iPhone 16 geruchten

‘Capture-knop op iPhone 16 krijgt DSLR-achtige focusfunctie’

De iPhone 16 krijgt een speciale knop waarmee je kan fotograferen en filmen. Deze knop wordt ook wel de Capture Button genoemd en in dit artikel verzamelen we alle geruchten over deze knop.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 7 februari 2024: De Capture-knop van de iPhone 16 Pro krijgt volgens nieuwe geruchten een scherpstelfunctie die vergelijkbaar is met DSLR’s. Geruchten over een Capture-knop dateren al van september 2023, waarna in januari 2024 het gerucht volgde dat de knop drukgevoelig zal zijn. Daarnaast waren er geruchten dat de Capture-knop ook aanraakgevoelig zal zijn, zodat je de zoomniveau’s kunt aanpassen.

Een bericht op Chinese sociale media probeert nu te verklaren waar de drukgevoeligheid voor zal worden gebruikt. Weibo-gebruiker ‘Instant Digital’ beweert dat je zachtjes moet drukken om scherp te stellen en vervolgens opnieuw drukt om een foto of video te maken. Dit lijkt op de fysieke knop van een DSLR-camera. Hiermee zou de iPhone weer een stap dichterbij professionele camera’s komen. De Weibo-gebruiker heeft overigens nog geen opmerkelijk track record en noemt ook geen bron.

Update 19 januari 2024: Er is nieuwe informatie over de Capture Button op de aanstaande iPhone 16. Deze knop reageert op aanraking en kan ingedrukt worden voor zoomen en scherpstellen. Het zou gaan om een mechanische knop, zo heeft The Information achterhaald. Apple zou de Capture-knop willen toevoegen omdat steeds meer mensen horizontale video’s schieten. Ook op TikTok en andere sociale media is een trend te zien dat horizontale content in opmars is. De content is gemakkelijker op een groter scherm zoals een televisie te bekijken.

De knop in kwestie is dus niet capacitief, maar reageert op druk en aanraking. Je kunt in- en uitzoomen door naar links en rechts over de knop te vegen, scherpstellen door licht te drukken en een opname starten door krachtiger te drukken.

Capture Button iPhone 16
De Capture Button is op deze concept-afbeelding rechts te zien.

Apple is van plan om de opnameknop aan de rechterkant van de iPhone te plaatsen, onder de aan/uit-knop, zodat je er gemakkelijk bij kunt als je je iPhone rechtop houdt. Op deze plek zit op Amerikaanse iPhones al de mmWave-antenne, maar die zal verplaatst worden. Volgens The Information heeft Apple hoge verwachtingen van de Capture-knop. Het zou zelfs een belangrijk verkoopargument zijn om te upgraden. Het design van de iPhone 16 is nog niet definitief, dus de functie en het ontwerp van de knop kunnen nog wijzigen.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 18 december 2023.

Afgelopen jaar kregen we met de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max al een nieuwe knop, namelijk de actieknop. In 2024 gaan we deze knop ook zien op de gewone iPhone 16-modellen. Maar er gaan al een tijdje geruchten over een nieuwe extra knop, op alle iPhone 16-modellen. Dit wordt in het geruchtencircuit ook wel de Capture Button genoemd, maar het was nog niet helemaal duidelijk waar deze voor gebruikt gaat worden. Nu geeft Mark Gurman iets meer toelichting in zijn wekelijkse nieuwsbrief.

‘Capture Button iPhone 16: makkelijker filmen’

De knop zou gebruikt worden om mee te kunnen filmen. De doorgaans goed ingelichte bron zegt dat “er een speciale knop voor het maken van video komt”. Het is nu al mogelijk om de actieknop zo in te stellen dat je daar snel de camera mee kan openen, maar met de speciale nieuwe knop zou je ook meteen kunnen starten met filmen. De afgelopen jaren heeft de iPhone een steeds grotere focus gekregen op filmen in hoge kwaliteit. Denk aan ondersteuning van Dolby Vision, HDR en technieken als ProRes. Een speciale knop zodat je dit nog makkelijker kan gebruiken, klinkt dan ook helemaal niet onlogisch.

Bekijk ook

'iPhone 16 prototypes duiken op': vier opvallende details

Er zijn renders verschenen van mogelijke prototypes van de iPhone 16. Daaruit zijn een paar interessante details af te leiden.

De knop dook eerder al op in renders van iPhone 16-prototypes. Volgens eerdere bronnen zou het gaan om een niet-mechanische knop, vergelijkbaar met de thuisknop op de iPhone SE. De knop zou druk kunnen herkennen, mogelijk om verschillende soorten filmstanden te gebruiken. Dat is op dit moment echter slechts speculatie. Er gingen een jaar geleden ook al meerdere geruchten over de knoppen van de iPhone 15-serie, die voor het grootste deel niet bleken te kloppen.

De iPhone 16-serie wordt verwacht in september 2024. De nieuwe ‘Capture Button’ zou dus op alle modellen komen, in tegenstelling tot de actieknop van de iPhone 15 Pro. De nieuwe knop bevindt zich vermoedelijk rechtsonder, aan dezelfde kant als de reeds bekende zijknop. Als je de iPhone dan dus een kwart slag naar links draait en horizontaal houdt, bevindt de knop zicht aan de rechter bovenkant.

Bekijk ook

iPhone 16: alles over de iPhones van 2024

Alle geruchten over de iPhone 16 verzamelen we hier. We verwachten de iPhone 16-modellen in het najaar van 2024 in vier modellen.

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.