Ming Chi Kuo

Wie is Ming-Chi Kuo, de beste Apple-analist ter wereld?

Ming-Chi Kuo is uitgegroeid tot de meest betrouwbare Apple-analist ter wereld. De Taiwanees voorspelt vaak correct, maar toch weten we relatief weinig van hem.

Apple-analist Ming-Chi Kuo

Apple-analisten hebben nogal eens een slechte reputatie. Ze kramen onzin uit of praten geruchten na die al lang op Apple-websites hebben gestaan. Eén analist is de uitzondering op de regel: Ming-Chi Kuo. Hij is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest betrouwbare Apple-voorspellers. Wat Ming-Chi Kuo in zijn glazen bol ziet, blijkt opvallend vaak te kloppen. Hoe Kuo aan al die informatie komt, blijft een mysterie. Kuo is bijna net zo geheimzinnig als het bedrijf waarover hij schrijft. Wie is deze man eigenlijk?

Wat Kuo zegt, klopt bijna altijd

We weten opmerkelijk weinig over Kuo, die een track record heeft waar je van opkijkt. Kuo voorspelde de 12-inch MacBook, de 4,7- en 5,5-inch iPhone 6 (Plus), de derde generatie iPad mini, de goedkopere iMac en de plastic behuizing van de iPhone 5c. Daarna volgden nog tal van recentere voorspellingen, die vrijwel allemaal correct bleken te zijn.

Toch zit hij er ook wel eens naast: zo kreeg de iPhone 5s kreeg geen bolle homeknop en de nieuwe Apple TV met bewegingsdetectie kwam ook niet in het najaar van 2014 uit. De rest van zijn voorspellingen klopt opvallend goed. Ming-Chi Kuo moet wel over goede contacten binnen toeleveranciers beschikken, om zo vaak correct te kunnen voorspellen. Mogelijk heeft hij ook contacten binnen Apple zelf, maar de gelekte info komt vrijwel altijd van fabricagepartners in Azië.

De analist baseert zijn voorspellingen op informatie uit de toeleveringsketen. Hij kijkt waar toeleveranciers zoals Foxconn mee bezig zijn en weet ook wanneer er een iPhone-productielijn wordt omgebouwd voor toekomstige functies. Ook ontdekt Kuo vaak vroegtijdig als de massaproductie voor een bepaalde component is begonnen.

Ming Chi Kuo

Ming-Chi Kuo als persoon

Kuo verstuurt rapporten naar investeerders, maar treedt daarbij zelf zelden op de voorgrond. Hij is dan ook zelden op foto’s te zien. De foto waarbij Kuo op een conferentie spreekt is een van de zeldzame portretten die op internet te vinden zijn. Wie goed kijkt, ziet dat Kuo een microfoon van DigiTimes in handen heeft.

Kuo werkte voor DigiTimes

Kuo werkte rond 2010 voor DigiTimes, de Taiwanese nieuwssite met een wat wisselende reputatie. DigiTimes haalt ook informatie uit de toeleveringsketen, maar gaat toch iets anders te werk. Deze site baseert zich vaak op prototypes die niet altijd in productie gaan. Daarmee krijgen we een goed beeld waar Apple zoal mee bezig is, maar het wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk resulteert in producten die we kunnen kopen.

De voorspellingen van Kuo in vergelijking met DigiTimes wat meer gericht op de werkelijke plannen van Apple. Zo voorspelt hij regelmatig welke functies er in de nieuwste iPhones zullen zitten.

Kuo als financieel analist

Kuo ging in 2011 aan de slag als financieel analist. Hij heeft inmiddels bij drie financiële bedrijven gewerkt, die zich richten op het vergaren van informatie voor investeerders.

In 2011 ging hij van start bij Concord Securities, een Taiwanese financiële firma. Een jaar later stapte hij al over naar KGI Securities, waar hij uitgegroeide tot een grote ster. KGI Securities bestaat meer dertig jaar en is de op één na grootste beleggingsfirma in Taiwan.

In 2018 stapte Kuo over naar een nieuwe werkgever, TF International Securities. Aanvankelijk ontstond de indruk dat Kuo zich op andere techbedrijven zou gaan richten, maar al snel pakte hij zijn voorspellingen rondom Apple weer op.

Ming Chi Kuo

Behalve over Apple doet Kuo soms ook voorspellingen over andere technologiebedrijven: zo voorspelde hij in 2014 correct dat Amazon een eigen smartphone zou uitbrengen.

Ming-Chi Kuo vs Mark Gurman

Er is eigenlijk maar één persoon waarmee Ming-Chi Kuo te vergelijken is en dat is journalist Mark Gurman van Bloomberg. Gurman werkte eerder voor de geruchtensite 9to5Mac en stapte in 2016 over naar Bloomberg. Daar publiceert hij regelmatig voorspellingen en vooruitblikken op toekomstige producten van Apple. Het belangrijkste verschil met Kuo is dat Gurman zijn informatie wat meer van interne bronnen binnen Apple lijkt te krijgen.

Een interview op DigiTimes uit 2010 wekte echter de indruk dat Kuo toch ook wel interne bronnen bij Apple heeft. Kuo noemde in dit interview een codenaam die alleen binnen Apple bekend was. Kijk je naar het percentage juiste voorspellingen, dan hebben Kuo en Gurman ongeveer dezelfde score. De uitspraken van het duo zijn bovendien altijd serieus, terwijl je bij Twitter-geruchtenlekkers zoals Jon Prosser wat meer moet puzzelen of iets niet toevallig als grap bedoeld is.

Bekijk ook

Apple-voorspellingen: hoe vaak hebben de analisten het juist?

Hoe goed zijn de voorspellingen van Ming-Chi Kuo en Mark Gurman? We kijken samen met FactGurus in hoeverre deze bekende voorspellers Apple-geruchten juist hebben.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2021
Onderwerp