan ook vooral op dat Apple zich met dit model vooral richtte op mensen die het ‘Pro’-label belangrijk vinden, maar hun laptop niet voor zware toepassingen gaan gebruiken. Denk aan werknemers die hun MacBook vooral gebruiken voor zakelijke toepassingen zoals e-mailen. Dit model is niet meer verkrijgbaar bij Apple, maar mogelijk nog wel bij andere winkels.

Prijzen 13-inch MacBook Pro M2 (2022)

M1 MacBook-modellen en nieuwer

In het najaar van 2020 bracht Apple de eerste MacBook met M1-chip uitgebracht. Het ging om de 13-inch MacBook Air M1 en de 13-inch MacBook Pro M1. Beide modellen hebben hetzelfde Magic Keyboard met schaartoetsenbord. De modellen vallen niet onder het reparatieprogramma, omdat de toetsen beter bestand zijn tegen kruimels, vuil en stof. Alle daaropvolgende MacBooks hebben ook een toetsenbord met schaarmechanisme gekregen.

Prijzen 13-inch MacBook Air 2024 met M3-chip